
Sıcakları bahane ederek yine tembellik yapıyorum her yaz olduğu gibi :) Aslında haksız da değilim... İzmir gerçekten kavruluyor son günlerde ,geceleri uyumak bile zorlaştı. Ekran karşısı 2-3 derece daha sıcak takdir edersiniz ki... Çalışınca serin biryerlere de kaçılmıyor maalesef. İzmir halkı Çeşme'ye ,Foça'ya göç ederler malumunuz yazları... İş değiştirdiğim için bu sene yıllık iznim de yok :( İşte bende mesai sonrası ,hafif hafif İzmir melteminin estiği balkonumuza kurduğum serin, iç açıcı yiyeceklerden ,içeceklerden oluşan sofralarda günün ,mevsimin tadını çıkarmaya çalışıyorum. İşte bu serin ve hafif tadlardan biri ;

Dün pazara uğradığımda almıştım bu minik kabakları. Tabiii ki ,bol sarımsak ,zeytinyağı ve dereotu ile nefis bir salata hazırlamak için.... En sevdiğim salatalardan biridir kabak salatası. Aynı zamanda harika bir mezedir. Hazırladıktan sonra kapaklı bir kaba doldurup buzdolabına koyuyorum. İşten gelince hazır ve serin serin ,hafif ,sağlıklı ,nefis bir salata oluyor. Denemeyenler var ise ; önce kabakları bıçakla kazıyalım (Benim ölçülerim 2 kg. kabak için ,dilerseniz siz ölçüleri damak tadınıza göre arttırıp azaltabilirsiniz) Sonra güzelce yıkayalım. Bir tencerede suyu kaynatalım. İçerisine 1 yemek kaşığı tuz atalım. Ardından kabakları ilave ederek 7-8 dakika kadar haşlayalım. Çok fazla pişmemeli. Ben biraz diri seviyorum ,aksi halde kabaklar dağılabilir. Derin bir kaba buzlu su hazırlayalım. Haşlanan kabakları ocaktan alıp suyunu süzelim ve buzlu suya atalım. Başka bir kapta 4-5 diş sarımsağı 1 tatlı kaşığı tuz ile ezelim. 3 büyük limonun suyu ve 1 su bardağı zeytinyağını ilave ederek karıştıralım. Kabakları süzerek sosun içerisine atalım. Karıştırıp ağzı sıkıca kapanan bir kaba koyalım ve buzdolabında minimum 5-6 saat kadar dinlendirelim. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine kıyılmış dereotu serperek soğuk soğuk servis yapalım.

Afiyet olsun...
4 yorum:
Bayıldım bu kabaklara tam benim ve eşimin damak tadına uygun ben de böyle yapıyodum ama limon kullanmadan, zeytinyağ ve sarımsakla soteliyordum ama böyle turşu gibi saklanması ve her zaman hazır bir lezzet olması çok güzel.
Sevgili ablacım,
Tarifini denedim. Güzel demek yetersiz gerçekten harika oldu. Aynı zamanda süperde rakı mezesi :)
İzmirin güzel havasından kucak dolusu sevgiler...
Yeşim :)
her pazara ciktigimda bu minik kabaklar oyle sirinler ki gel beni al , beni al diyorlar. bu tarif ilede cok lezzetli oluyorlar. zeytinyaginida esirgemeden ekleyince sahane tadi katlaniyor. eline saglik.
Küçük küçük kabaklarla ne güzel olur bu salata! Ama kabağın güzelini, lezzetlisini bulacaksın, o zaman tadından yenmez :) Ellerinize sağlık, ben de böyle güzel kabakları bulunca bu şekilde yapıp yemeye bayılırım :)
Yorum Gönder