Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

23 Kasım 2008

RED VELVET CAKE ( Kırmızı Kadife Kek )

.
Amerikan mutfağına ait bu hoş görünümlü kekin yapılışını tv de izlemiştim. Görüntüsü öyle güzeldi ki gıda boyasından çok hoşlanmamama rağmen denemekten kendimi alamadım :) Orjinalinde Türk mutfağında kullanılmayan buttermilk yerine kullanabileceğimiz bir karışım hazırlıyoruz ayrıca kekin yapımında... Pasta gibi bir kek oluyor. Pastadan farkı krema sürülmeden önce keki ıslatmıyoruz. Dolayısıyla daha kuru oluyor kıvamı...
.
Bu şık görünümlü kremalı keki denemek isteyenler buyursunlar ;

Malzemeler :
Buttermilk için ;
1 + 1/2 su bardağı süt
1 + 1/2 yemek kaşığı elma sirkesi
Kek için ;
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 + 1/3 su bardağı sıvıyağ
1 + 1/2 su bardağı kek un (kabartma tozu içeren)
1 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kırmızı toz gıda boyası
1 + 1/2 tatlı kaşığı toz kakao
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 tutam tuz
krema için ;
500 gr. labne peyniri
50 gr tereyağı
30 gr.krem şanti ( 1 + 1/2 yemek kaşığı )
2 çay bardağı pudra şekeri
.
.
Yapılışı :
Öncelikle buttermilk malzemesi ülkemizde bulunmadığından bunun yerine kullanacağımız karışımı hazırlayalım. Sütü oda sıcaklığından çok az daha ılık şekilde ısıtalım. Süt kesinlikle oda ısısına yakın olmalı ,aksi taktirde içine sirke koyduğumuzda kesilip çökelek haline gelir. İçine sirkeyi koyup karıştıralım ve 10 dakika kadar dinlenmesi için bir kenara alalım.
.
Şeker ve yumurtaları iyice çırpalım. Sıvı yağı ,buttermilk yerine hazırladığımız karışımı ve sirkeyi ekleyip biraz daha çırpalım.
Ayrı bir kapta elediğimiz unları ,kakao ,vanilya ,gıda boyası ve karbonatı karıştıralım ve yumurtalı karışıma ilave ettikten sonra ,yavaş yavaş bir kaşıkla karıştıralım. Kek hamurumuz hazır...
.
Kelepçeli kalıbı alüminyum folyo ile kaplayalım ve kek hamurunu içine dökelim. Önceden 175 derecede ısıttığımız fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirelim.
.
Kek iyice soğuduktan sonra ,keki 3 kat şeklinde keselim. Katların aralarını kekin iç kısmından eşit bir biçimde bıçak yardımıyla kırıntı çıkaracak şekilde traşlayalım. Bir kapta oda ısısındaki tereyağını pudra şekeriyle birlikte mikser yardımıyla iyice çırpalım. Bu kırıntıları keki süslemek için kullanacağız. Kırıntıları bir kapta toplayalım.
.
Labne peynirinini ve krem şantiyi ilave edelim. Burada krem şanti kullanmamızın sebebi labne peynirinin çırpılınca çok sıvı bir hal alması... Peynirli kremayı krema kıvamına getirebilmek için krem şanti kullanıyoruz. Hazırladığımız kremanın şekerini kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Yani şeker miktarını azaltmak veya arttırmak size kalmış... Kremayı buzdolabında 15-20 dakika kadar dinlendirelim.
.
.
Kremayı dolaptan çıkarıp ikiye bölelim. Yarısını ara katlara ,yarısını kekin kenarlarına ve üzerine sürelim. Kekimizi iyice kremayla kaplayalım. Traşladığımız kırıntıları elimizle kekin kenarlarına yapıştıralım. Bir kısmını da üzerine serpelim. Dilerseniz bir miktar kremayı ayırıp kekin üzerini süslemek için kullanabilirsiniz. Keki buzdolabında 2-3 saat kadar dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.
.
.
.
Afiyet olsun...
.
.

16 yorum:

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Nilay cım,
Canım gorusemiyoruz artık,
Bu keki uzun zamandır yapacagım lakin elim ermedi bir turlu.
Cok guzel ve şık olmus bayıldım.

