Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

19 Ekim 2007

CAFE SARDUNYA 1 YAŞINDA..!


Bir yıl önce internet sayfalarını karıştırırken ,keyifle başladığım blog dünyasındaki lezzet yolculuğunda ,güzel insanlarla ,dostlarla burada tanışma şansına sahip olduğum için çok mutluyum... Bunca zamandır cafemi ziyaret ederek güzel yorumlarını bırakan arkadaşlarımın elleri dert görmesin :) Bugün Cafesadunya'da yazmaya başlayalı tam 1 yıl oldu :)

Yıldönümü için üzerinde beyaz sardunya çiçekleri bulunan ,Cafe Sardunya renklerinde özel bir pasta hazırladım... Merak edenler için işte pastamın tarifi ;

Malzemeler :
Kek hamuru için ;
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
¼ su bardağı sıvıyağ
3 su bardağı kekun
2 yemek kaşığı ince dövülmüş antep fıstığı
2 yemek kaşığı kakao
10-12 yaprak ıspanak
Yarım limon kabuğu rendesi
Krema için ;
7 su bardağı süt
7 yemek kaşığı un
7 yemek kaşığı pirinç unu
4 yemek kaşığı kakao
2,5-3 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağ
keki ıslatmak için ;
1 su bardağı süt
süslemek için ;
Yarım su bardağı file antep fıstığı
1 çay kaşığı ince dövülmüş andep fıstığı

Yapılışı :
Yumurta ve şekeri 8 dakika mikserle yüksek devirde çırptım. Süt ve sıvı yağı ilave ettikten sonra 2-3 dakika daha çırparak bu karışımı 3 ayrı kaba eşir bir şekilde paylaştırdım. Birinci kaba kakaoyu ekledim. Kakaoyu ekleyince kek hamuru biraz sertleşti. Hamuru 3 yemek kaşığı süt ileve ederek kıvamını biraz incelttim. İkinci kaptaki hamura limon kabuğu rendesini ilave ederek iyice çırptım. Üçüncü kaptaki hamura kaynar suda 1-2 dakika kadar bekletip suyunu elimle iyice sıkarak rondoda püre haline getirdiğim ıspanakları ve antep fıstığını ilave ederek iyice karıştırdım. Son olarak 3 karışıma da birer bardak un ekleyerek tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırdım. Alüminyum folyo ile kapladığım kelepçeli kek kalıbının tam ortasına bir kepçe yeşil rekli hamur döktükten sonra ,sarı hamurdan bir kepçe alıp yine kalıbın tam ortasına yeşil hamurun üzerine döktüm.

Hamur fotoğraftaki gibi karışmadan kenarlara doğru açılacaktır. Ardında bir kepçe kakaolu hamur ve tekrar yeşil hamur... Tüm hamurlar bitene kadar aynı işlemi tekrarladım. Önceden ısıttığım 170 derece fırında keki 40-45 dakika kadar pişirerek üzeri kızarmadan fırından çıkardım. Keki bir gün beklettim. Ertesi gün keki iple ortadan ikiye keserek pasta için hazırladım.

Krema için; un ve pirinç ununu 2 su bardağı sütte pürüz kalmayacak şekilde iyice çırptıktan sonra sütün tamamıyla birlikte bir tencereye aldım. Şekeri ve kakoyu ilave ederek orta ateşte sürekli karıştırarak pişirdim. Kremanın kıvamı iyice koyulaşıp kaynamaya başlayınca ocaktan aldım. 8-10 dakika kadar beklettikten sonra tereyağını ekleyip mikserle iyice çırptım. Kremadan 1 su bardağı kadar süslemek için ayırarak sertleşmesi için buzdolabına koydum.
Ortadan kestiğim kek hamurunu süt ile ıslattıktan sonra bolca ( kremanın 1/3 kadarı ) krema sürdüm .

Üzerine kekin diğer yarısını kapatarak kalan sütle ıslatıp ,pastanın kenarlarını ve üzerini krema ile kaplayarak iyice düzelttim. Pastanın kenarlarını file antepfıstığıyla kapladım. Süslemek için ayırıp soğuttuğum kremayı krema torbasına doldurarak pastanın üzerini süsledim. Toz antepfıstığını pastanın üst kenarlarına serptim. Pudra şekeri ve hazır aldığım karpuzkabuğu reçelinin 1 tatlı kaşığı suyu ile hazırladığım şeker hamurundan pastamın üzerine beyaz sardunya çiçekleri yaparak süsledim. Buzdolabında 7-8 saat kadar bekletip servis yaptım.


