Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

05 Şubat 2007

CACIKLI ARAP KÖFTESİ


Sofra dergisinin eski bir sayısından geçtiğimiz hafta dikkatimi çeken ve denemeye karar verdiğim ,Gaziantep mutfağına özgü bir lezzet... Ama ne lezzettt... :) Cacıklı Arap köftesi Gaziantepte özel günlerde hazırlanan bir yemekmiş... Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağının bulgurla pişirilen yemeklerine özel bir ilgi duyuyorum... Egeli olduğum için oldukça yabancı olduğum bir mutfağa ait bu tarifi ;birebir ,hemen hemen hiç bir farklılık yaratmadan uygulayarak hazırladım... Ve düşündüğümün çok ötesinde bir lezzetle karşılaştım... Bence enfesss bir yemek... Fotoğraflara bakınca bile yeniden...yeniden yemek istiyorum :) Bundan böyle sık sık mutfağımda pişen bir yemek olacak... Yemeyenlere de tavsiye ediyorum :)
Malzemeler : (4 kişilik)
2 su bardağı köftelik bulgur
200 gr yağsız kıyma
2 adet ortaboy soğan
2 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı pulbiber
tuz ,karabiber
cacık için ;
1 demet pazı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
tuz
sos için ;
50 gr tereyağ
1 çorba kaşığı pulbiber
Yapılışı :
Soğanları soyup incecik kıyıyoruz. Kıyılmış soğan ,bulgur ,kıyma ,un ,tuz ,karabiber ve pulbiberi bir kaba alıp karıştırdıktan sonra azar azar sıcak su ilave ederek iyice yoğuruyoruz. Orjinal tarifte hiç su ilavesinden söz edilmiyordu ancak bu şekilde hamur toparlanmıyordu ve hamuru köfte haline getirebilmek imkansızdı. Çünkü fazla sertti ve pul pul dökülüyordu... Ben yaklaşık bir çay bardağı kadar sıcak suyu azar azar yemek kaşığıyla ilave ederek 10-15 dakika kadar iyice yoğurdum.
Ardından zeytin tanesi iriliğinde minik minik köfteler hazırlıyoruz. Bu işlem biraz vakit alıyor... Fakat inanın sonuca değer :) Yuvarladığımız köfteleri buharda pişiriyoruz. Dilerseniz suda haşlayabilirsiniz ancak lezzet kaybı olacağını düşündüğüm için ben buharda pişirme yöntemini uyguladım. Buharda pişirme makinanız yok ise nasıl bir yöntem uygulayabileceğinizi burada daha önce anlatmıştım.
Cacık için sarımsakları soyup eziyoruz. Pazıları yıkayarak ince ince kıydıktan sonra 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kendi suyuyla kavurup pişiriyoruz. Sıcakken suyunu süzüp sarımsak ,yoğurt ve tuz ile karıştırarak servis tabaklarına yayıyoruz.
Tereyağını bir tavaya alarak kızdırdıktan sonra haşlanmış köfteleri ilave ederek 5-6 dakika soteliyoruz. Ocaktan almadan hemen önce bolca pulbiberi ekleyerek karıştırıp ocaktan alıyoruz. Köfteleri cacığın üzerine koyduktan sonra üzerlerine yağından dökerek sıcak sıcak servis yapıyoruz. Köfteleri servis tabağına yerleştirdikten sonra sos yeterli gelmez ise ,yeniden tereyağında pulbiberi kızartıp köftelerin üzerine ilave edebiliriz.
Afiyet olsun...

16 yorum:

Aybike Ceylan dedi ki...

Elinize saglik, enfes gorunuyor. Ilk firsatta deneyecegim. Cok guzel gorunuyor.
Sevgilre

Adsız dedi ki...

Benim bunu denemem lazim.. yoresel yemekleri cok severim.. Gecenlerde bende bulgurlu bir corba deneyim dedim, fakat kofteler cok buyuk oldu, sitede yer alamasinin sebebi hehe..

Burada bir turk marketi acildi, hemen kapidan girince DALAN yesil sabunlari gordum aklima sen geldin :) Yesil un kurabiyelerim gercekden sabuna benziyor haha..

Sevgiler canim..

LaMa dedi ki...

ne zamandir su arap koftesinde gozum vardi,sen de iyice aklima soktun:)
buharda pisirecek aparatim yok o yuzden suda haslarim ama suyunu da ziyan etmem:) corba yaparim,Bay Lama duymasin:P
sevgiler,ellerine saglik nilay...

nilay dedi ki...

