Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

25 Haziran 2007

BULGURLU CEVİZLİ KABAK DOLMASI

Geçenlerde tezgahta görüp de renklerine hayran kaldığım kabaklardan alıp bu dolmaları hazırladım... Bu güzel renkli ve biçimli kabaklardan bulamazsanız ,bildiğimiz uzun biçimli kabak ile de bu dolmayı pişirebilirsiniz. Genellikle pirinç ile pişirilmesine alışkın olduğumuz kabak dolmasını ,bulgur ile ve bu tarifle mutlaka denemenizi öneriyorum...

Malzemeler :
10 adet kabak
15 yemek kaşığı pilavlık bulgur
250 gr kıyma
4 adet soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 su bardağı ceviz
2 yemek kaşığı salça
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kağı karabiber
tuz
üzerine ;
2 diş sarımsak
500 gr. yoğurt
½ çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı pulbiber

Yapılışı :
Kabakları yıkayıp ,sap kısımlarını kapak şeklinde keserek ,içlerini bir kaşık yardımıyla oyup bir kenara alıyoruz. Yemeklik doğradığımız soğanı ,sıvıyağın yarısı ile kavurup bir kaba çıkarıyoruz. Tavaya yağın kalan yarısını döküp kıymayı kavuruyoruz. Kıyma kavrulunca ,yıkanmış pirinci ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz.

















Salçayı katıp ocağı kapatıyoruz. Kavrulmuş soğanı ,ince dövülmüş cevizi ,maydanoz ,karabiber ve tuzu da ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Karışımı kabakların içine ¾ ü dolacak şekilde doldurup tencereye diziyoruz. Tencereyi kabakların hizasında su ile doldurarak ocağa koyuyoruz. Kısık ateşte pirinçler ve kabaklar pişene kadar pişiriyoruz. Dolmaları servis tabağına alarak ,üzerine sarımsaklı yoğurt döküyoruz. Pulbiber ve sıvıyağ ile hazırladığımız sosu da yoğurdun üzerine döküp ,kuru nane ile süsleyerek sıcak servis yapıyoruz.



Afiyet olsun...


9 yorum:

LaMa dedi ki...

Kabak etkinligi icin ben de yesi-sari bulgurlu kabak dolmasi yapmistim:) Boyel top top kabaklar daha sirin durmus ,ne de olsa yurdum mali:)
ne zamandir canim cekiyor ,bir yapan olsa da yesem :p

Cafe Gusto dedi ki...

merhaba
ben de yeşillerinden dolma yapmıştım ama sarıları inanılmaz estetik olmuş.
ellerinize sağlık
sevgilerimle...

Selcen Şenocak dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel görünüyor bende dolmanın içine bulgur eklerim ama pirinç daha fazla oluyor. Sadece bulgurlu da eminim lezzetlidir. Tekrar ellerine sağlık afiyet olsun sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

merhaba, dolma çok güzel görünüyor. bulgurda çok yakışır zaten kabak dolmasında, olsada yesek olmuş...ellerinize sağlık...

Özlem dedi ki...

Nilay' cığım ellerine sağlık. Dolmalar çok güzel gözüküyor. Bulgurlu hiç denememiştim. Güzel olmalı üstelik daha da sağlıklı. Sevgiler.

NiNo dedi ki...

ellerıne saglık canım emınım harıka bır tad olmustur

Bocuruk dedi ki...

Nilaycım,
Canım ne kadar şık olmuş bu dolmalar. Ellerine sağlık:)

Adsız dedi ki...

Sevgili Nilay hanım ,

Acaba bu nefis görünümlü kabakların arasına alanyada bolca bulunan su kabağını da katabilirmiyiz eğer katabilirsek hoş olmaz mı ? Selam ve saygılar :)

nilay dedi ki...

Sevgili arkadaşlarım Lama ,cafe gusto ,almula ,yeşil kivi ,özlem ,nihan ve (bocuruk) ,değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim :) Bu aralar yoğun iş tempom ve sıcaklar dolayısıyla pc başında olamıyorum pek...
kabaklover ,Alanya'dan kabak getirtmek lazım bu durumda diye düşünüyorum :)) getiren olsa elbette hoş olabilir :)

herkese sevgilerimi gönderiyorum