Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

14 Nisan 2008

KARAMEL SOSLU ve KROKANLI CHESSECAKE


Ev halkı cheesecake i çok seviyor... Özellikle de babam. Çok çabuk tüketildiğinden benimde sık sık cheesecake denemeleri yapabilme imkanım oluyor. Epey cheesecake tarifi birikti aslında... Bir de yazmak için üşenmesem :) Mutfak maceralarım aralıksız sürüyor ,tarifler biriktikçe ,birikiyor... Bu aralar yazmak için istek olmuyor içimde nedense... Belki de bahardandır :) Neyse ,gerçekten bu nefis bir cheesecake oldu... Özellikle karamel ve krokan sevenlere tavsiyem olur ;)

Malzemeler :
Taban için ;
1 + 1/2 paket kepekli bisküvi
60 gr. tereyağı
1 tatlı kaşığı tarçın
cheesecake için ;
1 kg tuzsuz krem peynir
1 + 1/3 su bardağı esmer şeker
3 yemek kaşığı un
4 adet yumurta
Krokan için ;
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı toz şeker
Karamel sos için ;
1/2 su bardağı soğuk su
1/4 su bardağı kaynar su
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
1/2 su bardağı krema
1 çorba kaşığı tereyağı
Yapılışı :
Bisküvileri rondoda ezerek toz haline getirelim. Tarçını ilave edelim. Tereyağını eriterek bisküvilerin üzerine döküp karıştıralım. Kelepçeli kalıbın içini alüminyum folyo ile kaplayarak bu karışımı kalıbın dibine elimizle bastırarak döşeyelim. Buzdolabına koyalım.
Peyniri ve şekeri derin bir kaba alarak pürüz kalmayacak şekilde mikserle çırpalım. Fakat çok fazla çırpmamaya özen gösterelim ,aksi halde kek pişerken çatlar. Teker teker yumurtaları ilave ederek çırpmaya devam edelim. Son olarak unu ekleyerek karıştıralım.
Kalıbı yarım saat kadar sonra dolaptan çıkararak peynirli karışımı döşediğimiz bisküvinin üzerine dökerek önceden 175 derecede ısıttığımız fırında 1 saat kadar pişirelim.
Karamel sos için ; 1/2 bardak soğuk su şeker ve limonu bir tencerede karıştırıp orta ateşte eritelim. Şeker açık kahve renk alınca ocaktan alıp 1/4 su bardağı kaynar suyu ekleyerek hızlıca karıştıralım. Bu sosu hazırlarken soğuk kanlı olmak önemli... Çünkü eriyen şeker içine birşeyler ilave edince köpürüp cızırtı çıkarıyor :) Ayrıca şeker eriyince çok sıcak olduğundan elimize değdirmemeye özen göstermeliyiz. Tekrar ocağa alalım. Karıştırıp tekrar ocaktan kenara alalım ve karıştırarak kremayı ilave edelim. Kısık ateşte sosu karıtırdıktan sonra tereyağını ekleyerek ocaktan alalım. Karamel sos hazır....


Bir kaba toz şekeri döküp orta ateşteki ocağa alarak şekerin erimesini sağlayalım. 2 çorba kaşığı su ilave edelim. Şekerin yanmamasına özen gösterelim. Eriyen şeker karamel rengini alınca yağlı kağıt üzerine iri parçalar halinde dizdiğimiz cevizlerin üzerine dökelim. Şeker soğuyunca donup katılaşacaktır. Krokanı elimizle kırıp parçalayalım. Krokanı cam kavanozda serin bir yerde kapağı kapalı olarak saklayabilirsiniz. Buzdolabına koymayın çünkü eriyor. Servis yapacağınız zaman dilimlerin üzerine koyabilirsiniz.
Cheesecake pişince fırının kapağı aralık vaziyette 2 saat kadar fırında bekletip soğumasını sağlayalım. Cheesecake i fırından çıkaralım. 2 saat daha beklettikten sonra buzdolabına koyup 7-8 saat kadar bekletelim. Cheesecake i dolaptan çıkarıp karamel sosu üzerine dökelim. Dilimledikten sonra ,servis yapacağımız zaman dilimlerin üzerini krokan parçalarıyla süsleyerek servis yapalım.




