İlk tarif Ege ‘de tüm gün tarlada çalıştıktan sonra evlerine gelen köylü kadınların ,topladıkları otlarla kolayca hazırlayarak sofrasına koyduğu ,Ege köylerinde yıllardır pişirilen ÇALKAMA. Bir çeşit ot böreği diyebiliriz Çalkama için... Hem çok lezzetli ,hem de hafif ama doyurucu... Ben bu yemeği gelincik otu kullanarak hazırladım. Lezzet vermesi için biraz da ısırgan otu ekledim içerisine.
Malzemeler :
1 kg gelincik otu
2 avuç ısırgan otu
4-5 adet tazesoğan
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 adet kurusoğan
3 su bardağı un
2,5-3 su bardağı su
Yarım limon suyu
Tuz
Karabiber
Yapılışı :
Öncelikle gelincik ve ısırgan otlarını iyice yıkayıp temizliyoruz. Doğrayıp genişçe bir kaba alıyoruz. Kuru soğanı rendeleyip ,taze soğanları ince kıyıp otlara karıştırıyoruz. Tuz ve karabiberi de ilave ederek elimizle karıştırıp soğan lezzetinin ot ile bütünleşmesi için biraz sıkıp ovuyoruz. Ayrı bir derin kapta un ,su ve limon suyunu iyice karıştırarak pürüzsüz ve tahin kıvamında bir karışım elde ediyoruz. Bu işlem için mikser kullanabilirsiniz. Karışımın kıvamı tahin kıvamında olmalı ,bardağınızın ölçüsüne göre su miktarını bu doğrultuda ayarlayın. Ben fırın tepsisinin dibine yapışabilme ihtimaline karşı yağlı kağıt serdim. Sonuç mükemmel oldu. Tepsinin dibini kaplayacak şekilde az miktarda unlu karışımdan fırın tepsisine döktükten sonra ,unlu karışımın tamamını ve zeytin yağının yarısını otlarla karıştırıyoruz. Ve hepsini fırın tepsisine döküyoruz. Son olarak kalan zeytin yağını da üzerine gezdirdikten sonra önceden 200 derecede ısıttığımız fırında üzeri kızarana dek 40-50 dakika kadar pişirip fırından çıkarıyoruz. 7-8 dakika beklettikten sonra kesip dilimleyerek ayran ya da çay ile servis yapıyoruz.
İkinci tarif turşusunu yapmak için aldığım pancarların yaprak ve saplarından pişirdiğim PANCAR YAPRAĞI YEMEĞİ. Genelde pancar kısmı alındıktan sonra atılan bu yaprak ve saplardan çok lezzetli bir yemek hazırlayabiliyoruz. Merak edenler için işte tarifi ;
Malzemeler :1 kg. pancarın yaprak ve sapları
2 adet ortaboy kuru soğan
1 Türk kahvesi fincanı pilavlık bulgur
6 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
karabiber
Yapılışı :
Pancar saplarını ve yapraklarını yıkadıktan sonra ,sap kısımlarını bir kaba ,yaprak kısımlarını ayrı bir kaba doğruyoruz. 4 yemek kaşığı yağı tavaya koyup önce sapları bir çay bardağı su ilave ederek 10 dakika kadar orta ateşte pişiriyoruz. Sap kısımları yumuşadığında yaprakları ,bulguru ve ayrı bir kapta 2 yemek kaşığı yağda pembeleştirdiğimiz soğanları ekleyerek pişirmeye devam edip 1 çay bardağı daha sıcak su ilave ediyoruz. Bulgurlar piştiğinde ocaktan indirmeden tuz ve karabiber ile tadlandırıp ocaktan alıyoruz. Yemeğimiz ılınınca yoğurt ile servis yapıyoruz.
Ve daha önceden hazırlamış olduğum ot yemeklerini de bu linklerde görebilirsiniz ;
Kuru biberli ot kavurması
Tavuk etli arapsaçı yemeği
Ebegümeci yemeği
Isırgan otlu sardalya pilavı
Afiyet olsun...
29 yorum:
Vayy arkadaşım, ne güzel bir etkinlik katılım sayfası olmuş. Biz daha "ne otu bulsam" diye uğraşalım, sen bir çırpıda yapıvermişsin yemekleri. Ellerine sağlık Nilaycığım, sevgiler...
canım ne güzel otlar yapmıssın böyle..hele çalkalamaya bayıldım..harika görünüyor..ellerine sağlık..
