Sonra bu şerbetin içine kestaneleri de ilave ederek kısık ateşte kaynatmaya devam ettim. Kestaneler yumuşayıncaya kadar kaynatma işlemini sürdürdüm. Bu işlem yaklaşık 2,5 saat kadar sürdü. Kestaneleri ocaktan alıp bir gün boyunca tenceredeki şerbetin içerisinde beklettim. Ertesi gün yarım saat kadar daha kaynattktan sonra içine bir paket vanilya ilave ederek ocaktan alıp şerbetin içerisinden çıkardım. Kestane şekeri hazırlamak uzun süren zahmetli bir iş gerçekten… Ancak sonuca değdi :) Benim gibi evde hazırlamayı denemek isteyenler için denenmiş tarif budur…Yine de bir dahaki sefere satın almayı daha elverişli buluyorum…
Bütün olan kestane şekerlerini ayırdıktan sonra kırık olanlarla ÇİKOLATALI KESTANELİ TART yapma fikri aklıma gelince klasik tart hamuru tarifimle tartlar hazırladım. Kestane sevenlere tavsiye ederim :) Görüntüleri de tadları da nefis oldu çünkü ;
Malzemeler :
Tart hamuru için ;
1 yumurta
100 gr tereyağı
1/2 su bardağı tozşeker
1,5 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
3 çorba kaşığı pirinç unu
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
1 fiske tuz
üzerine ;
1 paket bitter çikolata ( 80 gr. )
1 Türk kahvesi fincanı krema
kırık kestane şekeri ( 1 su bardağı kadar )
Yapılışı :
Yumuşamış tereyağı ile şekeri iyice çırpıyoruz. Yumurta ,tuz ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Ayrı bir kapta eleyerek karıştırdığımız un ,pirinç unu ve kabartma tozunu da katarak yoğurup yumuşak fakat elimize yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlanmış tart kalıplarına hamuru elimizle döşüyoruz. Fırına vermeden önce her bir tartın üzerine 5-6 adet fasulye tanesi koyuyoruz. Aksi halde tartların ortası çok kabarıyor. Önceden 160 derecede ısıttığımız fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde ,yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirdikten sonra fırından çıkarıp ,üzerinden fasulye tanelerini alarak soğumaya bırakıyoruz.
Çikolatayı bir kapta benmari usulü erittikten sonra içine kremayı da ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Soğuttuğumuz tartların içerisine çikolatalı karışımı özenle paylaştırarak ,üzerlerine kırık kestane şekerlerini koyuyoruz. Donması için 10-15 dakika bekleterek kahve ile servis yapıyoruz.
Afiyet olsun...
8 yorum:
Nilya'cim,
Kestaneye bayilirim, bir tane rica edebilir miyim? Ellerine saglik, cok guzel olmusa benziyor.
Iyi hafta sonlari, sevgiler.
Merhaba Nilay kestane şekerine bayılırım hep bende vede denemek istemişimdir ama kestanelerin kabuklarını soymak hep zor gelmiştir :) eline sağlık emek vermişsin.kestaneli tartlarsa harika görünüyor çikolata ve kestane iştah açıcı.
www.pastacikiz.com
Nilay, tartların şekli çok güzel olmuş. Sanki günebakan gibi duruyor. Ellerine sağlık. Bir zamanlar bekarken(!) evde yapmaya kalkmıştım. Şekerden ziyada şekerleme olmuştu. O gündür, bugündür hep dışardan yedim ama son zamanlarda bilenen markalarda buna dahil, ağzımda garip bir metalik tat gelmeye başladı. Sanırım sen burda çıkış noktası olarak yer alıyorsun. Kısacası arkadaşım deneyeceğim! Sevgiler...
merhaba :) bende gecen birkac hafta once yapmistim iki gun suruyor :) sonrada kestaneli pasta yapmistim sizinkilerde enfes gorunuyor ellerinize saglik sevgiler
Aybike'cim ;
dilediğin kadar alabilirsin canım :) teşekkür ederim...
sevgiler
Sevgili Pastacı kız ;
kestane şekerini hazır almanı öneririm :) vallahi epey uğraştırıyor...özellikle kabuklarını soymak biraz zor oluyor diyebilirim...tartları tavsiye ederim canım...çikolata ve kestane yakışıyor gerçekten birbirlerine :) teşekkür ederim
Peçete'cim ;
dene o halde :) bak uyarmadı deme ama...iç kabuklar zor soyuluyor bilgin olsun...teşekkür ederim canım :)
öpüyorum
nihan'cım ;
hoşgelmişsin :)tecrübe konuşuyor değil mi :) iki gün sürüyor gerçekten yapımı...ama yemesi 2 dakika...çok lezzetli birşey ama :) teşekkür ederim...iade-i ziyaret yapıyorum hemen ;)sık sık beklerim
Merhaba Nilay
kestane şekerini ben de denemiştim aynen bu renkte olmuşlardı. Oysa ki kestane şekeri daha açık renk olur hazır satılanlarda. Ben de bir dahakini hazır alma niyetindeyim. Evde yapmak hem çok zahmetli hem de hazırlar gibi olmuyor:)(söylemesi ayıp benimkiler biraz da sert olmuşardı, aramızda kalsın:))
Ama kestane şekerlerini çoook güzel değerlendirmişsin, benimkiler gonca tarafından yenilip yutulmuşlardı hemen:)
sevgiler
Pınar'cım ;
ilk gün daha açık renkliydi benim şekerlerimde...şerbetin içinde bekletip tekrar kaynatınca böyle renkleri biraz koyulaştı ,ama tadı güzel oldu...ertesi gün birdaha kaynatma işlemi zaten yumuşak olmasını sağlamak için...gerçekten çok zahmetli bir işmiş... birdaha denermiyim bilemiyorum...bu tartı hazır kestane şekeri ile tavsiye ederim...çikolata ve tart hamuru ile birleşince gerçekten lezzetli bir üçlü oluşturdular...teşekkürler canım :)
tarifin karşımda açık deniyorum bakalım nasıl sonuç alacam
sevgilerrrr
Yorum Gönder