Afiyet olsun...




9 yorum:

uygarimizlahayat dedi ki...

Merhaba sanırım etkinliğe katılmak istemiyorsunuz, bir cevap alamadım, tekrar hatırlatmak istedim teşekkürler, bu arada cheescake harikaaa görünüyor, ellerinize sağlık...

Adsız dedi ki...

Cok sahane görünüyor,ellerinize saglik.Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Karamelli chescake ilk defa kuzenim yaptığımda yemiş ve çok beğenmiştim eminim buda çok lezzetlidir ellerne sağlık canım...

Dilek Sokullu CANDAN dedi ki...

Nilay'cığım; Her zamanki gibi harikalar yaratmışsın.Tariflerini denediğimde kesinlikle muhteşem tatlarla karşılaşıyorum.Ellerine sağlık....

Aybike Ceylan dedi ki...

Nilay'cigim,
Ellerine saglik, harika birsey olmus her zaman ki gibi.

Sevgilerimi gonderiyorum Texas'dan.

Selcen Şenocak dedi ki...

Merhabalar,

Biz yani Selcen ve Evren bir etkinlik hazırlamaya karar verdik. Karar verdik vermesine ama bir yandan da bizi bir telaş aldı ne yapalım diye. İstedik ki etkinliğimiz hem herkesin yüzünde bir tebessüm oluştursun hem de gönüllerimizi küçük hediylerle biribirine bağlasın. Sonunda karar verdik, yaklaşan anneler gününü de düşünerek ANNELER GÜNÜ & KALPTEN GELEN GÜZELLİKLER etkinliğini başlattık.

Katılmak isteyen blogcu arkadaşlar
annelergunu.kalptengelen@gmail.com’ a ad, soyad, blog adresleri ve hediyelerinin gelmesini istedikleri adreslerinin yazılı olduğu bir mail atacaklar ve 10 Mayıs’ta yapılacak kura sonucunda birbiri ile eşleşenleri biz 11 Mayıs’ta mail ile bilgilendireceğiz böylece herkes sadece kime hediye alacağını öğrenmiş olacak. Ancak hediyeniz geldiğinde kimden geldiğini öğrenebileceksiniz. Hediyeleriniz elinize ulaştığında da bloğunuzdan yayınlayacaksınız. Eee bu arada annelerin, anne adaylarının ve geleceğin annelerinin de anneler gününü kutlamış olacağız. İsterseniz yurt dışından isterseniz yurt içinden nereden olursa olsun etkinliğimiz herkese açık. İstediğiniz her şeyi hediye edebilirsiniz kendi ördüğünüz bir şal, yaptığınız bir reçel, bulunduğunuz yere ait yöresel bir şey, pastacılık malzemeleri, kitap vs vs vs… Hepinizi bekliyoruz.


Son Katılma Tarihi: 10 Mayıs 2008
Hediyeyi Ulaştırma Tarihi: 10 Haziran 2008
Hediyelerinizi Bloglarınızda Bizlerle Paylaşma Tarihi: 12 Haziran 2008

fatoş ile esoş dedi ki...

cafende çok güselmiş tariflerinin güzel olduğu gibi.sana ii pazarlar geçirmeni dilerim iii günlerr by.

pinar dedi ki...

enfes birşey bu ellerine sağlık.yalnız sormak ıstedıgım bırsey var: bol mıktarda seker kullanılmıs .cokmu tatlı bır tadı oluyor yoksa normal cheesecake kıvamındamı tadı ?
sevgıleerrr:)

nilay dedi ki...

merhaba Pinar ;
hoşgelmişsin öncelikle :)teşekkür ederim ,aslında çok şeker kullanılmıyor...Çünkü esmer şekerin tadı işlenmiş şekere göre daha az...bu nedenle cheese kısmı zaten hafif tatlı oluyor ,üzerine karamel sos dökerek nefis bir tatlı haline getiriyoruz cheesecake i...

sevgilerimle


Yorum bırakan sevgili misafirlerime ayrı ayrı teşekkürlerimi iletmek istiyorum :)elleriniz dert görmesin