Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

17 Şubat 2008

KURU MEYVELİ EKMEK PUDİNGİ ( BREAD PUDDİNG )


Bu ayki ye#31 etkinliğinin konusu Bayat Ekmekler... Etkinlik sayesinde ortaya çıkacağına inandığım nefis lezzetleri uygulayalım ve bayatlayan ekmeklerimizi atmayalım ,değerlendirelim... Evsahipliğini sevgili arkadaşım Hale yapıyor sayfasında... Hale'ye teşekkürlerimi iletmek istiyorum :)
Ben etkinlik için televizyonda bir İtalyan kanalında temel tarifinin yapılışını izlediğim ,sonrasında geliştirip değiştirdiğim Kuru Meyveli Ekmek Pudingi ni hazırladım... Mükemmel bir tatlı olduğunu belirtmeliyim.... Sonuca gerçekten şaşıracaksınız ;
Malzemeler :
16 dilim bayatlamış tost ekmeği
4oo ml. süt
1oo ml. krema
4 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1/3 çay kaşığı tarçın
1,5 çay bardağı kuru üzüm
15 adet kuru kayısı
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
1 yemek kaşığı tereyağı
Fındık büyüklüğünde tereyağı
üzerine ;
1oo ml krema
80 gr. bitter çikolata
1 çay kaşığı tereyağı
pudra şekeri

Yapılışı :
Ekmekleri dörder dörder üst üste koyarak enine beş parçaya ve bu parçaları ayırmayıp boyuna dört parçaya kesiyoruz. Bu şekilde küp şeklinde ekmeklerimiz oluyor... Ekmekleri yağlı kağıt serdiğimiz bir fırın tepsisine dizerek 200 derecede ısıtılmış fırında iyice kurutarak hafif kızartıyoruz. Fındık büyüklüğündeki tereyağıyla yağladığımız 28 cm. lik tart kalıbına ekmekleri elimizle düzelterek koyuyoruz. Ardından zar büyüklüğünde doğradığımız kayısıları ,ayıklayıp sıcak suda 5 dakika dinlendirdiğimiz üzümleri ve cevizleri üzerine serperek elimizle alt üst ediyoruz.
.
.
..................................
Ayrı bir kapta yumurtalar ve şekeri mikser yardımıyla çırptıktan sonra kremayı ,sütü ,vanilyayı ve tarçını ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Bu karışımı ekmeklerin üzerine dökerek ,bu kabı içini kaynar su ile doldurduğumuz fırın tepsisinin içerisine oturtuyoruz. Bu şekilde önceden 200 derecede ısıttığımız fırında 40-45 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarıp hafif soğuması için bekletiyoruz. Bu sırada benmari usulü erittiğimiz çikolata ile krema ve tereyağını karıştırarak çiolatalı sos hazırlıyoruz. Sosu ocaktan alıp soğutuyoruz. Pudingi dilimledikten sonra üzerine pudra şekeri serperek çikolatalı sos döküp servis yapıyoruz.




Afiyet olsun....


10 yorum:

el*ff dedi ki...

bayat ekmeklerle harika bi görüntü ve müthiş bi lezzet oluşturmuşsunuz,ellerinize sağlık...
sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba Nilaycım tarifini çok beğendim yapılışını okudum yapımı oldukca kolay ekmekleri değerlendirmek için güzel bir tarif teşekkürler ellerine sağlık.

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

görüntüsü bile şu an beni çekti kendisi olsa muhakkak bir dilim bile kalmaz.Çok güzel olmuş ellerine sağlık.Sevgiler....

Aybike Ceylan dedi ki...

Nilay'cigim,
Ben sunu bilir sunu soylerim, tek kelime ile harikasin. Senin tariflerine bayiliyorum.

Ellerine saglik, harika olmus.

Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir hafta diliyorum.

cincinsfikirli dedi ki...

bunun bayat ekmekle olduğuna kim inanır..bu da sayfadaki tüm mamalar da şahane..bitirdin beni...ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

Cok lezzetli görünüyor,ellerinize saglik.Sevgiler.

uygarimizlahayat dedi ki...

Muhteşemmmmmmm görünüyor, ellerine sağlık...Aşağıdaki pastada nefisssss...

Adsız dedi ki...

Çok beğendim,benim aklıma hiç böyle şeyler yapmak gelmiyor nedense:)Ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Tarifinizi gecen gün internette dolaşırken tesadüfen buldum. Ve ekmek pudingini yaptım. Çok güzel oldu:) Tarif için teşekkür ederim.
Buarada ben tart kabında değil, orta büyüklükte bir borcamda yaptım. Görüntü olarak bir şey değişmedi.Okuyuncuların aklında bulunsun. Ayrıca kayısı gerçekten çok daha farklı bir tat kattı. Diğer tariflerinizi de denemek için sabırsızlanıyorum.

Hoşçakalın

nilay dedi ki...

Sevgili Ezgi hoşgelmişsin :)
çok sevindim beğenmene ,ellerine sağlık. Borcamda da olur tabiii ,kalıba yapışma sorunu olmamıştır umarım... Başka uyguladığın tarif olursa mutlaka yorumlarını bekliyorum...