Haftasonu ailecek Çin yemeği ziyafeti yapalım istedim ve bildiğim Çin yemeklerinden oluşan bir mönü hazırladım...Mısır çorbası ,fasülye filizli lahana salatası ve sebzeli-tavuklu noddle hazırladım. Salata ve noddle ın tarifini Bodrum da Çin restoranı işleten bir müşterimden öğrenmiştim. Çorbayı bir yemek kitabından denedim. Chopstick lerim de vardı :) Vietnam'a giden bir arkadaşımın hediyesi bu yemek çubukları(chopstick). Bu güzel hediye için kendisine tekrar teşekkürlerimi iletiyorum...
Farklı ve lezzetli bir akşam yemeği oldu... Evde farklılık yaratmak isteyenlere ;) buyruuun ;
MISIR ÇORBASI
Malzemeler :
1 su bardağı mısır
4 su bardağı su
1 adet tavuk suyu tableti
1 yemek kaşığı mısır unu
1 yumurta akı
6 dilim salam
1 yemek kaşığı soya yağı
tuz
süslemek için maydanoz
Yapılışı :
Suyu bir tencerede kaynatıp mısırı ve tavuksu tabletini katarak yaklaşık 10 dakika kaynatıyoruz. Ayrı bir kapta mısır unu ve sütü karıştırıp kaynayan çorbaya ilave ediyoruz. 1 yemek kaşığı sıvıyağda küçük küçük doğradığımız salamları kızartarak çorbaya ekliyoruz. Son olarak bir kapta yumurta akını çırparak bir kepçe kaynar çorba ile hızlı hızlı karıştırıp kaynamakta olan çorbaya karıştırıyoruz. Tuzunu ekleyip ocaktan alıyoruz. Maydanoz ile süsleyip servis yapıyoruz...
FASÜLYE FİLİZLİ LAHANA SALATASI
Malzemeler :
1 su bardağı fasülye filizi
2 su bardağı ince kıyılmış beyaz lahana
2 adet taze soğanın yeşil kısımları
2 yemek kaşığı soya sosu
2 yemek kaşığı soya yağı
1 tatlı kaşığı kavrulmuş susam
Yarım çay kaşığı tuz
Yapılışı :
İnce kıyılmış lahanaları tuz ile elimizle ezerek iyice ovup öldürüyoruz. Marketlerde konserve olarak hazır bulabileceğiniz fasulye filizinden 1 su bardağı kadar ilave ettikten sonra ince kıyılmış taze soğanları ,soya sosu ve yağı ekleyip karıştırıyoruz ve üzerine susam serperek servis yapıyoruz.
SEBZELİ-TAVUKLU NODDLE
Malzemeler : ( 4 kişilik )
3 parça noddle
400 gr hindi göğüs eti
1 adet kabak
1 adet havuç
8 adet taze fasulye
1 adet kırmızı biber
1 adet soğan
1 çay kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı soya sosu
2 diş sarımsak
5 yemek kaşığı soya yağı
karabiber
tuz
Yapılışı :
Öncelikle ince uzun doğradığımız göğüs etlerini soya sosu ve dövülmüş sarımsak ile marine ediyoruz. 2-3 saat dinlendirmek yeterli. Soğanları salataya doğrar gibi iri iri doğradıktan sonra 2 yemek kaşığı sıvı yağda pembeleştirip ocaktan indirmeye yakın karabiber ve şekeri ilave edip pişirme işlemini tamamlıyoruz. Bir kaba alıp bekletiyoruz.
Sırasıyla ince uzun doğradığımız sebzeleri 2 yemek kaşığı soya yağı ile önce taze fasülye ,ardından havuç ,biberler ve kabaklar olmak üzere hızlı ateşte tavaya alıp sebzeleri çok öldürmeden pişiriyoruz. Hızlı ateşte ,çabuk ve sebzeler renklerini kaybetmeden pişirmek püf noktası. Pişen sebzeleri bir kaba alıyoruz.
Dinlendirdiğimiz hindi etlerini tavaya alarak ,1 yemek kaşığı sıvı yağda ,suyunu salıp çektirdikten sonra ,3-4 dakika kadar kavurup soteleyerek tuzladıktan sonra ocaktan alıyoruz.
Aynı tavaya yıkamadan 3 su bardağı sıcak su koyuyoruz ve noddle ları içine atıyoruz. Suyunu çekene kadar orta ateşte arada karıştırarak pişiriyoruz. Benim noddle larım 3 bardak suyu tamamen çektiklerinde pişkinlikleri de kıvamındaydı. Eğer piştiğini düşündüğünüzde tavada kalan su varsa pişirmeye devam etmeden kalan suyu süzün. Noddle lar hamur olmasın.
