Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

07 Şubat 2007

AŞURE


Nuh'un Büyük Tufan'ından sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle yaptığı ,İslami inanca göre ise Muharrem ayının onuncu günü itibariyle Muharrem ayı boyunca pişirilen ,paylaşımın ,dostluğun simgesi Aşure... İslamiyetle beraber birçok dinin ortak kültürü olan bu tatlıyı Rumlar ;bal ,buğday ve kuru üzüm ile Koliva ismiyle pişirerek kilise kapısında dağıtıp ,içine koydukları tabağın ortasına mum diktikten sonra ölmüşlerinin mezar başlarına yerleştiriyorlarmış... Ermeniler ise 6 Ocak günü Anaşabur ismiyle yapıyorlarmış...

En sevdiğim tatlılardan biri olan aşureyi nasıl pişirdiğime gelinceee ;

Malzemeler :
Yarım kg. buğday

1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
7 su bardağı tozşeker
yarım su bardağı kurutulmuş iç bakla
3 yemek kaşığı pirinç
1 portakalın kabuğu
2 limonun kabuğu
6 adet karanfil
1 elma
10 adet kuru incir
1 su bardağı kuru kayısı
1 su bardağı kuru üzüm
2 yemek kaşığı gülsuyu
süslemek için ;
iri kıyılmış ceviz
tarçın
nar
kavrulmuş susam

Yapılışı :
Aşure yapmayı düşündüğünüz günün bir önceki gecesinden ,buğdayı ayıklayıp iyice yıkadıktan sonra ,büyükçe bir tencereye koyup 3 litre soğuk su ile ocağın üzerine koyuyoruz. Hiç karıştırmadan kaynayana dek pişirdikten sonra kaynayınca ocaktan alıyoruz. Karıştırırsanız dibi tutar bilginize... Fasulye ve nohutu da aynı tencerede 1 litre soğuk su ile bir taşım kaynatıp ocaktan alıp bekletiyoruz. Bu şekilde sabah buğdayın ,fasulye ve nohutun saatlerce kaynamasına gerek kalmayacaktır.
Sabah ,buğday ,fasulye ve nohutları pişirmeğe devam ediyoruz. Kısa sürede piştikleri göreceksiniz. Pişen buğdaya ,suyunu süzüp döktüğümüz fasulye ve nohutu ilave ediyoruz. Şekeri ,kuru üzümü doğradığımız kayısıları ,pirinci ,ince doğrayıp 2-3 kez kaynatarak acı sularını döktükten sonra hazırladığımız limon ve portakal kabuklarını ,bir çay bardağı suda kaynatıp bir süre bekledikten sonra karanfillerini çıkardığımız suyu ,kabuklarını soyduktan sonra tavla zarı büyüklüğünde doğradığımız elmayı ekleyerek pişiriyoruz. Baklayı dağılmaması için 8-10 dak ayrı bir kapta pişirdikten sonra suyunu döküp aşureyi ocaktan indirmeye yakın ilave ettim. Son olarak gülsuyunu da kattıktan sonra gerekiyorsa su ilave ederek aşurenin kıvamını ayarlıyoruz ve pişince ocaktan alıyoruz. Aşure ılınınca ,önceden doğrayarak kaynar su döküp beklettiğimiz incirleri de ilave ediyoruz. İnciri pişerken katarsanız aşure kararır... Soğuduktan sonra gönlümüzce süsleyerek servis yapıyoruz.


Afiyet olsun...



9 yorum:

NİLAY dedi ki...

Sevgili Münevver ,Aybike ,Tuba ve diğer yorum gönderen arkadaşlarım...çok teşekkür ederim :) şöyle göz gezdirip yayınladım gelen yorumları...cevaplamak ve teşekkür etmek istiyordum...ancak 6 adet yorum görünmesine rağmen yorumlar kaybolduuuu :( ve epey düşünmeme rağmen diğerlerini hatırlayamıyorum...blogger yamuk yaptı bana galiba :) hiç böyle olmazdı ama...

GULENAY dedi ki...

Nilayyy hadi gozun aydin diycem ama ellerine saglik demek dusuyor.Hmarat bacimiz girmiste yapmis.Ay surda iki gun gelemedim amm cok tarif eklemissin.MAsalllh.Kurabiyelere yprum birakicaktim dedim buraya toptan birakayim.

Kalbimden soyle gecti; Nilay bu ismi degistirsin cafe kurabiye yapsin diye ana bir baktim Lama'cim da ayni seyi dile getirmis:)ama kurabiyelerden sonra tuzlu olan cacikli arap koftesi tam benim tipim:)yani cok iyi gitmis.Kurabiyelere bir son ver ha :))seni ende kurabiyeci olarak anip kurabiye ihtiyacimda inna bakacagim ilk sayfa goruyorum:)ellerine saglik arkadasim.Bu arada biletimi aldim:))heheheh heyyoo...allah sihhatle gelebilmek nasib etsin...sevgilerr operim...canim bacim...

Gulenay

Rabia dedi ki...

Nilaycığım her aşure resmine nasıl bakıyorumanlatamam. Ben de ilk aşuremi yaptım dağıttım. Allah hepimizinkini kabul etsin inşallah. Linklerimi düzenliyordum, kimleri ekleyebiilirim diye düşünüyordum. Müsadenle ekliyorum seni de canım.
Sevgilerimle...

Nukhet dedi ki...

Nilaycim

Vallahi is yogunlugum nedeniyle ne zamandir ne kendi bloguma ne de sizlerinkine gelebildim. Ama bir firsatini bulup tiklayayim dedim de ne goreyim. Gorusmeyeli bir suru bir suru tarif eklemissin bir de en son Asure yapmisin. Asureye gercekten bayilirim. Ellerine saglik. Kurabiyelerini de zaman buldukca inceleyecegim ama cok sevimli gozukuyorlar. Sevgiler

NİLAY dedi ki...

Gülenay 'cım :)
heyoooooo....ne zamana aldın biletini ,tarihi ne ? çok sevindim...
Aşureye doydum arkadaşım nihayet...yaptım yedim bol boll...ohhh beeee :))
Birsürü kurabiye eyaptım yine :) fotoğrafladım da...ama önümüzdeki hafta falan yayınlarım artık...ben kurabiye kraliçesiyim :) Lama'cııım bu ünvanı verdi bana...misyonumu yerine getirmeliyim değil mi ama...yeni tariflerim hazır yani ;) kahvaltıda ,akşam geç saatlerde çayın yanında muhakkak kurabiye olmalı bizim evde...olmazsa olmaz yani...bu yüzden sürekli bitmeden yenilerini yapıyorum işte :)öpüyorum arkadaşım...sevgilerimle

NİLAY dedi ki...

Rabia'cım ;
aşure resimlerine baka baka dayanamayıp bende aşure yaptım işte :)) Allah kabul etsin seninkini de inşallah...çok sevindim canım :)

sevgiler

NİLAY dedi ki...

Nükhet'çim ;
bakıyorum sık sık sayfana ,epeydir faaliyet göremiyordum :) hoşgelmişsin arkadaşım...zaman bulamıyor bazen insan...Aşure nefis bir tad değil mi :) bende çok seviyorum...teşekkür ederim canım

Ferhanca dedi ki...

aşuren çok güzel ..afiyet olsun ..ben de bu yıl yaptım..
Arap köften çok güzel gel beni ye diyor ..denemek lazım ..sevgiler.. ferhan

NİLAY dedi ki...

Sevgili Ferhan ;
hoşgelmişsin :) teşekkür ederim canım...senin aşuren de çok güzel görünüyor

sevgilerimle