Merhaba Nilay;
Etkinlikleri seviyorum. Bak bir ot sevdalısı hemşehrimi buldum sayesinde. Uzun zamandır çalkama yememiştim. Kokusu geldi resmen burnuma.
Sevgiler, seni tanıdığıma sevindim...
Nilay'cığım,
Bugün bildiğimin dışında iki yeni çalkama tarifi daha öğrendim. Asya'nın sitesinden bağlantılara bakarsan mutlaka görürsün diğerini de. Seninkinde de üst kısım için unlu karışım otlarla karıştırılıyor. Bana anlatılan tarifte alt için biraz daha yoğunca bir karışım (ben boza kıvamı diyorum), üzeri için o karışımı biraz daha sulandırıp (limon suyu yoktu benim tarifte) otların üzerine gezdirilip en üste çörekotu. Her hali başka güzeldir eminim. Ellerine sağlık.
Tijen
Yurtdisinda olup da bu otlara kavusma ihtimali olmayanlarin yuregine indirecek bu etkinlik..Nilay, butun tarifler harika.. Havalar bir duzelsin, su anda disarida karla karisik dolu yagiyor, ne yapip yapip ava cikacacagim, baska yolu yok.
Nilay'cim ellerine saglik. Kimbilir ne lezzetli olmustur.
Sevgiler ve iyi haftalar
nilaycım ellerine sağlık...tarifler harika...pancar delisi olarak....senin tarifi denememe lazım....sevgiler.....
Nilay,sende güzel ot yemeklerinin olacağını biliyordum.Eline sağlık.
Çalkama hakkında bilgim vardı; ama,pancar yapraklarını öğrendim senden.İyi oldu.Onları böyle değerlendirebileceğimize çok sevindim.
Nane Limon
Nilaycım çok leziz tarifler, resimlerinden bile iştahı açılıyor insanın, ellerine sağlık :)
merhaba, adındanmı bilmem çalkama otunu çok merak ettim.. ve şimdiden sevdim :)
Ellerinize sağlık.
sımmsıcak sevgilerimle..
Nilaycim
Vallahi seninde bilmedigin yok arkadasim. Ben bu otlar konusunda pek bir cahilmisim anladim. Ellerine saglik.
Nilaycığım, çalkama ve pancar sapı yemeği çok güzel olmuş ellerine sağlık. ben pancar yapraklarını kavurup üstüne sarımsaklı yoğurt koyuyorum öylede güzel olur. Ama senin tarifide mutlaka deneyeceğim.
Sevgilerimle...
Nilay'cigim, bilseydim benim pancarlarin yapraklariyla da senin bu yemegi yapardim, bosu bosuna cope gittiler:)). Tariflerin cok guzel, ve ikisi de cok yeni benim icin, sevgilerle,
Nilaycım çok güzel lezzetler ortaya çıkartmışsın ben bu otlar konusunda biraz tecrübesizim pancar yaprağından annanemde yemek yapardı çok lezetli olurdu onu hatırladım şimdi.eline sağlık canım hoşcakal.
Peçete'ciğim ;
memleketimizin en çok ot bulunabilen ve tüketilen bölgesinde olunca avantajlı bir durum söz konusu oluyor tabiii...ama sen yine de çaktırma ;) ben çok hamaratımdır :p senden de bekliyoruz otlu tarifleri...teşekkür ederim canım :)
sevgilerimle
Süheyla'cım ;
teşekkür ederim :)çalkama lezzetli bir yemek...tavsiye ederim ;)
Sevgili Mahzun prenses ;
hoşgelmişsin...ne iyi etmişsin gelmekle :) bende seni tanımış oldum...hemen iade-i ziyaret yapıyorum hemşehrim ;)teşekkür ederim canım.sık sık beklerim bundan böyle ;)
Tijen'ciğim ;
gördüm diğer tarifi de...benimki birebir köyde yapılan tarif...yapılırken izlemiştim Kemalpaşanın bir köyünde...aynen uyguladım bende :) hepsi birbirinden lezzetli vede sağlıklı tariflerin ,konu ot olunca...teşekkür ederim arkadaşım :)
sevgilerimle
Sevgili Betül ;
hoşgelmişsin :)doğru söylüyorsun canım...ama kimsenin yüreğine inmesin ,inecek olursa hemen yazsın bana postalıyayım burdan korgoyla :)ciddi söylüyorum...karın da tadı başka güzeldir...keyfini çıkar ,bak buralarda da kar yok :) sende bana kargoyla kar gönder :)) teşekkür ederim canım
Aybike'cim ;
ot yemekleri lezzetli oluyor tabiii...teşekkür derim canım :)
sevgilerimle
Sevgili isimsiz ziyaretçim ;
yorumun için çok teşekkür ederim :)pancar delisi olarak umarım uygular ve sonucu bana da bildirirsin ;) bekliyorum...