Ocağı kapatmadan pişen noddle ların üzerine soğanları ,sebzeleri ve etleri döküp yavaşça karıştırarak 3-4 dakika orta ateşte pişirdikten sonra sıcak sıcak servis yapıyoruz.
Afiyet olsun...
14 yorum:
Çin yemeğini çok seviyorum ama yapmasını hiç denememiştim. Onların sebzeli tavuklu yemeklerine bayılıyorum. İçinde kullandıkları tatlı ekşi sos ile enfes oluyor. Çubuklardan bende de bolca var:) Üniversite'de çok yakın bir arkadaşım çinli idi. Bütün Çin ürünlerini denemişimdir sayesinde. Hatta içinden haşlanmış tuzlu yumurta sarısı çıkan bir kekleri vardı vardı:( Hala evde içilmeyi bekleyen ama bildiğimiz yeşil çaylara hiç benzemeyen çaylardan var. Neyse:) konuyu değiştirmeyelim. Ben tebrik için yazacaktım. Noodle tarifini deneyeceğimdir.
tarif için teşekkür ederim:)
Pınar'cım chopstick lerinde varsa ve farklılıktan da hoşlanıyorsan hiç düşünme derim...noddle ve salata nefis oluyor...çorba fena değil ama...bizim çorbalarımız daha güzel...uzakdoğu damak tadı bizim mutfağımızdan oldukça farklı...ben meksika ve akdeniz mutfağından çok hoşlanıyorum...mutfakta farklı birşeyler denemek bana keyif veriyor...umarım beğenirsin ;)
sevgiler
Nilaycim
biz de bu gece aksam yemegine Cin restauranina gittik. Sebzeli noddle misirli tavuk corbasi yedik. Su noddle ben de yapabilsem ev de diye konusuyorduk. Bu tarif super oldu.Noddles olarakspagetti kullanmadin degil mi? Ne kullandin? Marketlerde satiliyor mu ayrica. sEVGILER
hımmm evde çin yemeği çok ilginç bir fikir ama bende chopstick yokk..nerden bulabileceğime dair bir fikrim bile yok...ama bu noodle lar çok güzell..
merhaba nükhet'çim :)
nasıl denk gelmiş böyle bilmem:)afiyet olsun size de...noddle büyük marketlerde satılıyor...3-4 dakikada pişen farklı bir makarna çeşidi diyebilirim...ithal geliyor Türkiye'ye...evde istediğin sebzeleri ve eti kullanarak pişirebilirsin sende. Umarım dener ve beğenirsin
sevgiler
Süheyla'cım ;
çin yemeğini illa bu chopstick leri kullanarak yemek şart değil elbet...ama bu şekilde aynen Çin restoranındaki gibi oluyor...uzakdoğudan ithal mallar getirip satan dükkanlara bak istersen ,epey arttı bu dükkanların sayısı son zamanlarda...belki oralarda bulabilirsin diye düşünüyorum.
sevgiler
Cin menüsü cok güzel.Cin mutfaginin bu kismini cok seviyorum.Gecenlerde bende dayanamayip bu özel makarnadan aldim.Disarda yenildigi gibi yaparim diye de fazla ilgilenmedim.Tarifi görünce eh artik yapmak farz oldu.Bakalim bizimkiler begenecekmi?
Sevgiler.
hoşgelmişsin Serap :)
umarım dener ve beğenirsin noddle'ı...
sevgiler
ben de pek severim çin yemeklerini nilay'cigim,
eskiden daha çok yapardim ya epeydir yapmaz oldum..
ellerine saglik.
tijen
Nilay,
Merhaba canim...Ben cok sevmem cin mutfagini ama salata kulagima hosgeldi...salatanin her cesidini cok severim...Umarim tum aile degisik bir kulturde guzel bri aksam gecirmissinizdir...Ellerine saglik arkadasim.
Gulenay
Hoşgelmişsin Tijen :)
teşekkür ederim...
sevgiler
Gülenay 'cım ;
teşekkür ederim :) tamam geldiğinde sana Çin yemeği yapmıycaam :)) Çin mutfağı bizim mutfağımızdan epey farklı bir mutfak ,bende tüm yemeklerini beğenmiyorum. Ama sevdiklerimde var tabiii...Arada değişiklik yapmak iyi oluyor diye düşünüyorum işte böyle :)
sevgiler
Nilay
Hafta sonu bende evdekilere senin cin monunden hazirladim. Ufak farkliliklar yaptim ama herkes cok memnun kaldi. Yakinda yayinlyacagim
Ilham kaynagin oldugun icin tesekkurler
Nükhet'çim ;
çok sevindim :) afiyet olsun...sabırsızlıkla bekliyorum fotoğraflarını ve tarifini
sevgiler
Yorum Gönder