Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

24 Ocak 2008

APPLE PİE ( ELMALI PAY )


Amerikan mutfağına ait bu klasik tarif ;bol meyveli ,yoğun lezzetli ve oldukça hafif bir tatlı... Özellikle vanilyalı dondurma ya da çırpılmış krema ile gerçekten muhteşem oluyor. İşte tarifi ;
.
Malzemeler :
1 + 3/4 su bardağı un
100 gr. tereyağı
tuz
7 yemek kaşığı soğuk su
iç malzeme ;
6 adet elma
3 çorba kaşığı kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 su bardağı toz şeker
üzerine ;
süt
.
Yapılışı :
Unu derince bir kaba eleyerek bir tutam tuz ilave ediyoruz. Terayağını ufak parçalara keserek una ilave ediyoruz. Elimizle unla karıştırarak iyice ufalıyoruz. Kırıntılar şeklini alacaktır. Ardından suyu ilave ederek iyice yoğuruyoruz. Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 30 dakika kadar dinlendiriyoruz.
Bu arada elmaları soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra derin bir kaba ince ince dilimliyoruz. Üzümleri ,tarçın ,ceviz ve şekeri ilave ediyoruz. Orjinal tarifte ceviz kullanılmıyordu... Fakat ben elma ,ceviz ve tarçını ayrı düşünemediğimden ceviz ilave ettim. Elimizle tümünü harmanlayıp karıştırıyoruz.
Hamuru dolaptan çıkarıp yarısından biraz fazlasını alıyoruz. Tezgaha un serptikten sonra merdane ile hamuru açıyoruz. 24 cm. çapındaki bir kalıba döşenecek ve kenarlarından biraz dışa kalacak büyüklükte açıyoruz. Kalıbı yağladıktan sonra açtığımız hamuru kalıba döşüyoruz. Hazırladığımız elmalı karışımı hamurun hamurun üzerine döküyoruz. Hamurun diğer parçasını alıp elmalı payın üzerini kapatacak büyüklükte açıyoruz. Bu hamuru elmaların üzerine kapattıktan sonra kenarlarını bir içeri bir dışarı gelecek şekilde parmaklarımız yardımıyla bastırıp birleştiriyoruz. Fırında pişerken hava çıkışını sağlamak için bıçakla üzerine kesikler yapıyoruz. Üzerine bir fırça ile süt sürdükten sonra toz şeker serperek önceden 200 derecede ısıttığımız fırında 40-50 dakika kadar pişirip fırından çıkarıyoruz. Pay biraz soğuduktan sonra dilimleyerek servis tabağına alıp üzerine pudra şekeri serpiyoruz. Dilimlerken kalıbın dibindeki elmaların saldığı suyu bir kaşıkla alabilirsiniz. Ardından biraz pudra şekeriyle çırptığımız kremayı üzerine dökerek servis yapıyoruz.
.
.
Afiyet olsun...
.
.



11 yorum:

Unknown dedi ki...

Nİlaycım ellerine sağlık farklı bir tarif olmuş...Sevgiler.

Yemekbahane dedi ki...

Çok güzel bir görüntüsü var, eminim tadı da öyledir.
Ellerine sağlık

Sevgiler
Müge

*Ra dedi ki...

Nilaycığım, çok güzel resimleyerek anlatmışsın. Elmalı kurabiyeler, paylar gerçekten çok güzel oluyor. Sevgilerimi gönderiyorum.

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık, çok sevdiğim ve yapmaktan vazgeçemediğim bir tarif. Resimler de çok güzel, iştah açıcı:)
Sevgilerimle.

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik arkadasim,cok guzel olmus.
Guzel bir hafta sonu diliyorum.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Çook beğendim.Ellerine sağlık.Sevgiler

Gönül dedi ki...

harika olmuş ellerine sağlık sevgilerimle

Chaplin cafe (Burcu) dedi ki...

Ben bunu bugün yaptım ve bloğuma ekledim.Çok teşekkür ederim!
Yanında vanilyalı dondurmayla süper bir lezzet oldu :)

nilay dedi ki...

Sevgili Burcu ;
hoşgelmişsin :) deneyip sonucu yazman beni mutlu etti...Ellerine sağlık ,beğenmene çok sevindim. Hemen gelip bakıyorum sayfana ;)

Chaplin cafe (Burcu) dedi ki...

Bloglardan bir tarif denediğim zaten mutlaka yorum yazarım ve bloğuma eklediysem de orjinal sahibini de mutlaka tarife eklerim.Emeklerimiz boşa gitmemeli ne de olsa :)
Tekrar çok sağol!
Bu pay daha kayınvalidemin,eşimin teyzesinin,eşimin anneannesi ve babaannesinin de midesine girecek yarın :)Bir dahaki sefere daha da çok tarçın koymayı planlıyorum ben :P

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık, bütün yaptığınız ürünler mükemmel görünüyor. Bende yeni bir blogçu olarak kesinlikle tariflerinizden yararlanmak isterim. Tariflerinizi veriş şekliniz de ayrıca çok güzel, çok açık ve net teşekkür ederim. ziyaretlerinizi fikirlerinizi beklerim. sinem renkliimutfak.blogspot