Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

07 Ocak 2008

AYIN ŞEFİ 'ni seçelim...


Yeni bir etkinlik başlıyor... Ayın Şefini seçeceğimiz bu etkinliğin yaratıcısı sevgili Alev... Her ay belirlenecek farklı 3 malzemenin mutlaka kullanılması şartıyla yaratıcı tarifler oluşturmak etkinliğin konusu.... Oylama ile ayın Ayın Şefi ve Ayın Sunumu seçilecek. Ortaya yepyeni harika tadlar çıkacağına eminim :)

Etkinliği farkettiğimde verilen sürenin bitimine sadece iki saat kaldığını gördüm. Kendi oluşturduğumuz tariflerle katılma fikri gerçekten çok hoştu... Mutfakta sürekli yeni birşeyler deneyerek yaratıcı tariflerimi sizlerle paylaşan ben ,iki saat içerisinde ,içinde lavanta ,pirinç ve incir bulunan bir tarif yaratmalıydım. Önce malzemelerin bulunulurluğunu düşündüm... Kuru incir ve pirinç evde mevcuttu. Lavanta iseee.... mutfakta pek kullandığım bir malzeme olmadığından hevesimi kaçırdı önce... Fakat birden aklıma ,bayram tatilinde gittiğim Şirince'den topladığım ,arabanın arkasında duran bir demet lavanta çiçeği geliverdi... Hemen inip aldım ve bu tarifi düşünüp hazırlayarak saat 24:00 a kadar fotoğraflayıp göndermeyi başardım... Fakat sonrasında sürenin uzatıldığını gördüm. Daha çok düşünme vaktim olabilirdi diye düşündüm ama... çabucak düşünüp hazırladığım İncir Soslu Lavantalı Tatlı evde beğeni kazandı :)

İşte benim Ayın Şefine aday tarifim ;

İNCİR SOSLU LAVANTALI TATLI

Malzemeler : (6 kişilik)
2 su bardağı süt
1/3 su bardağı pirinç
3/4 su bardağı tozşeker
1 tatlı kaşığı lavanta
1 su bardağı su
4 çorba kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı tereyağı
sos için ;
3 adet kuru incir
3 yemek kaşığı toz şeker
1/2 Türk kahvesi fincanı su


Yapılışı :
Pirinci 1 su bardağı suda haşlıyoruz. Sütün 1 çaybardağı kadarını bir cezveye ayırdıktan sonra kalanını bir tencereye alıp ;haşladığımız pirinç ve şekeri ilave ederek kısık ateşte pişiriyoruz. Cezveye ayırdığımız süte lavanta ekleyerek kaynatıp ocaktan alıyoruz. 10 dakika kadar beklettikten sonra lavantalı sütü süzüp pirinç ununu ekledikten sonra iyice karıştırıp kaynamakta olan tencereye ilave ediyoruz. Ocaktan alıp tereyağını ilave ederek iyice karıştırıyoruz. Su ile ıslattığımız kalıba döküp ,soğuduktan sonra buzdolabına koyuyoruz.
İncirleri ortadan kesip bıçak yardımıyla iç kısımlarını sıyırıyoruz. Kabuklarını kullanmayacağız... İncir çekirdeklerini bir kaba alıp üzerine su ilave ettikten sonra ocağa koyuyoruz. Orta ateşte kaynatıp kaşıkla çekirdekleri ezerek homojen bir karışım olmasını sağlıyoruz. Ardından şekeri ekleyerek kaynatmaya devam ediyoruz. Şeker yanmamalı... Yanarsa incirin kokusunu ve tatıdını kaybederiz... Kıvamında ocaktan alıp sosu soğuması için bir kenara alıyoruz.
6-7 saat sonra tatlıyı buzdolabından alıp servis tabağına çıkarıyoruz. Üzerine incir sosu döküp servis yapıyoruz.



Afiyet olsun...


5 yorum:

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Nilay cım,
Bence çok hoş bir tlı olmuş, uyumlu.Ellerine saglık:)
sevgilerimle,

Figen Karavaş

Aybike Ceylan dedi ki...

Nilay'cigim,
Ne yaraticisin, ellerine saglik, ben birsey yapamam diye katilmayi dusunmedim. Ellerine saglik.
Guzel bir hafta diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

Eya dedi ki...

Nilaycığım...

Ayın şefi hayırlı olsun hepimize. Bence çok zevkli böyle lezzet dostları ile ortak duyguları paylaşmak.Bende katıldım... İnsanın kendi kendine bir tarif oluşturmaya çalışması çok değişik bir duygu. Tebrik ederim, ellerine sağlık.

Zehra

Adsız dedi ki...

Sevgili Nilay, tarifin çok değişik ve lezzetli görünüyor,ellerine sağlık;mutlaka deneyeceğim.
Sevgiler...
Bahriye

Alev dedi ki...

Nilay cim

Ayin sefi degil ama fotografin ile Ocak ayinin sunumu birincisi oldun. Seni gonulden tebrik ediyorum. Subat ayi etkinligi basladi. YEni tariflerini heyecanla bekliyorum.

Sevgiler