Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

15 Aralık 2007

ISPANAK BÖREĞİ


Bu ayki Ye#29 'Zeytinyağlılar' konulu etkinlik için Sıcak Paylaşımlar 'da sevgili Aysel'e konuk oluyoruz... Öncelikle Aysel'e evsahipliği için teşekkürlerimi iletmek istiyorum.
.
Ege'de doğup ,Ege kültürüyle yetiştiğim için ,aslında hemen hemen tüm yemeklerimizde zeytinyağı kullandığımız söyleyebilirim. Doğanın mucizesi zeytin ve zeytinyağına aşık biri olarak ,bu etkinlik için zeytinyağlı ISPANAK BÖREĞİ hazırladım. İçinde hem zeytin ,hem de zeytinyağı bulunan bu nefis lezzet çayın yanında gerçekten harika oluyor. İlk olarak Sofra dergisinin eski bir sayısından deneyerek beğenip ,sık sık uyguladığım bu tarifin orjinalinde siyah zeytin kullanılıyordu ,ben tercihimi yeşil zeytinde kullandım....


Malzemeler :
3 yumurta
250 gr. beyaz peynir
1 çay bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
15 adet yeşil zeytin
6-7 adet kurutulmuş domates
Yarım kg. ıspanak
pulbiber
tuz
susam

Yapılışı :
Ispanakları yıkayıp ince doğruyoruz. Birer avuç alıp iyice suyunu sıkıp bir kaba alıyoruz.

Ayrı bir kapta yumurtaları mikserle çırptıktan sonra ;sıvıyağ yoğurt ve peyniri ekleyerek karıştırıyoruz. Ardından elenmiş un ,kabartma tozu ,pulbiber ve tuzu ilave ediyoruz. Küp küp doğranmış domatesleri ve çekirdeklerini çıkarıp küçük küçük doğradığımız zeytinleri unlu karışıma ekliyoruz.
Son olarak suyunu sıktığımız ıspanağı da ilave ederek karıştırıp yağladığımız kelepçeli kalıba döküp üzerini kaşıkla düzeltiyoruz. Susam serptikten sonra önceden 180 derecede ısıttığımız fırında 40 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarıp hafif soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapıyoruz.

Afiyet olsun...

.




28 yorum:

BİZİM EVİN MUTFAĞI dedi ki...

Görüntü süper. Tadı da eminim süperdir. Ispanak ve zeytini buluşturmak hoş olmuş. Elinize sağlık. Sıcacık sevgiler...

Alev dedi ki...

cok begendımç Cok lezzetlı gorunuyorç Mutlaka deneyecegım

Sevgıler

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım...Sevgler..

gülriz dedi ki...

Nilaycığım, zeytinyağı sevilmez mi hiç. Hele sabah kahvaltılarında, bir dilim kızarmış esmer ekmek, zeytinyağı, beyaz peynir keyfi... Hele bir de ceviz eşlik ederse bu keyfe ne güzel olur... Herhalde kökeninde Ege olup da zeytinyağını sevmeyen insan yoktur diye düşünüyorum bazen.

Ispanak böreği şahane görünüyor, zaten içine ıspanak giren herşey güzel olur bana göre. Ellerine sağlık Nilaycığım, en kısa zamanda deneyeceğim, umarım seninki kadar güzel olur. Kocaman sevgiler

Bocuruk dedi ki...

Gerçekten çok güzel görünüyor. Mutlaka deneyeceğim. Ellerine sağlık canım Nilaycım:)
Sevgilerimle...

bir dilim bir tutam dedi ki...

Kahvalti da ne güzel diger degil mi????Eline saglik.Tarifi aldim.

MİNELİ dedi ki...

Harika ıspanakla yapılacaklar listesine yeni bir tarif eklemiş oldum sayende.Herkes için çok faydalı ama çocuklar için daha faydalı sebze yemeyen çocuklarınız varsa eğer çok güzel bir tarif.Ellerine sağlık arkadaşım sevgilerimle iyi akşamlar.

Mutfak Havlusu dedi ki...

görüntüsü bana göre olmuş:)
ıspanaklı lezzetleri severim keki-çöreği gibi şeylerde hafif bir acı tad bırakmasından çekinmekten başka bir sorunumuz yok amma ıspanaktan ziyade ben bunun görüntüsüne kanarım direk:)))
çünkü üzeri bol susamlı:)))
ellerine sağlık

Cafe Gusto dedi ki...

