Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

03 Nisan 2007

PIRASALI POĞAÇA


Poğaçayı pırasa ile denediniz mi bilmiyorum... Denemediyseniz bu tarifi mutlaka denemenizi öneriririm. Hamuru çıtır çıtır ,hele sıcakken börek gibi bir poğaça oluyor. İşte tarifi ;

Malzemeler :
125 gr. tereyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta akı
1 çay kaşığı kabartma tozu
alabildiği kadar un
üzeri için ;
1 yumurta sarısı
susam
içi için ;
yarım kg. pırasa
5 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
karabiber
pulbiber

Yapılışı :
Öncelikle iç malzeme için ;pırasaları küçük küçük kıyıp sıvıyağda kavuruyoruz. Tuz ,karabiber ve pulbiber ilave ederek ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
Poğaçanın hamuru için ; tereyağ ,yoğurt ve yumurta akını iyice karıştırıp alabildiği kadar un ve kabartma tozunu ilave ederek ,elimize yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. İyice yoğurduktan sonra ,hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak ,merdane ile 0,5 cm. kalınlığında açıp ,yarısına önceden hazırladığımız pırasalı harçtan koyuyoruz. Katlayıp bir tabak ya da hamur kesici ile kestikten sonra ,açılmaması için poğaçanın kenarlarını elimizle uzatarak alta doğru kıvırıp bastırıyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine dizdikten sonra ,üzerlerine yumurta sarısı sürerek susam serpiyoruz. Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika kadar pişirip fırından çıkarıyoruz ve servis yapıyoruz.



.
Afiyet olsun...



9 yorum:

pecete dedi ki...

işte budur olay!! Nilay süper gidiyorsun valla.. Devam arkadaşım...

Safran dedi ki...

Nilaycım geçen gün pırasayla gözleme yaptım, enfes oldu, bu poğaçanın tadını az çok hayal edebiliyorum o nedenle, muhteşem olmuştur, şöyle sıcak sıcak ne güzel gider mmh! Ellerine sağlık canım :)

Unknown dedi ki...

Selam sevgili Nilay;

Pırasa sevmeyen; ama faydalarından haberdar biri olarak bu tarif bana güzel bir alternatif olarak göründü.

Teşekkür ederim, sevgiler...

Adsız dedi ki...

Nilaycım merhaba, pırasalı börek yedim ama kurabiye tatmadım. Ama çokgüzel görünüyor ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Merhaba Nilay,
Pırasalı börek denemiştim çok lezzetli olmuştu ancak poğaça hiç denemedim..
Deneyeceğim.. Pırasayı bizim evdeilere yedirmenin iyi bir yolunu gösterdin bana

ellerine sağlık
sevgiler
nur

Nukhet dedi ki...

Nilaycim

Senin referansin benim icin onemli o yuzden bir once tavsiyene uyacagim. Ellerine saglik. Sevgiler

NiNo dedi ki...

GORMEDIM DUYMADIM BILMIYORUM :D
vallahi hic gormedim pirasali pogaca gormedimki tadayim bilmiyorumki yapayim dedim gorunce fotografi ellerine saglik canim boyle degisik seyleri tadmak guzel oluyor sevgiler

nilay dedi ki...

Peçete'cim ;
teşekkür ederim arkadaşım :) çoluk çocuk olmayınca insan hobilerine daha çok vakit ayırabiliyor gördüğün gibi :))işten arta kalan zamanlarımda farklı lezzetler yaratmaktan çok keyif alıyorum...sen sanırım son zamanlarda pek vakit bulamıyorsun ,tüm vaktini bebiş alıyor değil mi ;)


Safran'cım ;
pırasanın yemeğindense hamur işlerinde kullanılmasını daha lezzetli buluyorum...eminim senin gözleme de nefis olmuştur :) teşekkür ederim canım


Sevgili Prenses ;
gerçekten yemeğinden çok farklı oluyor bu şekilde... dene ve gör derim ;)teşekkür ederim :)

Sevgili Pembeli ;
poğaçada da çok lezzetli oluyor...teşekkür ederim canım


Nur'cum ;
pırasalı poğaçayı da çok seveceğine eminim böreğini sevdiysen...özellikle fırından yeni çıktığında çok nefis oluyor...umarım dener ve beğenirsin canım :)

sevgilerimle


Nükhet'çim ;
teşekkür ederim :) denersen fikrini bana da yaz...öpüyorum


Sevgili Nihan ;
keşke buradan ikram edebilme imkanımız da olabilseydi değil mi :)teşekkür ederim

Adsız dedi ki...

HEVESLI PIRASALI POGACA COK SEVEREK YAPTIGIM TARIFLERDEN BIRIDIR ONCEDEN FARKLI UNLARLA DENEDIM FAKAT BUGUN SINANGIL UN KULLANDIM GERCEKTEN COK DAHA GUZEL OLDU ARKADASLAR BEGENDI SIZIN YAPTIGINIZ DA COK GUZEL GORUNUYOR YUREGINIZE ELLERINIZE SAGLIK