Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

02 Haziran 2007

FENER BALIĞI KAVURMASI


Yıllar önce sevgili arkadaşlarım Berna ve İsmail ile gittiğimiz bir balık restoranında tadıp ta unutmadığım bir lezzetti bu yemek... Geçenlerde balık tezgahının önünde ,gözüm fener balığına takılınca FENER KAVURMA yapmaya karar verdim.
.
Aslında belki çoğumuzun ilginç görüntüsü nedeniyle ürkerek ,alıp yemeye çekindiği bir balık çeşididir fener balığı... Yüzünün önüne sarkan "feneri" ile ,denizin derinliklerindeki karanlıkta ışık yaparak ,ufak balıkları avlayan bu balığın ismi bu özelliğinden kaynaklanıyormuş.
.
Fener balığının yassı bir vücudu , büyük bir kafası ve çok büyük bir ağzı var. Sırtında iki yüzgeci ve dikenleri bulunuyor. Bu dikenlerin birisi diğerlerinden çok daha uzun ve ağzının önüne kadar sarkıyor. Bu dikenin ucunda bulunan ve fener balığı ile bir simbiyoz içinde yaşayan bakteriler bu ışığı üretiyorlarmış.
Fener balığı bu "fener" ini olta olarak kullanarak ;ışığı merak edip ağzına kadar yaklaşan küçük balıklar ile besleniyormuş. İzlediğim bir belgeselde denizin 300-350 metre derinliklerde yaşayan bu balığın erkeğinin dişisinden 10-15 kat daha küçük olduğunu görüp şaşkınlıkla izlemiştim. Erkek Fener Balığı, daha yavru iken dişlerini kaybedip açlıktan ölme tehlikesiyle karşılaşıyormuş. Bu yüzden en kısa zamanda bir dişi bularak kıskaçlarıyla ona tutunuyormuş. Bundan sonra erkek ve dişinin deri ve damar sistemleri birbiriyle kaynaşarak ,erkek besini dişiden almaya başlıyormuş.
Bir dişi 3-4 tane erkek fener balığını sırtında taşıyabiliyormuş. Dişi yumurtalarını bırakır bırakmaz ,erkek te spermi bıraktığında yumurtalar döllenerek erkeğin görevi sona eriyormuş ve erkek yavaş yavaş eriyerek yok oluyormuş. Şaşkınlıkla izlediğim doğanın mucizesi bu bilgileri paylaşmak istedim...
Fener Balığı çok ama çok lezzetli bir balık... Eti piştiğinde bembeyaz ve yumuşacık oluyor..İspanya ‘da "Rape" isimi ile, İtalya ‘da ise "Coda di Rospo" isimleriyle restoranların mönülerinde yer alan bu lezzetle tanışmanızı öneriyorum...İşte tarifimiz ;

.
Malzemeler : ( 4 kişilik )
1,5 kg. fener balığı
4 adet ortaboy kurusoğan
5 adet yeşilbiber
300 gr mantar
2 adet domates
Yarım çay bardağı zetinyağı
1 –1,5 çay kaşığı biberiye
tuz
.

Yapılışı :
Balığı aldığınız yerde temizletip kuşbaşı doğratın. Kafasının büyüklüğü nedeniyle temizlenince yaklaşık 700 gr kadar et kalıyor. Eti yıkayıp ince rendelediğimiz 1 adet soğanla yaklaşık 1 saat dinlendirerek marine ediyoruz. Mantarları ve biberleri iri iri doğruyoruz. Domateslerin çekirdeklerini çıkarıp etli kısımlarını yemeklik doğruyoruz. Soğanları salataya doğrar gibi iri iri doğruyoruz. Doğradığımız soğanları bir kapta orta ateşte hafif diri kalacak şekilde kavuruyoruz. Ayrı bir teflon tavaya yağı koyup önce mantarları kavuruyoruz. Mantarlar suyunu çekmek üzereyken biberleri ilave ediyoruz. 2-3 dakika sonra balık etini ilave ederek tencerenin kapağını örtmeden karıştırarak kavuruyoruz. Kavrulma işlemi tamamlanınca domates ve kavurduğumuz soğanları ekleyerek tuz ve biberiye ile tadlandırıyoruz. Servis tabağına alarak yanında salata ile sıcak sıcak servis yapıyoruz.


.

Afiyet olsun...



Yaralanılan kaynak : Wikipedia


10 yorum:

munevver dedi ki...

Nilay, günaydın.. Ne kadar ilginç. Dişisi çok fedakarmış. Ödülü de böyle lezzetli olmakmış demek ki. İlgiyle okudum yazını. Eline sağlık.
Sevgiyle, Nane Limon

nilay dedi ki...

Münevver'cim ;
çok ilginç bir canlı değil mi :) Belgeselini izlemiştim ben de hayretler içerisinde...Gerçekten dişinin rolü çok daha fazla...teşekkür ederim arkadaşım :)

sevgilerimle

gülriz dedi ki...

Ben yıllar önce yemiştim fener balığının kavurmasını ve mükemmel bir lezzetti, tadı hala damağımda duruyor. Ama açıkçası bu balığı bütün halinde hiç görmemiştim. Eğer bulursam biryerlerde mutlaka deneyeceğim tarifinizi. Ellerinize sağlık, sevgiler...

Behiye dedi ki...

Nilaycığım ellerine sağlık, fener balığının görünüşü ürkütücü gerçekten ama tarifin güzel gözüküyor. Sevgiler.

Bocuruk dedi ki...

Senin fener balığını görünce, yıllar önce marina yakınlarında çalışırken sabah mezattan aldığımız balıklar geldi. Neden mi? Balığın her türlüsünü çok iyi tanıyan ve pişiren bir arkadaşımın çorba yapımı tavsiyesi ile bir kırlanğıç balığı almış ve derin dondurucuya atmıştım. Belki aylarca buzluğu açtığımda gözleri ve ağzı açık şekilde o bana baktı ben ona. Tarifi almıştım arkadaşımdan ama beceriksizlik günlerimmiş demek ki başarılı olamamıştım çorba yapımında. Herneyse İç Anadolulu olmama rağmen denizden ne çıksa yerim tiplerinden olduğum için tarifin çok iştah açıcı geldi bana. Ellerine sağlık canım. Görüşmek üzere:)

Adsız dedi ki...

Nilay'cim iyiki bu bilgileri bizimle paylastin.Bir sey daha ögrendim.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

mmmmm fener balığı

fener balıgı muthış.tadı hala damagımda.toprak kapta yemiştim ve balık olduğunu söylemeseler anlamazdınm bile.Senin tarifinle şimdi cesaret topladım evde yapmayı düşünüyorum .sağol ellerine sağlık :)))))

durutarifler dedi ki...

Adaşım bu balığı yarın akşam deneyeceğim. Yorumumu da yazarım mutlaka. Eminim çok güzel olacak

Adsız dedi ki...

Fener kavurma
Soğan,mantar, domates katılınca
Kavurma oluyor. Öylemi.
Nerede yapılıyor Bu kavurma.
Gidip yemek istiyorum.
Etide böylemi kavurursunuz.
değişik.

zerrin - misss dedi ki...

Harika oldu. Az önce yaptık yedik :) Mantarsız yaptım ama nefisti..

Tarif için teşekkürler..