Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

21 Aralık 2006

PARÇA ÇİKOLATALI VİŞNELİ KEK


Pasta kıvamında çikolataya doyabileceğiniz ,bizim ailecek çok sevdiğimiz bir kek tarifi ;

Malzemeler :
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
2,5 su bardağı un
4 yemek kaşığı nişasta
50 gr tereyağı
Yarım su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat ( silme )
1 paket bitter çikolata ( 80 gr.)
1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış vişne
1 çay fincanı iri kıyılmış ceviz
1 tutam tuz

Yapılışı :
Yumurta sarılarını ve aklarını ayırıp ayrı kaplara alıyoruz. Sarılarını şekerle ve sütle karıştırarak mikserle yaklaşık 7-8 dakika çırpıyoruz. Tereyağını eritip soğuttuktan sonra sıvıyağ ile karıştırıp kekimize ilave ediyoruz. Ayrı bir kapta un ,karbonat ,kabartma tozu ,ceviz ve kakaoyu iyice karıştırıp kek hamuruna ekleyerek kaşıkla karıştırıyoruz. Ayırdığımız yumurta aklarını bir tutam tuz ile mikserle iyice çırparak köpük haline getirdikten sonra kek hamuruna ilave edip karıştırıyoruz. Çikolataları ufak parçalar halinde bıçakla kesiyoruz ve yarısını kekin üzerine serpmek için ayırıyoruz.. Margarinle yağladığımız kek kalıbına bir miktar kek hamuru döktükten sonra parçaladığımız çikolataları ve vişneleri serperek tekrar kek hamuru döküyoruz ,tekrar çikolata ve vişne ,tekrar kek hamuru...Dikkat etmemiz gereken serptiğimiz çikolataların yanlardan kek kalıbıyla temas etmemesi. Aksi taktirde çikolata eriyip kekin kalıba yapışmasına ve kalıptan çıkmamasına neden olabilir. En üste kek hamuru gelecek şekilde tüm hamuru bitirdikten sonra ,önceden 170 derecede ısıttığımız fırında 40 dakika hiç kapağını açmadan pişiriyoruz. Kek iyice kabarıyor ve üzeri çatlıyor. Keki fırından çıkarıp ayırdığımız çikolataları bu çatlayan yerlere özenle sıraladıktan sonra tekrar fırına koyup kapağını kapatıyoruz. 10-15 dakika sonra keki fırından çıkarıyoruz. Üzerindeki eriyen çikolatalar sanki kek kabarınca çatlayan yerlerden kekin içinden taşmış hissini veriyor. Kekimiz oda ısısına gelene dek dışarıda beklettikten sonra buzdolabına alıyoruz. İyice soğutup ( minimum 5-6 saat ) dilimleyerek servis yapıyoruz. Bu kek dolapta bekledikçe güzelleşiyor. Servis tavsiyem 1 gün dolapta bekledikten sonra servis yapılması.

Aifyet olsun...

17 yorum:

ArMeda dedi ki...

Nilaycım harika görünüyor çayımın yanına aldım bir dilim ellerine sağlık canım sevgiler...

Adsız dedi ki...

Portakallı puding e ve bu keke bayıldım.çok nefis görünüyorlar.Adresimi versem de bir dilim kek yollasan şu aç zavallıya
oylum

nilay dedi ki...

Arzu'cum ;
keşke teknoloji o kadar gelişse de internet üzerinden birbirimize yaptıklarımızdan tattırıp öyle yorum alabilsek değil mi :)) teşekkür ederim canım

sevgiler

nilay dedi ki...

sevgili Oylum :)
teşekkür ederim...özellikle açken bakmamak lazım bu blog sayfalarına değil mi :)yolla adresini hadi ;)sana bir kıyak yapayım :p

sevgiler

Adsız dedi ki...

Bir dilimde ben rica etsem :) eline sağlık gerçekten resme bakınca çikolatalar insanı baştan çıkartıyor harika görünüyor.görüşmek dileğiyle hoşcakal.

Adsız dedi ki...

nilay kek nefis görünüyor.ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Kocaman bir vaaaaaaaaaaaavvvvvvvv diyorum:)
1 hafta içinde bu tarifi yapacağım inşallah. Tam bana göre, evdeki çikolataları ve dondurucudaki vişneleri değerlendirmek için çok güzel bir tarif..Ve çok lezzetli olduğuda belli
Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor

nilay dedi ki...

merhaba Pınar'cım :)
tarifi beğenmene sevindim...umarım dener ve beğenirsin arkadaşım

sevgiler

Ferhanca dedi ki...

nilay kek harika olmuş afiyet olsun ..ben de dün çaylı keke yaptım vede benim keklerim meşurdır çok güzel olur fırıda artık pişmek üzere bir baktım kabartma tozu orada duruyor kekede pişti ama kabatrma tozunun önemini iyiyce anladım.. malzeme iki kat olacagına sıkışıp kalmıştı neyse ..senin kekein tarifini yazıyorumşimdi ..sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhaba Nilay

Ellerine saglik gercekten insanin cani cekiyor hele de beninm gibi sabahin korunde kahvaltidan once bakarsan. Sevgiler

Adsız dedi ki...

himmm bir parca bende alabilirim :)

nilay dedi ki...

Ferhan'cım :)
teşekkür ederim...umarım keki yapar ve beğenirsin. İnsan dalgın olabiliyor bazen :) zaman zaman birşeyleri unuttuğum olur benimde yemek yaparken...kabartma tozu mucize birşey değil mi...o olmadan kekler kurabiyeler pek birşeye benzemiyor :)
sevgiler

nilay dedi ki...

merhaba Nükhet :)
aç karnına blog sayfalarına bakmak çok tehlikeli :))teşekkür ederim canım

sevgiler

nilay dedi ki...

Hale'cim :)
teşekkür ederim...fotoğraftaki tabaktaki iki dilim sana rezerve ;)

sevgiler

nilay dedi ki...

merhaba Seda'cım :)
hoşgelmişsin...teşekkür ederim arkadaşım

sevgiler

merhaba Pastacı kız :)
ziyaretin beni sevindirdi...dilim değil kek senin olsun canım :)

sevgiler

Adsız dedi ki...

kekte taze vişnemi kullanmamız gerekiyor dondurulmuş vişneylede yapabilirmiyiz ve aynı lezzeti yakalayabilirmiyiz

nilay dedi ki...

sevgili ismini belirtmemiş ziyaretçim :)
ben dondurulmuş vişne kullanıyorum...taze vişne sadece mevsiminde var ,yani tazesini bulabilmek zor...mevsiminde vişneleri ayıklayıp buzdolabı poşetinde derin dondurucuya kaldırabilirsiniz ,ya da marketlerde satılan dondurulmuş vişnelerden satın alıp kullanabilirsiniz. Umarım dener ve beğenirsiniz :)

sevgiler