Nilaycığım en kısa zamanda denemek istiyorum bu böreği.Ben de az biraz Ege'li sayılırım.14 yılım orda geçti ve damak tadım Ege'de gelişti.Zeytinsiz bir yaşam düşünemiyorum.Senin de ellerine sağlık çok güzel görünüyor.sevgiler..

Tijen dedi ki...

Vallahi muhteşem bu börek Nilay'cığım. Zeytinyağlı hem de. Daha ne?

Safran dedi ki...

Nilaycım yine konuşturmuşsun maharetini, en kısa zamanda denenecek, ellerine sağlık, sevgiler...

Gönül dedi ki...

canımmm ellerine sağlıkkk nefis olmuş denemek lazım ıspanak ve zeytün....muhteşem ikili olmuşlar..sevgilerimle

NiNo dedi ki...

saglikli mutlu nice guzel bayramlara

NiNo dedi ki...

saglikli mutlu nice guzel bayramlara

serinmavi dedi ki...

Hayırlı ve huzurlu bir bayram diliyorum...Sevgiler....

Aybike Ceylan dedi ki...

Nilay'cigim,

Ellerine sgalik, harika olmus.

Bayramini kutluyor, daha nice bayramlara saglikla, hep birlikte ve huzurla diyorum.

Sevgilerimi gonderiyorum.

Unknown dedi ki...

Küskünlerin barıştığı, sevenlerin bir araya geldiği, rahmet ve şefkat dolu günlerin en değerlilerinden olan kurban bayramın kutlu olsun... Ailen ve sevdiklerinle daha nice bereketli, sağlıklı ve huzurlu bayramlar dilerim…

Gönül dedi ki...

Bayram sabahları, demli bir çay, su böreği, bayram şekerleri, şeker isteyen çocuklar, kurbanlık hayvanların sesleri, bir telaş bir koşturmaca. Köprü hep kalabalık, bayram programları, kolonya ikramları, bayram harçlıkları, uzun bayram tatilleri, ev gezmeleri, kısa hal hatır sormalar, el öpenlerin çok olsunlar ve daha bir dolu küçük ayrıntı. Hayatın üzerindeki 'pause' düğmesine dokunun... Kısa bir süre için hayatı durdurun. Mutlu bayramlar...

Unknown dedi ki...

Nilay canim ,

Iyi bayramlar dilerim.MAile geciktim yazmakta ama bende sana hatta ortak atmistim ama sanirim sen almadin.Kizlara hepinize atmistim.Yazicam canim.

Operim.

Tuba dedi ki...

Nilay'cigim boregin gercekten guzel gorunuyor, ellerine saglik. Mutlu bayramlar ve mutlu yillar canim, sevgiyle,

busem dedi ki...

Hayır kapılarının sonuna kadar açık, kaza ve belaların bertaraf olduğu Kurban Bayramınızın yaşadığınız tüm sorunları alıp götürmesi dileğiyle.. Kurban Bayramınız mübarek olsun, tüm dertleriniz deva bulsun!

Adsız dedi ki...

hayirli bayramlar

Yaren dedi ki...

Merhabalar,kurban bayramini yürekten kutlar ve daha nice mutlu bayramlari sevdiklerinle karsilamani dilerim canim.

nilay dedi ki...

Değerli yorumlarını esirgemeyen ve bayram için sayfama uğrayan tüm arkadaşlarımın elleri ,kalpleri dert görmesin...Herbirinize ayrı ayrı teşekkürlerimi iletiyorum :)

sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Ellerinize saglik, hem pratik, hem de cok hos gorunumlu bir tarif. Ilk firsatta denemyi planliyorum.
Fakat size bir sorum olacak. Son anda pisirilip sicak sicak yenmesi gereken bir tarif bu, ama misafir icin son anda biseyler yapmak da cocuklu biri icin zor olabiliyor. Aksamdan hazirlayip, buzdolabina atsam, sabah pisirsem olur mu?

nilay dedi ki...

merhaba Güldem ;
teşekkür ederim öncelikle...İçerisinde kabartma tozu bulunduğundan maalesef olmaz canım...Un ve kabartma tozu haricindeki malzemeyi önceden hazırlayıp son anda bunları ekleyip fırına verebilirsin tabiii.Dene mutlaka ,lezzetli oluyor :)

sevgiler...

Ferhanca dedi ki...

Nilay, şimdi Gülenaydan geldim snan börekler nefis görünüyor..ellerine sağlık tarif tam demek ki çok güzel olmuşşsevgiler..

gulidem dedi ki...

Cok tesekkur ederim cevabin icin. Deneyecegim insallah.