Bu ayki yeni etkinlik ‘Minik Eller Mutfakta’... Etkinliğin evsahipliğini Yanyadan Eveneze ’ de sevgili Selen yapıyor. Selen 'e teşekkür ediyor ,kolay gelsin dileklerimi iletiyorum. Bu etkinlikte neyazık ki mutfağa birlikte girebilecek bir ‘minik’ bulamadım :( Yeğenlerimin haftasonu ödevleri olduğundan çok istememe rağmen bir araya gelemedik. Konu komşuda da bir minik bulunmadığından ,miniklerin çok seveceğini düşündüğüm ;rengarenk ,farklı şekillerde ,aynı zamanda besleyici makarnalar hazırladım onlar için :) Miniği olanların onlara mutlaka hazırlamalarını öneriyorum bu makarnalardan...
Tarifi ;Sofra dergisinin Haziran sayısında yayınlanan ,MissÇilek’in hazırladığı sayfalardan uyguladım. Tariflerde en çok hoşuma giden unsur ,makarnaları renklendirirken ,sebzelerin doğal renklerinin kullanılması oldu... Bir fiske karbonat atılmış suda hafif haşlamak gerekiyor sebzeleri... Sonrasında rondodan geçirerek bir tülbentle suyunu süzüyoruz ve hamuru bu renkli sebze sularını kullanarak yoğuruyoruz.
Ben karalahana ,ıspanak ve havuç kullanarak mor ,yeşil ve turuncu renkte hamurlar yaptım. Karalahanayı hafif haşladıktan sonra ,buzlu su dolu bir kaba alıp sonrasında rondodan geçiriyoruz. Havucu ise ,haşlamadan çiğ olarak rondodan geçirerek suyunu kullanıyoruz. 4 kişilik makarna hamuru hazırlarken 2 adet havuç ,150 gr. kadar ıspanak ve portakal büyüklüğündeki bir karalahananın yarısını ve hamur için aşağıda belittiğim ölçülerdeki malzemeyi kullandım. Hafif sert bir hamur olmalı makarna hamuru...
İşte temel hamur tarifi ;
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
sebze suyu
aldığı kadar un
Bu ölçülerle 3 ayrı renkteki hamuru teker teker yoğurduktan sonra kurabiye kalıplarıyla kalp ve çiçek şekli verdim. Yuvarlak olanları ise ;iki ayrı renkteki hamuru açtıktan sonra ,üst üste koyarak rulo şeklinde dolayıp ,buzdolabında beklettim. Sonrasında bıçakla keserek üzerlerinden hafifçe merdane ile geçtim.
Makarnaları 1 kaşık zeytinyağı ilave ettiğim tuzlu suda haşladıktan sonra ; çiçek şeklinde olanı ;zeytinyağı ,sarmısak ve biberiye ile tadlandırdım.
Kalp şeklinde olanı zeytinyağı ,sarımsak ,biberiye ve 4-5 dilim kurutulmuş domates ile pişirdim.
Yuvarlak olanları ise ;tazesoğan ,dereotu ,zeytinyağı ile tadlandırdıktan sonra üzerine ufaladığım beyaz peynirle servis yaptım.
Afiyet olsun...
15 yorum:
canim harika olmuslar ben henuz deniyemedim ipegin makarnalarini sen oncu muz oldun elllerine saglik harika gorunuyorlar
Ne hoş bir fikir...Çok beğendim, kızım makarnaya bayılıyor, eminim çok sevecek...Ellerinize sağlık
Sevgiler
Nilay'cığım,
İpek güzel tariflerinin uygulandığını gördüğünde çok mutlu olacak, haber verdin mi ona? İpek gibi bir kadındır o! Seninkiler de öyle güzel olmuş ki, inan İpek'inkilerden geri kalmıyor.
merhaba
ne güzel makarnalar bunlar böyle.çok beyendim.eline sağlık canım.bu arada bloğunun yeni yaşınıda kutlarım.
sevgiler
ellerinize sağlık çok güzeller en kısa zamanda misafirlerime yapmayı düsünüyorum.görüsmek üzere.
Ellerine sağlık canım.hem doğal hem de çok şirin olmuşlar...Sevgiler....
bunlar muhteşem görünüyor. kim bu görüntüye hayır diyebilir ki.
paylaşımın için teşekkürler.hemen not alıyorum, oğlumla bu keyfi yaşamak için.
Nilayyy, ne güzel bir anne olacak senden! Mutlaka yapmam lazım bu tarifini. Ellerine sağlık canım arkadaşım:)
Sevgilerimle...
Nilay'cigim,
Ellerine saglik arkadasim, ne kadar ugrasmissin ve ne harika bir makarna ortaya cikartmissin, eline ve koluna saglik. Sevgilerimi gomderiyorum.
Slm. Hamura sebze suyuyla renk verilebilece�ini bilmiyordum. Ne kadar da yararl� ve pratik ellerine sa�l�k. Sevgiler.....
Sevgili Nino ;
denemeni tavisye ederim... Çok şık ve lezzetli oldular ,teşekkür ederim
Nilay'cığım ,çok güzel olmuşlar ellerin dert görmesin.Sevgilerimle.
Merhaba,bu makarnalar cok sirin olmuslar,ellerinize saglik.
Senem,kizilciksurubu.
Sevgili Nilay,
Bu makarnalar tek kelimeyle harika olmuş. Ellerine sağlık. İyi ki katıldın etkinliğe.. Miss Çilek'e de teşekkürler tabi ki ;)
Nilay ,şimdi gördüm.
Yeni yaşın kutlu olsun daha nicelere hep beraber..sevgiler.
Yorum Gönder