Bence tabiiii... Yani bence mükemmel :) Reklam olmasın diye ismini belirtmediğim bir İtalyan restoranı var İzmir’de. Tadabildiklerimin içerisinde ,Türk damak tadına uygun ,en güzel tiramisuyu sunduğunu düşünüyorum... Çünkü herhangi başka bir yerde ne zaman bu tatlıyı yesem ,oradaki tadı aradığımdan ,hüsrana uğrayıp istediğime pişman oluyorum. Türk damak tadına uygun derken ; aslında orjinal tarifte çiğ yumurta bulunduğundan ,bu lezzete yakın ,fakat pişirilerek yapılan türünden söz ediyorum. Ziraa çiğ yumurta fikri beni rahatsız ediyor yerken :/ Alsancak’ta bulunduğumuzda sırf tiramisu-kahve için bile gittiğimiz oluyor oraya... Bir iki denemeden sonra ,güvendiğim damak tadım ,el becerisi ve mutfak aşkımla bence 'mükemmel tiramisu'nun aynısını yapabilmeyi başarmıştım. Tabiii bu güne kadar ölçülerim de göz kararıydı. Bunca mutfak deneyiminden sonra ölçüsüz de kıvam tutturmak mümkün olabiliyor. ‘Ustalık işte’ diyerek havalara girermişim :)
Neyse ;kızkardeşim evlenipte mutfak maceralarına başlayınca ,hazırlaması kolay ama lezzetli ve sunumu şık bir tatlı olduğundan son dönemde pek bir sık hazırlar oldu bu tatlıyı... Lezzet gurusu bir abla olarak bana da tattırıp fikrimi soruyor tabiii sürekli :) Baktım bu böyle olmayacak ,bol kekli ,az ve sert kremalı ,kuru ,daha çok kremalı kek ya da pastaya benzeyen bir takım tatlılar çıkıyor karşıma ,dedim bir abla olarak üzerime düşen görevi yaparak mükemmel tiramisuyu bir formüle dökmeliyim kardeşim içinnnn... Bu tatlıyı son hazırladığımda özellikle ölçü kullanarak hazırladım ve not aldım ölçülerimi... Hazırlaması çok basit bir tatlı deyip geçmeyin. Pek çok tarif var tiramisu için farklı kaynaklarda. Genelde malzemeleri aynı... İşte burada uyguma biçimi ve ölçüsü önem kazanıyor. Daha yoğun ve kıvamlı bir krema eşliğinde ,keki ince ,ıslak ve ağızda bütünleşen bir lezzet oluşturan tatlı benim 'mükemmel tiramisu'm. Dilerseniz hazırlarken keki ıslattığınız kahveye 1 yemek kaşığı acıbadem likörü de ilave edebilirsiniz. Bu tarifimi kardeşim Tülay ’a armağan etmek istiyorum ,tüm tiramisu sevenlerde nasiplensin bakalım :)
Malzemeler :
2 yumurta sarısı
4 yemek kaşığı (dolu dolu) un
2 su bardağı süt
1.5 su bardağı toz şeker
½ paket vanilya
1 paket labne peyniri
1 hazır pasta tabanı ( kakaolu )
¾ su bardağı nescafe ( 2 tatlı kaşığı nescafe ile şekersiz hazırlanmış)
üzerine ;
kakao
Yapılışı :
Derin bir kapta yumurta sarısı ve şekeri mikserle çırpalım. Ardından süt ,un ve vanilyayı ekleyerek mikserle çırpmaya devam edelim. Pürüzsüz bir kıvam elde edinci karışımı bir tencereye alalım. Sürekli karıştırarak pişirelim. Kıvamı çok koyu bir muhallebi olacak ,oldukça hızlı karıştırıp dibinin tutmamasını sağlayalım. Pişen çok koyu kıvamlı muhallebiyi ocaktan alıp soğutalım. Labne peynirinin suyunu iyice süzelim. Labne peynirini soğuttuğumuz muhallebiye ekleyarak mikserle çırparak karıştıralım. Kremamız hazır.
.
Hazır pasta tabanınız iki katlıysa her iki katı inceltiyoruz öncelikle ,yani püf noktası kekin tatlının içinde kalın olmaması. Yani herbir katın kalınlığından 1/3 ünü kesip çıkarıyoruz ,bu kısmı kullanmayacağız. Diğer katıda aynı şekilde inceltiyoruz. Kekin ilk katını önceden hazırladığımız kahveyle iyice ıslatalım. Üzerine kremanın yarısına yakın bir kısmını dökerek spatula yardımıyla iyice yayalım. Üzerine diğer keki koyup kalan krema ile tatlının üzerini ve yanlarını kaplayalım. Buzdolabında minimum 6-7 saat beklettikten sonra servis yapacağımız zaman üzerine bol miktarda çay süzgüsü ile bol miktarda toz kakao serpelim. Dilimleyip kahvenin yanında servis yapalım.
.
Afiyet olsun...
.
..
10 yorum:
Selam,
Ben de içinde çiğ yumurta olan tarifleri rahat yiyemiyorum, normalde de pek sıcak bakmazdım hele bu kuş gribinden sonra hepten soğudum. Ben de Tiramisuyu senin tarife yakın yapıyorum ve çok lezzetli oluyor. Benimkinde vanilya yok bi de şeker miktarı daha az. Bu harika görüntüyü görünce yapasım geldi, ellerine sağlık pek leziz olmuş.
sevgilerimle,
süper gözüküyor:) ellerinize sağlık,bunuda listeme ekledim:) buraya her gelişim 1 kilo olarak bana dönmesinde:)
Buarada neresi acep "o" tiramusu cenneti:)
Çok severim... Bir tiramisu bir de cheesecake... İkisini de bayılırım... Görüntü harika eminim övgüleride hakediyordur.. Kremasını bende benzer şekilde yapıyorum zaten... Ellerinize sağlık sevgiyle...
Nilay'cigim,
Harika olmus tiramisu, ben de cok severim. Simdi incelemeye gidiyorum, ellerine saglik.
Sevgilerimi gonderiyorum.
Nefis görünüyor canım.Ellerine sağlık.Alsancak'taki yeri çok merak ettim.Sakıncası yoksa adını öğrenebilir miyim,denemek istiyorum da.Sevgiler...
Sevgili Özlem ,Güldem ,Aysel ,Harika ve Müjde'ye hoş yorumları için teşekkür ediyorum :) elleriniz dert görmesin arkadaşlar...
sevgili Güldem ve Müjde'nin ricası üzerine açıklıyorum :)
Ristorante Pizzeria Venedik - Gül sokakta arkadaşlar ,biliyorsunuzdur... Pizzalarını da tavsiye ediyorum denemediyseniz eğer
Aybike'cim ;
teşekkür ederim arkadaşım...
sevgilerimle
Aybike'cim ;
teşekkür ederim arkadaşım...
sevgilerimle
evet venedik güzeldir,özellikle pizza lar ama bak gözden tiramisu kaçmış,sayende yakaladık,teşekkürler:)
Merhaba haftasonu tiramisu tarifinizi denedim pek de leziz oldu...bi önceki akşamı özsütte yemiştim ama sizin tarifinizle yaptığım daha lezzetliydi bimiyorum artık :) ama kreması biraz az geldi bir de ben iki katı da traşlamadım tek katı ortadan kestim daha ince olsun diye ve çok lezzetliydi :)
Yorum Gönder