Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

15 Şubat 2007

SICAK ŞARAP


Sevgililer günü akşamı evde sıcak şarap hazırladım... Tarifini de paylaşmak istedim. Baharatlı, meyveli aroması ile sıcak şarap herkesin hayal gücü ve damak tadına göre dilediğince hazırlayabileceği soğuk kış akşamlarında içinizi ısıtabilecek ,keyiflendirecek nefis bir içki.
Almanlar sıcak şaraba "glühwein" diyorlar... Şarabı ısıtarak içme fikrinin rivayete göre Alman şatolarının soğuk taş salonlarında geliştiği söyleniyor. Günümüzde artık sıcak şarap şövalyelerin toplantı salonlarından çıkarak kayak merkezlerinde, cafelerde ve evlerin huzurlu ortamlarında keyifle içilen bir içki...
Glühwein, sadece ısıtılmış bir şarap değil. İçine katılan baharatlar bu içkiyi özel kılıyor . Isıtılan şarabın çok kaliteli olması gerekmiyor. Fakat ekşi bir şarapla hazırlanan sıcak şarabın da içimi çok hoş olmayacağından ,orta kalitede yumuşak içimli bir kırmızı şarabı kullanmanızı öneririm... Ben Şirince’den almış olduğum evde bulunan bir şarabı kullandım...

Malzemeler :
1 şişe kırmızı şarap
1 adet portakal
1 adet elmanın kabukları
6 adet karanfil
1 adet çubuk tarçın
1 tatlı kaşığı vanilya aroması
8 çay kaşığı tozşeker
yarım çay bardağı su
Yapılışı :
Şarabı açıp tencereye döküyoruz. Portakalın yarısını kabuklarıyla beraber şarabın içine dilimleyip ,kalan yarımın sadece kabuklarını ,1 elmanın kabuklarını ,şekeri ve marketlerde poşette satılan vanilya aromasını soğuk şaraba karıştırıyoruz. Bu şekilde şarabı yarım saat kadar dinlendirdim...
Cezveye yarım çay bardağı soğuk suyu koyup ,tarçın ve 2-3 parçaya kırdığım tarçını da ekleyip ocakta bir taşım kaynatıp soğutuyoruz... Soğuduktan sonra bu karışımı da şaraba ekliyoruz.
Dinlenmiş şarabı en küçük ocağa koyarak kısık ateşte ağır ağır ısıtıyoruz... Şarabın kesinlikle kaynamaması gerekiyor. Kaynama noktasına ulaşan şarabı süzerek bardaklara koyup ,yanında leblebi ve beyaz leblebi ile sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Kazanda gördüğüm manzara ve şarap hakkinda anlattıklarınızı okuyunca yutkunmamak elde değil. Alkol kullanmıyorum, yeşilaycıyım. Ama tadını merak etmedim değil.:)
Şirince ah güzel şirince! Tire'den Selçuk'a oradan da kamyonetin arkasında Şirince'ye gittiğim günü, kadehe coca koyup şarap içme edasıyla poz verdiğim günü hatırladım. Yani Bara gider içki içmez bu ne biçim kovboy :))
Ellerine yüreğine sağlık.
sevgililer günü yazına ve kurabiyelerine ve de şiire diyecek çok sözüm vardı. Bir daha ki sefere.
Sevgilerle

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Nilay,
Ne iyi yapmissiniz, sicak sarabi ve de yaninda sucuk ekemek yillar once uludagda yeyip icmistik. afiyet olsun, cok guzel bir tarif.
Sevgiler

*Ra dedi ki...

Nilaycığım merhabalar canım. Ayşe hanıma katılıyorum ben de. İçki kullanmıyorum ama görüntü çok güzel canım.
Bu arada ekmek köftelerınden hazırladım akşam. Yiğenlerimiz gelmişti. Onlar ev yemeklerinden çok fast foodcular malesef. Yaptığım dolmaları yememe ihtimallerini düşünerek ekmek köftesi yaptım hemencecik. Benimkinin sebzesi çok olmustu ama tadıne bayıldılar. Hatta eşim ondan hep istiyorum artık dedi. Ahh ben de sevindim tabiii. Yaptığım şeylerin beğenilmesi beni çok mutlu ediyor. Teşekkür etmeye geldim canım.
Sevgilerimle...

nilay dedi ki...

Sevgili Ayşe :)
hoşgelmişsin... Ben de alkol kullanmıyorum canım... Böyle kıııırk yılda bir işte...bir kadeh falan :) hazırlaması ve sunumu çok faklı bir içki olduğu için evde denemk istedim...ev halkına dağıtınca birer bardak düştü işte zaten herkese...tadımlık :)
Şirince'ye arasıra gidiyoruz... Ot yemekleri ,sarmaları ,zeytinleri harika... Bende çok seviyorum orayı...teşekkür ederim canım...sık sık beklerim bundan sonra :)

sevgiler

nilay dedi ki...

Sevgili Aybike ;
sucuk ekmek yanında da güzel olur sanırım :) teşekkür ederim canım
sevgiler

nilay dedi ki...

Rabia'cım ;
tarifi uygulayıp beğenmene çok sevindim :) bende özellikle kahvaltıda çok seviyorum ekmek köftesini...istediğin malzemeyi ekleyip yada arttırıp farklı tadlar elde edebilirsin tabiii...bazen sadece peynirli yapıyorum ben mesela...teşekkür ederim canım :)

sevgiler

Unknown dedi ki...

Nilay'cm canim gel sana zeytinyagli enginar yaptim:)sen seversin eminim...Soyleee bezelyeli baklalaii:))

BEnde su profiline koydugun resmi begendim by the way:)Nilay'ca olmus sanki...

Ferhanca dedi ki...

Merhabalar, ben de yıllar önce Ilgaza gidince sucuk ekmek ve sıcak şarap içmiştim.. meyve aromalı hoş olmuştu.. Şirince şaraplarıda bir başka güzel oluyor köyün kendiside öyle .. sevgiler..