Risotto ;İtalyan Mutfağına ait ,pirincin nişastasını salmasıyla oluşan kendine has kremamsı kıvamıyla ,oldukça lezzetli bir yemek... Sebzeli ,deniz ürünlü ya da sadece parmesan peynirli olarak da pişirilebiliyor. Ben karidesli pişirdim bu kez... Yakın bir zamanda sebzelisini de uygulayıp tarifini paylaşmayı düşünüyorum. Denemek isteyenler için işte tarifi ;
Malzemeler : ( 4 kişilik )
300 gr. ayıklanmış karides
2,5 su bardağı Arborio pirinci
6 su bardağı tavuk suyu
2 adet ortaboy soğan
1/2 su bardağı beyaz şarap
1 diş sarımsak
1 adet pırasanın yeşil kısmı
2 yemek kaşığı parmesan peyniri
4 adet kurutulmuş kırmızı biber
8 yemek kaşığı zeytinyağ
300 gr. ayıklanmış karides
2,5 su bardağı Arborio pirinci
6 su bardağı tavuk suyu
2 adet ortaboy soğan
1/2 su bardağı beyaz şarap
1 diş sarımsak
1 adet pırasanın yeşil kısmı
2 yemek kaşığı parmesan peyniri
4 adet kurutulmuş kırmızı biber
8 yemek kaşığı zeytinyağ
30 gr tereyağı
4 sap maydanoz
karabiber
tuz
4 sap maydanoz
karabiber
tuz
Yapılışı :
Bir tavada ,3 yemek kaşığı zeytinyağında ;karidesleri suyunu salıp çektirerek soteliyoruz. Ezilmiş sarımsak ve ince kıyılmış pırasayı ekleyerek 2-3 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz. Son olarak ,haşladıktan sonra ince kıydığımız kırmızı biberleri de ekleyip ocaktan alıyoruz.
Bir tavada ,3 yemek kaşığı zeytinyağında ;karidesleri suyunu salıp çektirerek soteliyoruz. Ezilmiş sarımsak ve ince kıyılmış pırasayı ekleyerek 2-3 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz. Son olarak ,haşladıktan sonra ince kıydığımız kırmızı biberleri de ekleyip ocaktan alıyoruz.
Soğanları ince doğrayıp bir tencere alarak 5 yemek kaşığı zeytinyağı ilave ederek kavuruyoruz. Ardından yıkadığımız pirinci ekleyerek 2-3 dakika daha kavuruyoruz. ( Risotto için Arborio cinsi pirinç kullanmalıyız. Bu pirinci büyük marketlerde bulabilirisiniz)
Şarabı ilave edip 3-4 dakika pişiriyoruz. Ardından aralıklı olarak birer kepçe tavuk suyunu ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırarak orta ateşte pişiriyoruz. Pirinçler bir kepçe suyu çekince ardından bir kepçe daha şeklinde ve karıştırarak pişirmeliyiz. Benim pirinçlerim 6 su bardağı tavuk suyunu yavaş yavaş çektiklerinde tam kıvamına geldiler. Pirincin kıvamı iyi pişmiş ancak içi dişe gelir kıvamda olmalı... Bu kıvamı ,pirinci tattıktan sonra tavuk suyu ilave etmek suretiyle tutturabilirsiniz. Yavaş yavaş tavuk suyu ilave etmemizin nedeni pirincin nişastasını salmasının sağlamak... Risotto bizim pilavımız gibi tane tane olmamalı...
Pirinç bu kıvama ulaştığında tavadaki karidesli karışımı pirince ekliyoruz. Tereyağını ilave edip karıştırıyoruz. 2-3 dakika daha pişirdikten sonra parmesan peynirini ve maydanozu serperek karıştırıp ocaktan alıyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Bu ölçülerle ben risottoyu ana yemek olarak hazırladım. Bu şekilde 4 kişiye tam geliyor. Yemeğin yanına hazırlamayı düşünüyorsanız 4 kişi için yarım ölçü uygulamanızı öneririm. Dilerseniz yanında beyaz şarap ikram edebilirsiniz...
.
Pirinç bu kıvama ulaştığında tavadaki karidesli karışımı pirince ekliyoruz. Tereyağını ilave edip karıştırıyoruz. 2-3 dakika daha pişirdikten sonra parmesan peynirini ve maydanozu serperek karıştırıp ocaktan alıyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Bu ölçülerle ben risottoyu ana yemek olarak hazırladım. Bu şekilde 4 kişiye tam geliyor. Yemeğin yanına hazırlamayı düşünüyorsanız 4 kişi için yarım ölçü uygulamanızı öneririm. Dilerseniz yanında beyaz şarap ikram edebilirsiniz...
.
.
Afiyet olsun...
.
.
.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder