Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

25 Şubat 2009

Ye#42 ve TARÇIN ,ELMA VE CRUMBLE TART

.
elm-tar

IMG_2457

IMG_2482

Bu ayki ye#42 etkinliğimizin konusu 'Baharatlar'. Hayatımıza tad ve haz katan ,şifa veren küçük mucizeler... Her biri ayrı bir keyif ,ayrı bir nota lezzet yolculuğunda...

Bunun üzerine şöyle bir düşündüm de ;benim için herbiri ayrı ayrı vazgeçilmez olmakla birlikte ,tüm baharatların arasında ,kullanmaktan en çok keyif duyduğum baharat tarçın... İnsanın içini ısıtan ,enerji ve neşe veren ,bir o kadar gizemli ve hoş kokulu mucize baharat tarçın... Hele meyvelerle ,en çokta elmayla olan birlikteliğinden keyif almayan kimse pek yoktur sanırım... Böylelikle etkinlik için Elmalı ,Armutlu ,bol Tarçınlı Crumble(kırıntı hamurlu)Tart hazırladım. Hafif sıcakken üzerinde vanilyalı dondurmayla servis yaptığımda resmen bir lezzet şöleni oluverdi :)

Bu arada etkinliğe sayfasında evsahipliği yapan sevgili arkadaşım Hale'ye teşekkürlerimi ve kolay gelsin dileklerimi iletmek istiyorum :) İşte tarifimiz ;


ELMALI ARMUTLU CRUMBLE (kırıntı hamurlu) TART

Malzemeler :
Tart hamuru için ;
113 gr. tereyağı (oda ısısında)
1 yumurta
1/4 su bardağı toz şeker ( 50 gr.)
210 gr.un
1/4 çay kaşığı tuz
Kırıntı hamuru için ;
40 gr. un
50 gr. toz şeker
40 gr. tereyağı (soğuk)
1/3 çay kaşığı tarçın
1/5 çay kaşığı tuz
30 gr. yulaf
1/3 su bardağı ceviz ( 40 gr. )
Dolgu malzemesi ;
4 adet ortaboy elma
2 adet ortaboy armut
1 tatlı kaşığı nişasta
3-4 yemek kaşığı toz şeker
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1 Türk kahvesi fincanı yaban mersini
sevis tavsiyesi ;
vanilyalı dondurma


IMG_2483

Yapılışı :
Öncelikle tart hamurunu hazırlıyoruz. Oda ısısındaki tereyağını ,yumurta ve şekerle mikser yardımıyla iyice çırpalım. Elenmiş un ve tuzu ekleyerek elimizle iyice yoğurup ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Yapışmaz yüzeyli tart kalıbına hamuru elimizle döşeyelim.




Kırıntı hamuru için küp küp kestiğimiz soğuk tereyağı ,un ,tuz ,tarçın ,ceviz ve yulafı derin bir kapta elimizle ufalayalım. Asla yoğurmuyoruz ,hamuru kırıntı şekline getirmeliyiz.
Dolgu malzemesi için soyup iri küpler halinde doğradığımız elma ve armutları derin bir kaba alalım. Limon suyunu ilave edip meyvelerin kararmaması için elimizle karıştıralım. Tozşeker ,tarçın ve nişastayı ekleyip harmanlayalım.
Hazırladığımız meyveleri tart hamurunun üzerine döşeyelim. Yaban mersinlerini meyvelerin üzerine serpelim. Kırıntı hamurunu da meyvelerin üzerine döşeyelim.
Hazırladığımız tartı önceden 180 derecede ısıttığımız fırında üzeri hafif kızarana dek pişirelim. Benim fırınım tartı 40 dakikada pişirdi. Fırından çıkardığımız tartı 8-10 dakika kadar ılınması için beklettikten sonra dilimleyip vanilyalı dondurma ile servis yapalım.


IMG_2478

Afiyet olsun...


Digiturk Home Tv ve www.joyofbaking.com sitesinden uyarlanmıştır.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Nefis görünüyor.Ellerine sağlık canım.Sevgiler...

özii dedi ki...

Sayfanız çok güzel olmuş iyi günlerde muhteşem tariflerle kullanın.
Bu arada tart mükemmel görünüyor. Elinize sağlık...

Zeynep B. dedi ki...

merak ettiğim bir şey var Nilay. Hiç bir zamanda beceremediğim için bu kalıpta tart yapmaya çekiniyorum. Nasıl çıkartıyorsun bu kalıptan tartı? :)

Seda dedi ki...

şahane görünüyor hemen denemek istiyorum ellerine sağlık,sevgiler........

Betül KAVAL dedi ki...

of of of ellerine sağlık canım harika gözüküyor. mutlaka deniycem bende bu tarifi çok hoşuma gitti.

sevgiler

nilay dedi ki...

Sevgili Müjde ,hoşgelmişsin :) Teşekkür ederim...


Merhaba Özlem :) bende memnunum son halinden sayfanın...teşekkür ederim güzel temennilerin için


Sevgili Zeynep ;
kalip yapışmaz yüzeyli bir kalıp ,benimki teflon... Tart soğuyunca dilersen kalıptan bütün halinde rahatlıkla çıkarabilirsin... Sıcak servis yapmak istediğinde kalıptan çıkarmak istersen tart kırılabilir ,haklısın... Bu durumda kalıpta dilimleyip dilimleri rahatça servis edebilirsin :) Teşekkür ederim

Sevgili Seda ;
umarım dener ve memnun kalısın sonuçtan ... Teşekkür ederim :)


Sevgili Betül ;
hoşgelmişsin :) görüntüsü cezbedici değil mi ? teşekkür ederim

egeli dedi ki...

MERHABA NİLAYCIM ,ZİYARETİN VE GÜZEL YORUMUN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM GEÇEN SEFERKİ İZMİR BLOG BULUŞMASINDA YANLIŞ HATIRLAMIYORSAM SENİN DE İSMİN VARDI LİSTEDE ,AMA BULUŞMADA YOKTUN. MART'IN 14. DE BİR BULUŞMAMIZ DAHA VAR ,BUNA GELİRSEN ORADA OLUCAM TANIŞMIŞ OLURUZ CANIM.
AYRICA BLOGUN ÇOK KEYİFLİ,BİRBİRİNDE LEZZİZ TARİFLERDE VAR,ELLERİNE SAĞLIK.
HOŞÇAKAL.

Tijen dedi ki...

Çok sevdiğim bir lezzet bu Nilay'cığım. Ellerine sağlık!

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Nilay'cigim,
Fotografa bakrken yutkundum durdum, harika olmus.


Guzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiler.