Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

23 Ağustos 2009

SCONE : İngiliz kahvaltı ekmeği

.
IMG_3202

Bu aralar ''scone'' ( okunuşu skon ) denen ,tatlımsı İngiliz kahvaltı ekmeklerine takılmış durumdayım. İçerisinde maya yerine yemek sodası ihtiva eden ,kek ile kurabiye arasında gevrek bir kıvamı olan ,hafif tatlı puf puf minik ekmekçikler diyebiliriz scone için... Özellikle meyve ya da baharatlarla tadlandırılmış olanlar favorim. Kahvaltıda çikolatalı fındık kreması, bal ya da reçelle muhteşem oluyorlar.

Scone ile tanışmamı sağlayan Hürriyet gazetesi yazarlarından sürekli yazılarını takip ettiğim Arman Kırım... Köşesinde verdiği tarifler istisnasız başarılı oluyor. Yani temel ve ilk uyguladığım tarif ona ait ; Portakallı Üzümlü Scone...Sonrasında bu temel tarifi farklı malzemelerle uygulayarak birbirinden farklı nefis ekmekçikler pişiriyorum. Yaratıcılık sınır tanımıyor :) Sadece sodasını biraz azaltarak uyguladım ben ,ilk denemem sonrasında artık böyle yapıyorum çünkü tadı daha güzel oluyor.
İşte ilk uyguladığım Orijinal tarif ;



PORTAKALLI ÜZÜMLÜ SCONE

IMG_3210

Malzemeler:
285 gr. beyaz un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu ( silme )
60 gr. Şeker
1 çay kaşığı tuz
140 gr. Tereyağı
bir portakalın kabuğu ( ince rendelenmiş )
55 gr. kuru üzüm
125 ml. koyu tuzsuz ayran
üzerine sürmek için süt.

Yapılışı:
Öncelikle fırını 220 derecede ısıtalım. Fırın tepsisini yağlayalım. Büyük bir kap içinde kuru malzemeleri karıştıralım. Küp küp doğradığımız soğuk tereyağını ekleyelim ve parmak uçlarımızla ufalayarak unlu karışıma yedirelim. Portakal kabuğu rendesini ve üzümleri ekleyelim.

Son olarak tuzsuz ayranı ağır ağır döküp karıştıralım.Hamurumuz hazır.Şimdi hamuru merdane ile 2 cm. kalınlığında açalım. Yuvarlak kurabiye kalıbıyla daireler keselim. Hazırladığımız daireleri fırın tepsisine koyalım ve üzerlerine fırçayla süt sürelim. Altın sarısı renk alana dek fırında pişirelim. Fırınınızın pişirme süresine göre bu süreyi ayarlamalısınız. Sıcak veya ılık olarak servis yapalım.

IMG_3205



Afiyet olsun...

4 yorum:

müjde dedi ki...

Ben de bu tarifi gazeteden kesip sakladım.Havaların biraz serinlemesini bekliyorum.İzmir'in esen meltemleri var,Aydın'da o da yok.:((
Ellerine sağlık.Sevgiler...

burcin ates erdem dedi ki...

Gercekten cok lezzetli gorunuyor. Ellerinize saglik.

Alev dedi ki...

Nılay
Bende bir Scone hastasiyim. Buraya yerlestikten sonra bir pastanede yemistim. Ogunden beri evimizin degismezi oldu. Ben krema ile yapiyorum ve agizda dagilan enfes bir lezzet oluyor. Blogumda bir tarif var denemeni tavsiye ederim. Inan pisman olmazsin :)
Sevgiler

sevimlimutfak dedi ki...

Bende tarifi gazeteden almiştım ama
yapmak nasip olmadı. Sizin bu güzel resimleri görünce yapmak farz oldu. Ellerinize sağlık. Çok
güzel olmuş. Sevgiler...