Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

22 Eylül 2007

RAMAZAN ETKİNLİĞİ ve BİBERLİ MANTARLI ÇORBA


Ev sahipliğini Diyalog Yemekleri 'nden sevgili Süheyla' nın yapmakta olduğu Ramazan etkinliği için Biberli Mantarlı Çorba hazırladım...Çorbanın Ramazan sofralarının en sağlıklı yemeği olduğunu düşünüyorum.. İştahımızı kontrol etmemize yardımcı olan ,vücudumuzun su ihtiyacını karşılayan ,hafif ,besleyici ve aynı zamanda lezzetli bir yemek olan çorba Türk geleneksel mutfak kültürümüzün önemli bir unsuru... Yanında Ramazan pidesi ile ev halkı çorbayı çok beğendi... Denemek isteyenler için işte tarifi ;
Bu arada ev sahipliği için Süheyla'ya teşekkür ediyor ,kolay gelsin dileklerimi iletiyorum :)
Malzemeler :
5 adet yeşil biber
10 adet mantar
2 adet domates
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un
4 su bardağı su
1 çay kaşığı dağ kekiği
1 çay kaşığı biberiye
1 diş sarımsak
Yarım limon suyu
Karabiber
Tuz

Yapılışı :
Biberleri tohumlarını çıkardıktan sonra kesmeşeker büyüklüğünde doğruyoruz. Mantarları da yıkayıp küçük küçük doğruyoruz. Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyup ,kısık ateşte biberleri kavurup bir tabağa alıyoruz. Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edip ,bu kez mantarları kavuruyoruz. Biberleri çıkardığımız tabağa mantarları da çıkarıyoruz. Sarımsağı ezdikten sonra ,tencereye 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyup ,sarımsağı hafif çeviriyoruz. 1 su bardağı süt ve 3 su bardağı suyu tencereye ekliyoruz. Bu arada unu 1 su bardağı soğuk suda iyice ezerek ,pürüzsüz olacak şekilde karıştırıyoruz.
Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkararak ,yine kesmeşeker büyüklüğünde doğruyoruz. Doğradığımız domatesleri kaynamakta olan tencereye ekliyoruz. Ardından mantar ve biberleri de ilave ettikten sonra ,çorbayı hızlı hızlı karıştırarak un ile hazırladığımız bulamacı tencereye döküyoruz. Kekik ,biberiye ,tuz ,karabiber ve limon suyunu da ekleyerek çorbamızı 2-3 dakika kaynattıktan sonra sıcak sıcak servis yapıyoruz.



Afiyet olsun...

11 yorum:

NiNo dedi ki...

ellerine saglik canim nefis bir etkinlik mamasi

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Nilay'cigim, cok leziz duruyor.
Iyi bir pazar ve guzel bir hafta diliyorum, sevgiler.

serinmavi dedi ki...

Çorba ve çay olsun başka birşey istemem,iftar da en çok sevdiklerim....bir kaç saat sonra tatlı varsa alabilirim :)


eline sağlık canım...

Selcen Şenocak dedi ki...

Ellerine sağlık canım Çorba tarifleri iyi oluyor her gün değişik çorba güzel oluyor teşekkürler Nilay'cığım sevgiler...

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Nilay
hatlar karışmış anladığım kadarıyla ..:))
Yaman Etkinlikler (kısaltmasını yaptığın YE :)) henüz 26 sına gelmedi. Su an 2.sini düzenliyoruz. İnsallah 26.ayıda dolduracağımız günler gelir..:)
Ellerine sağlık canım
Hayırlı Ramazanlar

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Nilay
Ye#26 Aperatifler ve Mezeler di.Ben ev sahipliği yapmıştım.Ramazan yemekleri etkinliği Ye etkinliklerinden değil..Portakal ağacının etkinliklerinde sırasıyla ayın etkinlikleri yayınlanıyor.Bu etkinlik sevgili Süheyla'nın hazırladığı başka ve bir o kadar da güzel bir etkinlikti...
Çorban da nefis olmuş.Ellerine sağlık...
sevgiler...

Safran dedi ki...

Ramazan dedin mi Nilaycım benim kafamda çorba ile özdeşleşmiştir zaten, olmazsa olmazım yani oruç açarken, harika bir seçim yapmışsın, ellerine sağlık :)

Adsız dedi ki...

ımmm ne güzel renkli renkli çorba bu.eline sağlık.çok güzel gider bu serin havalarda.

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Nilaycım ellerine sağlık harika görünüyor, uzun süredir uğramıyorsun:(

nilay dedi ki...

Sevgili Nino ,Aybike ,Serin mavi ,Almula ,Safran ve sari mutfak...güzel düşünceleriniz için ve bu düşünceleri bana yazdığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum :)

Sevgili Serpil ve Ayşe :) Dikkatiniz ve ikazınız için teşekkür ederim... Gece yarisi uyku sersemi yetişmeye çalışınca etkinliğe ,böyle karışıklıklar olabiliyor işte :) hemen düzelttim arkadaşlar...Teşekkür ederim

Bocuruk dedi ki...

Nilay'cığım,
Zor tabii hem çalışma hayatı hem blog dünyası:)) Seni çok iyi anlıyorum bir de benim üç tane bonusum var düşünsene! Allah yokluklarını göstermesin tabii.
Çorban çok nefis görünüyor. Eline sağlık canımmm:)
Sevgilerimle...