Sevgili Aybike :)
denemeni öneriyorum...çok nefiss...ben bu hafta yine yapıcaaam :)

Hale'cim ;
bazı tarifler tutmuyor değil mi...bloglardan yada dergilerden denediklerim arasında özellikle kurabiyelerin unları hep az geliyor...yayılıyorlar tepsiye ve çok yağlı oluyorlar...bloglardan denediklerimde de bu durumun olması ilginç...su bardağıyla verilen ölçülerde şu kullanılan su bardaklarını merak etmiyor değilim :)) tarif tutmayınca bende fotoğraf almıyorum...
Yeşil sabuna benzetmiştim bende zateeen :))
Beğeneceğine inanıyorum bu yemeği...

sevgiler

Sevgili Lama :)
tel süzgü ayarlayabilirsen tarifte link verdim nasıl buharda pişirebileceğini...bu şekilde 10 dakikada pişiyor...lezzet kaybı olabilir diye düşünüyorum haşlamada...güzel bir yemek...dene muhakkak ;)teşekkür ederim canım

Adsız dedi ki...

bulgurlu tarifleri çk severek yerim. oldukça iştah açıcı görünüyor. En kısa sürede deneyeceğim.

Tuba dedi ki...

Nilay'cigim, ben de Gaziantep mutfagina bayilirim. Bu yemek te nefis olmus, ellerine saglik. Bizde de bugun soylemesi ayip, bulgurlu sulu kofte vardi. Ama fotograf makinasi tamir icin geri gittiginden resmini cekemedim:(( Neyse, bu arada seni linklerime ekledim, o yuzden beni sik sik buralarda goreceksin artik:)) sevgilerle,

*Ra dedi ki...

Nilaycığım merhabalar.
Biz de böyle yuvarlama yaparız ama kızartılarak yapıldığını ve cacık ile yendiğini bilmiyordum. Ben de bu şekilde deneyebilirim. Çok nefis tadlar bir arada çünkü. Tadını tahmin edebiliyorum. Ellerine sağlık güzelim.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

merhaba,
nekadar güzel bir yemek bu.. Ellerinize sağlık. bayıldım. Hele o cacığın alttan gözükmesi bile ağzımın suyunun akmasına yetti :))

Bende denemeliyim. Gaziantep mutfağını zaten çok severim.

sımsıcak sevgilerimle

nilay dedi ki...

merhaba Cihanim ;
bende bulgurla yapılan yemekleri çok seviyorum...umarım dener ve beğenirsiniz :)

Sevgili Tuba ;
hoşgelmişsin :) tekrar yaparsın artık bulgurlı sulu köfteden...tarifini yayınla ki bizde yapalım :)teşekkür ederim canım

Rabia'cım ;
o dediklerinden bende birkaç kez yemiştim daha önce...bu yağda biraz kavrulduğu için ,ayrıca altında pazı bulunduğu için sanırım daha bir lezzetli :) biz bayıldıkkkk...denemeni tavsiye ederim...teşekkür ederim canım

sevgiler


Sevgili Zerrin ;
hoşgelmişsin :) nefis bir yemek...mutlaka dene canım...teşekkür ederim

sevgiler

Unknown dedi ki...

Nilayyy iyi guzelimde ben burda paziyi nerden bulucam simdi...buna baska alternatif olamazmi?bir cvp pls.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Nilay,
İşte memleketimin diyarından nefis bir lezzet. Cacıklı çok güzel olur bu:( Ama sen de çok çok güzel yapmışsın. Benim bildiğim 80 çeşit bulgurdan yapılan köfte türü olduğu.
Ellerine Sağlık

nilay dedi ki...

Gülenay'cım :)
pazı yerine ıspanakta kullanabilirsin bence...ıspanak vardır orada değil mi :)muhakkak yap derim...çok güzel bir yemek inan ki

nilay dedi ki...

Pnar'cım ;
ben Egeliyim...yabancı olduğum bir mutfağın yemeği...derginin tarifi güzelmiş ,çünkü nefis oldu...bu tip başka yemekler yemiştim daha önce misafirliklerde...ama en çok bunu beğendim ben...alttaki pazılı cacık tamamlıyor yemeği bence...yine yapıcaam bugün yarın ,doyamadım çünkü :)

sevgiler

Adsız dedi ki...

nilaycığım kurabiyelere bayıldım kesin deneyeceğim valla becerikli hatunsun vesselam

nilay dedi ki...

Güliz'cim;
umarım dener ve sonuçtan memnun kalırısın :) teşekkür ederim canım

sevgiler

Unknown dedi ki...

ispanak elbet var.KEsin yapmam lazim.Ben bulgurun her turlusunu ve her cesdini cok severim.Kaydettim insallah deniycem cnm.Operim.