Münevver'cim ;
Ege de olup ot yemeği yapmamak olmaz tabiii :) pancar yapraklarıyla dene bu yemeği...ben hiç atmıyorum arkadaşım ,lezzetli oluyor....teşekkür ederim :)
öpüyorum
Safran'cım ;
teşekkür ederim :) her zaman derim ,özellikle açken bakmamak lazım blog sayfalarına :)) fotoğraflar tehlikeli değil mi ;)
Zerrin'cim ;
çalkama otun adı değil ,yemeğin adı...ismi ilginç değil mi :) dilediğin otla hazırlayabilirsin bu yemeği...teşekkür derim canım :)
sevgiler
Nükhet'çim ;
Ege mutfağında yetişince ot profesörü oluyor insan bir nevi :)) özellikle de mutfağa meraklıysa...teşekkür ederim canım :)
Hayat'çım ;
senin tarifte güzel olur tabiii...dene bakalım ,inşallah beğenirsin canım :) teşekkür ederim
sevgiler
Yemek kokusu ;
hoşgelmişsin :) hemen iade-i ziyaret yapıcaaam...teşekkür ederim güzel düşüncelerin için...sık sık beklerim :)
sevgiler
merhaba yeniden hem ellerine saglik tarifi paylastigin icintesekkurler demek icin hemde sayfama geldigin ve kurabiyeleri begendigin icin tesekkurre geldim :) bu arada izmirdesin sanirim bende izmirliyim :) karsiyakadan ama arnavutlukta yasiyorum yinede hemsehriyiz :)
Nilaycığım,
gördümki çok güzel hazırlanmışsın etkinliğe. Egeli olmanın nimetleri artık değil mi? Ellerine sağlık canım. Bak ben herşeyi Utku için düşünüyorum ya, börek çok ilgimi çekti. Ben gelincik bulamazsam başka bir şey ile olur mu dersin?
Sevgiyle kal canım.
Nilay,
Merhaba ne guzel tarifler uygulamissin cok begendim. Benim annemde Ege'li, Tire'li. Cesit cesit otlar hep vardir soframizda.
Cok seviyorum bende.
Ellerine saglik. Paylasimin icin tesekkur ediyorum.
Zeynep
Merhaba...Nilay ben zaten Cafe Sardunya yı sürekli ziyaret ediyordum fakat yorum yazmak nasib olmamıştı.Kısmat bu güneymiş.Ellerine sağlık...
Yemeklerin çok güzel görünüyor ellerine sağlık.
Sevgiler…
mrb bende İZMİR'liyim iyi bilirim otları tabiki ve ben yetişemedim ama arkadaşım hülyaya bende bildiğim gibi anlattım hatta birlikte yaptık çalkamayı sizinkide çok güzel olmuş ellerinize sağlık.Bende beklerim...
Nilay'cim,
Bir egelli olarak.Bu etkinlige katilamadigim icin cok uzgunum.Burada hic ot bilmiyorum.VArmida bilmem zaten.Etkinligi boylee uzaktan seyredicez artik.Otlar deninze turp otu salataini nasil ozledim bir bilsen.Benim gelmeme pazarlarda kalmaz ama dimi...Sanmiyorum...
Sevgili Nilay seni takip listeme ekliyorum, sanırım her sabah bir göz atıp İzmir'den ve senden haberler almak iyi olacak, sevgiler,,,
Pancarin kokuyle tursu, sapiylada bu tarifi yaptim, evdekiler bayildi, ben seni andim, tesekkur ettim icimden taa buralardan ;)
Sevgiler
Bayılırım pancara...Pazarda saplarını atıyorlar ya nasıl içim acıyor.Üstelik İzmirliler yapıyor bunu.Lütfen canımmm pancarın yapraklarını tüketin
Yıllar önce Denizlide köylü pazarında yaşlı bir teyze tarif etmişti, tabi aklımda kalmamıştı, aratınca sen çıktın karşıma. Teşekkürler tarif için, sayende pancar yaprakları ziyan olmayacak.
Merhaba,tarifi çok güzel anlatmışsınız, nefis oluyor değil mi? Kayınvalidem Karaburun' da oturur ve onu ziyaret ettiğimizde muhakkak çalkama yapar:)Ben ayran eşliğinde yemeği çok seviyorum. Ellerinize sağlık.
Yorum Gönder