Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

14 Mart 2009

İNCİR TATLISI

.
IMG_2570
.
IMG_2583.
.
İşten güçten fırsat bulabildiğimde çok keyif alıyorum pazarlara gitmekten... İzmir'in çevre köylerinden gelen o mis kokulu tazecik otları ,sebzeleri ,meyveleri ,zeytinleri ,peynirleri görmek ,koklamak ,satın alıp eve getirmek ve tazeliklerini kaybetmeden sofraya koymak gerçekten kendimi yaşadığım yer açısından şanslı hissettiriyor bana ve bunun kıymetini bilmeye çalışıyorum.
Ege' mizin inciri meşhur biliyorsunuz... Pazara Tire ' nin bir köyünden gelen yaşlı teyzemin doğal yöntemlerle güneşte kuruttuğu nefis incirlerden ,yine teyzemin yüksek pazarlama kabiliyeti sayesinde bu denli çok alıp ta :) Cevizli ,Kaymaklı İncir Tatlısı yapmamak olmazdı. Zaten meyvelerden hazırlanan tatlılar en sevdiğim tatlı grubudur. Ayva ,incir ,balkabağı... hiçbirine dayanamam doğrusu :)
.
IMG_2598

Farklı farklı yöntemlerle hazırlanabilen bu kolay ama bir o kadar lezzetli tatlıyı 3 kuşaktır doğma büyüme İzmir'li olan ailemin yöntemiyle denemek isteyenler buyursunlar ;
.
Malzemeler : (5 kişilik )
20 adet kuru incir
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı ceviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
6-7 yemek kaşığı toz şeker
2 çay bardağı su
servis önerisi ;
kaymak
.
Yapılışı :
Sütü bir tencereye alıp kaynatalım ve ocaktan alalım. İncirleri yıkayıp kaynar sütün içine dizelim. Kapağını kapatıp bu şekilde 1,5 – 2 saat kadar bekletelim.
İncirleri sütün içinden çıkarıp tekrar suyun altında yıkayalım ki tatlımızın şerbeti berrak olsun ,incirlerin üzerinde tortu kalmamalı... Cevizi tarçınla karıştıralım ve iri parçalar halinde incirlerin alt kısmındaki delikten incirin şeklini bozmadan içlerini cevizle dolduralım. Doldurduğumuz cevizleri bir tencereye alıp üzerlerine suyu dökelim. Toz şekeri serperek ocağa koyalım. Kısık ateşte yaklaşık 20 dakika kadar kaynatalım. Şerbet kıvamını alıp incirler pişince ocaktan alıp soğuması için bekletelim. Kaymağı servis tabağına alalım. İncir tatlısını üzerine koyup nane yaprağıyla süsleyerek servis yapalım.
.
IMG_2587



Afiyet olsun...



..

12 yorum:

eldivenlerim dedi ki...

çok güzel anlatmışsın, harika gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım.....

Adsız dedi ki...

Enfes görünüyor canım.Ben de Aydınlıyım ama hiç sütte bekletildiğini duymamıştım.İlk fırsatta deneyeceğim.Sevgiler...

Seda dedi ki...

Şahane görünüyo eminim lezzetide öyledir ellerine sağlık,sevgiler....

hayat dedi ki...

Canım,incir tatlısı harika görünüyor.Ellerine sağlık.
Sevgiler...

Gönül dedi ki...

hayşatım bomba gibi görünüyor valla ellerine sağlık..yeyince kaç km yürüyüş yapmam gerekir konusuna girmiyorum:))) sevgilerimle öpüyorum

Tijen dedi ki...

Toprağı bol olsun, anneanneciğim çok severdi bu tatlıyı. Bugün de ölüm yıldönümü, onun ruhuna gönderelim olur mu Nilay'cığım?

nilay dedi ki...

Sevgili Eldivenlerim ,Müjde ,Seda ve Hayat çok teşekkür ederim değerli mesajlarınız için :)

nilay dedi ki...

Gönül'cüm ;
güldürdün beni :)) epey yürümek lazım haklısın ,enerjisi yüksek bir tatlı... yine de bir hamur tatlısına göre daha sağlıklı ama ,yağ yok içinde ve şeker katkısı da az... baklava börekten daha masum olduğuna eminim canım ,2-3 tane yesek bişeycik olmaz :) öpüyorum

nilay dedi ki...

Tijen'cim ;
Allah rahmet eylesin canım anneciğine... Toprağı bol olsun ,onun ruhuna gitsin bu tatlı. Eminim cennette daha güzellerine kavuşmuştur anneciğin. Sevgilerimle

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Bahar dopingi gibi olmuş.Kaymak ve tatlı bayılırım.Ellerine sağlık canım.Sevgiler...

cansu dedi ki...

ooff çok güzel gözüküyoorr internette yarım saat dolandım engüzel tarif sizin tarfiniz ilan ettim sizi hemen sık kullanımlara ekledimm ellerinize sağlıkkk ...:)

ebru dedi ki...

gordugum en guzel incir tatlisi sunumu olmus, fotolar cok berrak, incirler istah kabartiyor. burada bulamadigimiz nadir urunlerden biri de kaymak. dr oetker kaymak tadinda aldim fakat ayni lezzette olmuyor. depoda duran incirler beni cagiriyor simdi.