Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

30 Ocak 2008

GELENEKSEL TATLILAR ve ŞILLIK..!!!


Bu ayki Geleneksel Tatlılar konulu etkinliğin ev sahipliğini Binbirçeşni Aşçısı sevgili Saliha yapıyor. Saliha'ya evsahipliği için teşekkürlerimi iletmek istiyorum :) Etkinlik için şaşırtan esprili ismiyle Şanlıurfa mutfağına ait olan Şıllık Tatlısını hazırladım. Şıllık aslında baştan çıkaran şuh ve kolay kadınlar için kullanılan bir betimleme... Sanırım bu tatlı da baştan çıkaran görüntüsü ,tadı ve kolay yapımı ile yörede bu ismi almış olmalı... Her evde rahatlıkla bulunabilecek malzemeleriyle kolayca pişirilebilen bu lezzetli tatlı tarifini Urfa'lı bir arkadaşımdan aldım ;
.
Malzemeler :
2 su bardağı un
2 su bardağı su
tuz
tereyağı
sıvıyağ
1 su bardağı dövülmüş ceviz
şerbet için ;
1/2 kg. tozşeker
1/2 lt.su
1/2 limon suyu

Yapılışı :
Derin bir kapta un ve suyu karıştırarak iyice çırpıyoruz. Tavayı kızdırıp fındık büyüklüğündeki tereyağını ve 1 çay kaşığı sıvıyağı döktükten sonra ,hazırladığımız akıcı hamurdan bir kepçe alarak tavaya döküp ,tavayı elimizle çevirerek hamurun eşit bir şekilde tavanın heryerine yayılmasını sağlıyoruz. Döktüğümüz hamuru arkalı önlü pişirdikten sonra ,bir tepsiye alıyoruz. Bu şekilde tüm hamuru birer kepçe şeklinde dökerek pişiriyoruz. Bu ölçülerle 6 adet ince yufka oluyor. Pişirdiğimiz 3 adet yufkayı üst üste koyarak ,arasına cevizin 3/4 ünü döktükten sonra ,kalan 3 adet yufkayı da üzerine koyuyoruz. Tatlıyı baklava şeklinde bıçakla kesiyoruz.
Şerbet için su ,şeker ve limon suyunu tencereye koyup ,orta ateşte kaşıktan kıvamlı bir şekilde damlayana kadar kaynatıyoruz. Şerbeti sıcak sıcak tatlının üzerine döküyoruz. Bu şekilde 1-2 saat kadar dinlendirdikten sonra servis tabağına alıp kalan cevizle üzerini süsleyerek servis yapıyoruz.




Afiyet olsun...

3 yorum:

Eya dedi ki...

Nilaycığım...

Gerçekten baştançıkarıcı bir lezzet...Harika görünüyor.Ellerine sağlık,etkinliğimiz de hayırlı olsun
sevgiler

zehra

Aybike Ceylan dedi ki...

Nilay'cigim,
Hic duymadigim ve tadmadigim bir tarif. Ellerine saglik, aldim gorunen tabagi, sevgilerimi gonderiyorum.

NESRIN dedi ki...

Adida kendide degisik bir tarif denemek lazim.Ellerinize saglik