Ben de yapayım artık :)
Öpüyorum,
Figen Karavaş

Adsız dedi ki...

Görüntü gerçekten insanı baştan çıkarıyor :)
Ellerine sağlık canım

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım çok leziz görünüyor...Geçenler de hometv de yaptı bir bayan,çok beğendim bende,o zamandan beri aklımda :)




Sevgiler....

Yasemin dedi ki...

him denemek lazim.. cok şık duruyor :D ellerine saglik

LaMa dedi ki...

Ben bu kekin ismini cok begeniyorum ama itiraf ederyim tadini degil:) Senin sunumu da begenmemek mumkun deigl, ellerien saglik Nialycim
sevgiler

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Çok şık gerçekten çok
Ellerinize sağlık

Unknown dedi ki...

görüntü mükemmel eminim tadıda öyledir...Ellerine sağlık...

ÖZLEM dedi ki...

nefis görünüyor gerçekten bayıldım en kısa zamanda deniycem ellerinize sağlık.iyi günler

serinmavi dedi ki...

Hayırlı bayramlar diliyorum canım...Selamlar....

Adsız dedi ki...

size ne diyebilirim ki harika olmuş ...süpér ya

Adsız dedi ki...

ellerinize saglik cok güzel duruyor.. Bende hemen denemek istiyorum fakat bir sorum olacakti kremaya kremsantiyi toz halinde mi koyuyoruz yoksa sütle cirdiktan sonra mi koyuyoruz?? Iyi günler :))

nilay dedi ki...

ismini belirtmemiş sevgili ziyaretçim ;teşekkür ederim öncelikle :) Peynir kremasının içerisine kremşantiyi toz olarak ekledim. Böylelikle yoğun kıvamlı bir krema elde ediliyor. Umarım dener ve sonuçtan memnun kalırsınız...

Adsız dedi ki...

nilay hanım
ellerinize sağlık.çok hoş gorunuyor ama bırsey sormak ıstıyorum sevgılı lama tadını begenmıyorum demıs.tadı cokmu farklı bıldıgımız keklerden.kullandıgımız o karısımmı degıstırıyor tadını ve kek cok kuru bır kekmı oluyor.oyle demıssınız de...
benı bılgılendırırsenız sevınırım
sevgılerımle
pınar

nilay dedi ki...

merhaba ismini belirtmemiş ziyaretçim :)
öncelikle teşekkür ederim... Hayır tadı farklı değil ,bildiğimiz kek ,zevkler tartışılmaz biliyorsunuz. Sevgili Lama öyle düşünüyormuş. Rahatlıkla deneyebilirsiniz ,ev halkı sildi süpürdü bu keki ,özellikle de yeğenlerim renginden ötürü sanırım :) Uygulayan birkaç arkadaşım da sonuçtan çok memnun kaldıklarını dile getirdiler... Kek kuru olmuyor. Normal kek oluyor. Görüntüsü pasta gibi olduğundan dolayı ,keki pasta gibi ıslatmadan krema ile kaplandığından belirtmek istedim. Amerikan mutfağında bu kremalı kekler çok uygulanıyor. Bizim mutfağımızda keki kek olarak ,pastayı da keki ıslatılmış şekilde krema kaplanmış haliyle tüketiriz genelde... Bu tarif pasta değil görüntüsü ve isminden de anlaşılacağı gibi ,kremalı bir kek ,kıvamı da kek kıvamında yani :) Bunu belirtmek istemiştim... Beğeneceğinize eminim ,sonucu bana da yazın mutlaka :)

sevgilerimle

Mine dedi ki...

Merhaba, siteniz harika, iyiki de bulmusum. KAdife kekdeki "su bardagi" cup olcusu mu?

Eger hayirsa, su bardaginiz kac ml? Yanitiniz icin simdiden sagolun, elinize saglik, muhtesem.

nilay dedi ki...

Merhaba sevgili Mine :)
çok teşekkür ederim ,iyi ki bulmuşsun ,buna çok sevindim. Su bardağı cup ölçüsü değil ,Türkiye'de böyle su bardağıyladır ölçüler genelde biliyorsun... Benim su bardağım 220 ml. Rica ederim :) sık sık beklerim


sevgilerimle