Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

20 Ekim 2006

EBEGÜMECİ


Antik çağda bile şifalı bitki olarak kullanılan Ebegümeci ,özellikle iltihaplanmalardan kaynaklanan hastalıklarda tedavi edici özelliğe sahip.Sindirim sistemindeki veya üriner sistemdeki bir iltihaplanmada ( mesane ,mide-bağırsak mukoza iltihabı ,mide-bağırsak ülseri ,gastrit ) kullanıldığı gibi ,akciğer zarı iltihabında da kullanılıyor.Ayrıca gırtlak ve bademcik iltihabını da iyileştirmekle kalmayıp , akciğer balgamlanmalarında , bronşiyal nezlede ,öksürük ve ses kısıklığında da öneriliyor.Ebegümeci ; kabızlığa karşı da kullanılabilecek etkili ve zararsız bir ilaç mahiyetinde.Kozmetik alanındaysa akne veya yaşlılık lekeleri dahil olmak üzere, iyi bir cilt temizleyici olma özelliğine de sahip.
Tüm bu faydalarından yararlanabilmek için bu bitkinin çayını içmek yeterli oluyor.Ayrıca hazırladığımız bu çayı cildimiz için de kullanabiliyoruz.Çayı nasıl mı hazırlıyoruz ?

Ebegümeci çayı : 1 lt soğuk suya 1 çay fincanı kıyılmış taze ebegümeci katıyoruz.10-12 saat dinlendirildikten sonra ılıtılıp gün boyunca içiyoruz.Gün boyunca 1 lt. içmek yeterli oluyor.

Ebegümecinin tüm bu faydalarının yanında bir de nefis bir lezzeti var ki sormayın...Ege'de bu bitkiyi pazarlarda bulabilmek zor olmuyor.Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde sofralarımızı da renklendiriyor Ebegümeci.Hiç pişirmediyseniz ısrarla yemeğini denemenizi öneriyorum.



EBEGÜMECİ YEMEĞİ

Malzemeler :
1 kg. ebegümeci
2 adet büyükçe kuru soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım Türk kahvesi fincanı pirinç
1 adet kesmeşeker
1 çay fincanı sıcak su
tuz

Yapılışı :
Ebegümecileri yıkayıp sapları ve yapraklarını 3-4 cm. boyunda doğruyoruz.Soğanı yemeklik şekilde doğrayıp zeytinyağında soteliyoruz.Doğradığımız ebegümecileri ekleyip ocağın altını kısıyoruz.Ebegümeciler önce su salıyor.Yumuşayıp saldığı suyu çekinceye kadar kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz.Sonra sıcak su ve kesme şekeri ekleyip 2- 3 dk. daha kaynatıp pirinci ekliyoruz.Tuzunu katıp pirinçler piştiğinde ocaktan alıp servis yapıyoruz.Dilerseniz yanında yoğurtla servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...

4 yorum:

Adsız dedi ki...

inanmiyorummmmmmmmmmm ebegumecini coook ozledimmm.. harikasin sen ..ellerin dert gormesin, birde burada bulabilsem :(

Adsız dedi ki...

merhaba.biz eşimle cumartesileri istabul feriköydeki organik pazara gidiyoruz.Bu hafta ilk defa ebegümeci aldım.Sizin tarifi uygulayacağım sanırım.Eğer Hale hanım ist'da oturuyorsa ebegümeci genelde her hafta organik pazarda oluyor bilgisine:)

ece bora demirel

nilay dedi ki...

merhaba Ece :)
ebegümeci çok lezzetli ve faydalı bir ot...umarım beğenirsin sende..Hale Amerika'da :) orada ebegümeciyi gerçekten çok özlüyordur eminim...

sevgilerimle

Hayattan Azıcık dedi ki...

Bahçemde bir sürü ebegüeci var çıkıp toplayacağım ve yapacağım bu akşam teşekkür ederim tarif için suyunu da içeceğim 1 gün mü içmek lazım?