.
.
İşten güçten fırsat bulabildiğimde çok keyif alıyorum pazarlara gitmekten... İzmir'in çevre köylerinden gelen o mis kokulu tazecik otları ,sebzeleri ,meyveleri ,zeytinleri ,peynirleri görmek ,koklamak ,satın alıp eve getirmek ve tazeliklerini kaybetmeden sofraya koymak gerçekten kendimi yaşadığım yer açısından şanslı hissettiriyor bana ve bunun kıymetini bilmeye çalışıyorum.
Ege' mizin inciri meşhur biliyorsunuz... Pazara Tire ' nin bir köyünden gelen yaşlı teyzemin doğal yöntemlerle güneşte kuruttuğu nefis incirlerden ,yine teyzemin yüksek pazarlama kabiliyeti sayesinde bu denli çok alıp ta :) Cevizli ,Kaymaklı İncir Tatlısı yapmamak olmazdı. Zaten meyvelerden hazırlanan tatlılar en sevdiğim tatlı grubudur. Ayva ,incir ,balkabağı... hiçbirine dayanamam doğrusu :)
.
Farklı farklı yöntemlerle hazırlanabilen bu kolay ama bir o kadar lezzetli tatlıyı 3 kuşaktır doğma büyüme İzmir'li olan ailemin yöntemiyle denemek isteyenler buyursunlar ;
Farklı farklı yöntemlerle hazırlanabilen bu kolay ama bir o kadar lezzetli tatlıyı 3 kuşaktır doğma büyüme İzmir'li olan ailemin yöntemiyle denemek isteyenler buyursunlar ;
.
Malzemeler : (5 kişilik )
20 adet kuru incir
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı ceviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
6-7 yemek kaşığı toz şeker
2 çay bardağı su
servis önerisi ;
kaymak
Malzemeler : (5 kişilik )
20 adet kuru incir
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı ceviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
6-7 yemek kaşığı toz şeker
2 çay bardağı su
servis önerisi ;
kaymak
.
Yapılışı :
Sütü bir tencereye alıp kaynatalım ve ocaktan alalım. İncirleri yıkayıp kaynar sütün içine dizelim. Kapağını kapatıp bu şekilde 1,5 – 2 saat kadar bekletelim.
Sütü bir tencereye alıp kaynatalım ve ocaktan alalım. İncirleri yıkayıp kaynar sütün içine dizelim. Kapağını kapatıp bu şekilde 1,5 – 2 saat kadar bekletelim.
İncirleri sütün içinden çıkarıp tekrar suyun altında yıkayalım ki tatlımızın şerbeti berrak olsun ,incirlerin üzerinde tortu kalmamalı... Cevizi tarçınla karıştıralım ve iri parçalar halinde incirlerin alt kısmındaki delikten incirin şeklini bozmadan içlerini cevizle dolduralım. Doldurduğumuz cevizleri bir tencereye alıp üzerlerine suyu dökelim. Toz şekeri serperek ocağa koyalım. Kısık ateşte yaklaşık 20 dakika kadar kaynatalım. Şerbet kıvamını alıp incirler pişince ocaktan alıp soğuması için bekletelim. Kaymağı servis tabağına alalım. İncir tatlısını üzerine koyup nane yaprağıyla süsleyerek servis yapalım.
.
Afiyet olsun...
..
12 yorum:
çok güzel anlatmışsın, harika gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım.....
Enfes görünüyor canım.Ben de Aydınlıyım ama hiç sütte bekletildiğini duymamıştım.İlk fırsatta deneyeceğim.Sevgiler...
Şahane görünüyo eminim lezzetide öyledir ellerine sağlık,sevgiler....
Canım,incir tatlısı harika görünüyor.Ellerine sağlık.
Sevgiler...
hayşatım bomba gibi görünüyor valla ellerine sağlık..yeyince kaç km yürüyüş yapmam gerekir konusuna girmiyorum:))) sevgilerimle öpüyorum
Toprağı bol olsun, anneanneciğim çok severdi bu tatlıyı. Bugün de ölüm yıldönümü, onun ruhuna gönderelim olur mu Nilay'cığım?
Sevgili Eldivenlerim ,Müjde ,Seda ve Hayat çok teşekkür ederim değerli mesajlarınız için :)
Gönül'cüm ;
güldürdün beni :)) epey yürümek lazım haklısın ,enerjisi yüksek bir tatlı... yine de bir hamur tatlısına göre daha sağlıklı ama ,yağ yok içinde ve şeker katkısı da az... baklava börekten daha masum olduğuna eminim canım ,2-3 tane yesek bişeycik olmaz :) öpüyorum
Tijen'cim ;
Allah rahmet eylesin canım anneciğine... Toprağı bol olsun ,onun ruhuna gitsin bu tatlı. Eminim cennette daha güzellerine kavuşmuştur anneciğin. Sevgilerimle
Bahar dopingi gibi olmuş.Kaymak ve tatlı bayılırım.Ellerine sağlık canım.Sevgiler...
ooff çok güzel gözüküyoorr internette yarım saat dolandım engüzel tarif sizin tarfiniz ilan ettim sizi hemen sık kullanımlara ekledimm ellerinize sağlıkkk ...:)
gordugum en guzel incir tatlisi sunumu olmus, fotolar cok berrak, incirler istah kabartiyor. burada bulamadigimiz nadir urunlerden biri de kaymak. dr oetker kaymak tadinda aldim fakat ayni lezzette olmuyor. depoda duran incirler beni cagiriyor simdi.
Yorum Gönder