Cafe Sardunya'nın tüm konuklarına sevgilerimi gönderiyor ,teşekkür ediyorum :)



14 yorum:

ayseyaman dedi ki...

Nilaycım tebrikler! :)
Cafe Sardunya ile sana mutluluklar dilerim..Bu dunya baska bir dunya degil mi? :)
Nice yillar burada bizlerle tariflerini güzel yazilarini paylasman dileğiyle..
sevgiler

Unknown dedi ki...

Iyikiii dogdun Cafe Sardunya Ve Nilay:)

Canim seni tanimaktan cok mutluyum.VE tabiki blogunun essiz tariflerinden.Sevgilerimle canim.

NiNo dedi ki...

canim blogunun yasi kutlu olsun pasta nefis bende bir dilim aldim sevgiler

Adsız dedi ki...

Cafe sardunyanin birinci yas günü kutlu olsun,daha nice yaslara insallah.Pasta da sahane olmus,ellerinize saglik.

nilay dedi ki...

Sevgili Ayşe ;
çok teşekkür ederim :) başka bir dünya burası dediğin gibi...burada olmaktan mutluyum


Gülenay'cım ;
ben de seni tanımaktan çok keyif aldım... teşekkür ederim arkadaşım :) özledimmm

muccck

nilay dedi ki...

Sevgili Nihan ;
tabaktaki dilim senin ,rezerve ettim ;) teşekkür ederim :)


Sevgili Senem ;
çok teşekkür ederim :)

Özlem dedi ki...

Nilay' cığım nice yıllara. İnşallah daha uzun yıllar bu güzel Cafede bizlere yeni lezzetler kazandırmaya devam edersin.Görüşmek üzere sevgiler.

Aybike Ceylan dedi ki...

Nilay'cigim,
Daha nice senelere saglikla, bizlerle ve guzel tariflerinle.
Sevgilerimi gonderiyorum.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Nice nşce yıllara. Ben pastanın renkli hamur kısmını çok beğendim. Ne güzel olmuş renkli renkli. Tabi eminim pişmiş hali çok daha güzeldir. Sevgiyle Aysel http://mutlulukmutfaktagizlidir.blogspot.com/

Unknown dedi ki...

Merhaba nilay sitenin yeni yaşını kutlarım...Bu pasta gerçekten güzel olmuş pandispanyası çok değişik ellerine sağlık...Sevgiler...

gamze dedi ki...

acaba aliminyum folyoyu kabın içine tamaman serip hamuru içinemi döküyorsunuz yoksa dışına mı sarıyosunuz hani dökülmemesi için.... kusura bakmayın acemiyim eğer tuhaf bir soru olduysa....

nilay dedi ki...

merhaba Gamze ;
hoşgelmişsin öncelikle :)kelepçeli kalıptan kek hamurunun sızıp fırına dökülmemesi için içini kaplıyorum. Sorun hiç tuhaf değil ayrıca :) Dilediğini sorabilirsin ,yardımcı olabilirsem ne mutlu bana


sevgiler

gamze dedi ki...

çok teşekkür ederim nilaycım bu arada 2 sorum daha var:))
1. aliminyum folyo piştiğinde keke yapışmıyor mu?
2. aliminyum folyo yerine pişirme kağıdı kullanılabilinir mi?

nilay dedi ki...

Rica ederim sevgili Gamze :) folyo keke yapışmıyor. Elinle kolaylıkla çıkarabiliyorsun folyoyu ,ayrıca eğer sızdırmayan bir kelepçeli kalıp bulabilirsen folyo kullanmayabilirsin... Kek hamuru kelepçeli kalıbın kenarlarından akarak fırınını berbat edebilir ,bu yüzden folyo kullanıyoruz. Pişirme kağıdı folyo gibi şekil almadığından kalıbı döşemen zor olur. Pişirme kağıdı folyonun görevini görmez. Denersen sonucu yaz ;)

sevgilerimle