Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

07 Aralık 2006

YEŞİL MERCİMEK KÖFTESİ


Tarif Sofra dergisinden...Doğduğum büyüdüğüm mutfak Ege mutfağı ama bulgurla hazırlanan yiyecekleri çok seviyorum. Biliyorsunuz bulgur Doğu ve Güneydoğu bölgelerimiz mutfağında daha yaygın...İşte tarifi ve fotoğrafı görünce denemeden edemedim. Yine biraz ekleme ve küçük değişikliklerle sonuç harika oldu...Salatasıyla beraber denemenizi öneriyorum ;

Malzemeler : ( 5-6 kişilik ölçü )
1 su bardağı yeşil mercimek
3 çay bardağı ince bulgur
2 adet ortaboy kuru soğan
2 adet taze soğan
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı salça
Yarım tatlı kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
tuz
Yarım demet kıyılmış maydanoz
salatası için ;
2 adet iri kırmızı soğan
yarım tatlı kaşığı kimyon
yarım tatlı kaşığı sumak
yarım demet kıyılmış maydanoz
tuz

Yapılışı :
Öncelikle mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra 2 su bardağı su ile haşlıyoruz. Mercimekler haşlanınca suyunu süzüp bir kenara alıyoruz. İnce bulguru ayıklayıp mercimekle karıştırdıktan sonra üzerini örtecek kadar kaynar suyu döküp kapağını kapatarak 7-8 dakika dinlendiriyoruz. Bulgur diri kaldı ise bir miktar daha kaynar su ilave edebiliriz. Ancak kıvamının özellikle biraz katı olmasına dikkat ediyoruz. Köfte şekli vereceğimiz için pilav kıvamında yaparsak şekil verirken elimizde dağılır. Bu yüzden suyu azar azar ilave edersek sonuç daha iyi olacaktır. Soğanları ince ince yemeklik doğrayıp zeytinyağında soteliyoruz. Ocaktan indirmeye yakın salça ,kıyılmış maydanoz ,taze soğan ve kimyonu da ekleyerek ,karıştırıp ocaktan alıyoruz. Pişen soğanlı karışımı bulgur ve mercimekli karışımın üzerine döküp iyice karıştırdıktan sonra tuz ve karabiber ilave ederek yoğurup yuvarlayarak köfte biçimi veriyoruz. Salatası için soğanları piyazlık doğrayıp tuzla ovup yıkıyoruz. Bu şekilde çok hararet yapmıyor ,acısı çıkıyor ve mideyi kaynatmıyor. Kıyılmış maydanozu soğanlara ilave edip sumak ,kimyon ve tuzu ekleyip iyice karıştırıyoruz. Salatayı köftelerin yanına alıp ,ayran ve dilerseniz marul ,tere gibi yeşilliklerle beraber servis yapıyoruz.

Afiyet olsun...





7 yorum:

Adsız dedi ki...

Mercimek köftesini bende yeşil mercimekle yapıyorum, seninkide çok güzel görünüyor ellerine sağlık Nilaycım:)

nilay dedi ki...

teşekkürler Pembeli :)
kırmızı mercimekle de güzel oluyor ama...böyle de çok hoş oldu

sevgiler

Ferhanca dedi ki...

mercimek köftesi çok güzel görünüyor..salatan dahada bir nefis ..ellerine saglık..afiyet olsun..İzmir li olarak sen den kumru tarifi bekleriz yada hazırın resmini...sevgiler..FERHAN

nilay dedi ki...

teşekkür ederim Ferhan'cım...nohut mayasından yapılan bir ekmeği var kumrunun. mayasından ötürü yapımı epey vakit ve uğraş gerektiren birşey...Yıllık iznimde deneyebilirim belki :)) tarifi bende mevcut...bu konuda elimden geleni yapıcaam arkadaşım ;)

sevgiler

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Birden ağzımda sular oluşmaya ve midem kazınmaya başladı
çoooook severim mercimek köftesini yanındaki salat ile ne güzel giderdi şimdi:))
annecim gelsin de yapayım birlikte yeriz, eşim maalesef içinde yeşil mercimeğin olduğu hiçbir şeyi yemiyor
ellerine sağlık

nilay dedi ki...

Pınarcım :)
teşekkür ederim...eşin olmadığı bir gün böyle de denemeni tavsiye ederim...güzel oluyor

sevgiler...

Adsız dedi ki...

nilay çok tşkler süper oldu kocam bayıldı :)) dün akşam misafirlerimis vardı yaptım bütün herkes bayıldı kocamda ayrıca bayıldı ;) tekrar tşkler:)