Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

09 Kasım 2008

NOHUT MAYASI EKMEĞİ ile yeniden merhaba :)

.

Uzuuun bir aradan sonra ,yeniden merhaba :) İzmir' e yazın ,sıcağın bastırmasıyla kendimizi balkonlara ,sokaklara ,deniz kenarlarına ,denize vurduğumuz günlerde bilgisayar ekranı karşısına oturamadım bir türlü ,itiraf ediyorum... Sonrasında ,yaz da geçti ,sonbahar geldi ; elim bir türlü varmadı yazmaya ,çünkü yazmak ,anlatmak biraz keyif işi... Bu süre zarfında Cafe Sardunya'da mutfak faaliyetleri aralıksız devam etti tabiii... Oldukça fazla sayıda fotoğrafladığım tarif birikti paylaşmak için...

Daha önceleri böylesine uzun bir ara vermediğimden merak edip mesaj bırakan tüm dostlara teşekkürlerimi iletmek istiyorum :)
İlk anlatmak istediğim blog dünyasında birçok arkadaşım tarafından denenmiş nohut mayasından yapılan Tatlı Maya Ekmeği. İzmir'in Tire ilçesinde tattığım ve yemeğe doyamadığım ,nohuttan elde edilen maya ile yapılan bu ekmek aslında İzmir'imin meşhur 'kumru'su ile aynı mayalama tekniği ve aynı malzeme kullanılarak yapılıyor. Bu nefis ekmeği bir de benim yorumumla denemenizi öneriyorum. Kendi geliştirdiğim teknikle sonuç banko :) Mayanın ısı nedeniyle tutmama lüksünü ortadan kaldırıyoruz. Geçirmekte olduğumuz sonbahar mevsiminde mayanın tutabilmesi için yeterli ısı mevcut değil tabiii... Isı nedeniyle küsüp kabarmaktan vazgeçen bu nazik maya için ürettiğim çözüm sayesinde kış aylarında dahi ,mayanın tutmama ihtimali kalmıyor. Bunun için evdeki eski bir termosu kullandım. Yatmadan önce hazırladığım karışımı termosa doldurup bıraktım. Isı kaybı olmadığından maya sabaha hazırdı. Denemek isteyenler için işte tarifim ;
.

Malzemeler :
Maya için ;
1 avuç nohut
2 avuç un
1 çimdik tuz
2 su bardağı sıcak su ( su kaynar olmamalı ,elinizin dayanabildiği ısı yeterli olacaktır )
½ su bardağı kaynar su
hamur için ;
3-4 adet defne yaprağı
1 su bardağı su
2 su bardağı un
alabildiği kadar un
zeytinyağı
.
Yapılışı :
Saat 16:00 gibi nohutları bir bezin arasında demir havan tokmağı ile kıralım. Kırık nohutları 1,5 litrelik bir termosa koyalım. Üzerine tuz ve 2 su bardağı kadar su ekleyelim. Termosu çalkalayıp unu ilave ettikten sonra ,kapağını sıkıca kapatıp bir battaniye ile saralım.
Saat 23:00 gibi termosun kapağını açıp yarım su bardağı kaynar suyu ekleyip çalkaladıktan sonra kapağını kapatıp tekrar battaniyeye sarıp bırakalım.
Sabah termosun kapağını açarken mayalanma işlemi sırasında oluşan gazın sesiyle ve kötü kokusuyla karşılaşacaksınız. Ama bu işlemimizin başarısına işaret tabiii... Hafif bir köpüklenme olsa dahi mayanız tutmuş demektir. Hemen bir süzgü yardımıyla termostaki mayayı süzerek yoğurma kabına alalım. Bir cezvede 3-4 adet defne yaprağını 1 su bardağı suda kaynatıp 8-10 dakika kadar soğuması için bekledikten sonra süzüp mayamızın içine dökelim. 2 su bardağı un ilave ederek karıştırıp cıvık bir hamur elde edelim.
.
.
Hamurun üzerini örtüp yoğurma kabını sıcak su ile doldurduğumuz başka bir kabın üzerine oturtalım. Sıcak suyun buharında hamurumuz ısı ile daha güzel kabaracaktır. Hamur kabardığında içerisine biraz daha un ekleyerek yoğuralım. Yumuşak bir ekmek hamuru elde etmeliyiz.
.
.
Baton kalıbı zeytinyağı ile yağlayıp hamurun yarısını ,kalıbın yüzde 60 ını dolduracak şekilde döşeyelim. 1 saat kadar sıcak bir ortamda kabarmasını bekledikten sonra ,önceden ısıttığımız 180 C derece fırında pişirelim. Yaklaşık 40 dakika sonra fırını 200 C dereceye getirip ekmeğimizin üzeri kızarana dek pişirelim.
.
.
Fırından çıkarınca 10 dakika kadar kalıpta bekletip ,biraz soğuyunca kalıptan çıkaralım. Sıcacık ve mis kokulu ekmeğimizi dilimleyip servis yapalım.
Bu ekmek oldukça doyurucu bir ekmek türü olduğundan tüketmesi biraz uzun sürebilir. Dilimleyip buzdolabında saklarsanız ,kızartıp servis yaptığınızda daha da lezzetli olduğunu belirtmeliyim.
.
.

Afiyet olsun...

.

4 yorum:

egemavisi dedi ki...

Öncelikle hoşgeldiniz.
Bahsettiğinize yakın tarif, Ege yöresinde ekşi mayalı ekmek olarak da bilinir. Özellikle Manisa'da köylerde, ninelerimizin fırınlarda yaptığı ekmek oldukça lezzetlidir. Hamur için yoz un diye de bilinen kepekli un kullanırsanız lezzetli bir ekmek elde edebilirsiniz. Ayrıca bildiğim kadarıyla her seferinde maya üretmek yerine yoğurduğunuz hamurdan bir parça ayırarak gelecek sefere onu maya olarak kullanabilirsiniz.
Esen kalın.

Adsız dedi ki...

Bugüne kadar evde ekmek yapmaya makinem yok die cesaret edememiştim. Ama İzmiirden gelen bu lezzete hayır diyemeyeceğim. Kumrunun kokusu burnumda tütüyor :)
Ellerine sağlık.
İzmire sevgiler

Adsız dedi ki...

sevgili hemşerim
şükür kavuşturana :-))
Özenle yaptığın tariflerini takip ediyorum , umarım böyle uzun ayrılıklar tekrar yaşanmaz . Ellerine sağlık herşey gönlünce olsun.

Eya dedi ki...

Sevgili Nilay..harika bir tarif...sevgiler

zehra