Deniz ürünlerinden evde pişirilmesinden en çok çekinilendir kalamar... Kıvamı tutturulamazsa pişerken sertleşir ,lastik gibi olur ,keyif vermez yerken. Bu konuda yaptığım derinnn :) araştırmalarda ;kimi süte ,kimi şekere yatırmamı ,bazıları da haşlayarak pişirildiğinde daha iyi olacağını söyledi... Birkaç denemeden sonra Foça’da bir balıkçı amcadan aldığım tarifin en iyisi olduğuna karar verdim. Kalamarı artık evde bu tarifle rahatlıkla pişiriyorum ve afiyetle yiyoruz. İşte benim kalamar ve yanına hazırladığım taratorun tarifi ;
Malzemeler :
1 kg kalamar
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı toz karbonat
1 su bardağı bira
un
tuz
tarator için ;
Yarım ekmek içi
1 kg kalamar
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı toz karbonat
1 su bardağı bira
un
tuz
tarator için ;
Yarım ekmek içi
5 yemek kaşığı mayonez
1 çay fincanı yoğurt
2 diş sarımsak
maydanoz
tuz
1 çay fincanı yoğurt
2 diş sarımsak
maydanoz
tuz
Yapılışı :
Kalamarlarları aldığınız yere temizletirsiniz... Temizlenmiş kalamalarları yıkadıktan sonra 1 cm. kalınlığında keserek halka haline getiriyoruz. Bir kaba alıp şekeri ve karbonatı üzerlerine atıp elimizle iyice yoğuruyoruz. Bu işlemi 2-3 dakika kadar yapın.... Bu şekilde kalamarları yarım saat kadar dinlendirdikten sonra birayı ilave ederek bu şekilde buzdolabında bir gün kadar bekletiyoruz. Ertesi gün kalamarları büyükçe bir kapta hazırladığımız tuzlu suda yıkıyoruz. Muhakkak tuzlu suda yıkamak gerekiyor ,aksi halde kalamarlar sertleşir. Aslında deniz suyunda yıkamak gerekiyor ama evde temini zor olduğundan tuzlu su işe yarıyor. Yıkadığımız kalamarları tuzla karıştırdığımız una bulayarak kızgın ve bol yağda kızartıyoruz. Kızartma işleminde dikkat etmemiz gereken nokta yağın bol olması ve yağın ısısının 180-185 dereceyi geçmemesi... Orta ateşte 3 dakika kadar pişirip sonra ocağın altını açarsanız hemen kızarıyorlar. Ben ısıyı bu şekilde ayarladım. Kalamarların çiğ kalmaması için buna dikkat etmek gerekiyor. Kızaran kalamarları kağıt havlu serilmiş bir kaba kevgir ile çıkarıp fazla yağını süzdürdükten sonra servis tabağına alıyoruz. Servis mutlaka sıcak yapılmalı.
Gelelim taratorun nasıl hazırlandığına ;
Kalamarlarları aldığınız yere temizletirsiniz... Temizlenmiş kalamalarları yıkadıktan sonra 1 cm. kalınlığında keserek halka haline getiriyoruz. Bir kaba alıp şekeri ve karbonatı üzerlerine atıp elimizle iyice yoğuruyoruz. Bu işlemi 2-3 dakika kadar yapın.... Bu şekilde kalamarları yarım saat kadar dinlendirdikten sonra birayı ilave ederek bu şekilde buzdolabında bir gün kadar bekletiyoruz. Ertesi gün kalamarları büyükçe bir kapta hazırladığımız tuzlu suda yıkıyoruz. Muhakkak tuzlu suda yıkamak gerekiyor ,aksi halde kalamarlar sertleşir. Aslında deniz suyunda yıkamak gerekiyor ama evde temini zor olduğundan tuzlu su işe yarıyor. Yıkadığımız kalamarları tuzla karıştırdığımız una bulayarak kızgın ve bol yağda kızartıyoruz. Kızartma işleminde dikkat etmemiz gereken nokta yağın bol olması ve yağın ısısının 180-185 dereceyi geçmemesi... Orta ateşte 3 dakika kadar pişirip sonra ocağın altını açarsanız hemen kızarıyorlar. Ben ısıyı bu şekilde ayarladım. Kalamarların çiğ kalmaması için buna dikkat etmek gerekiyor. Kızaran kalamarları kağıt havlu serilmiş bir kaba kevgir ile çıkarıp fazla yağını süzdürdükten sonra servis tabağına alıyoruz. Servis mutlaka sıcak yapılmalı.
Gelelim taratorun nasıl hazırlandığına ;
Ekmek içini bir kaba ufalıyoruz. Ayrı bir kapta ezilmiş sarımsak ,mayonez ve yoğurdu karıştırıp ekmek içine ilave ediyoruz. Tuz ve ince doğradığımız maydanozları da taratora ekleyip karıştırarak kalamarların yanında limon dilimleriyle beraber servis yapıyoruz.
Afiyet olsun...
16 yorum:
Nilaycığım, sen ama bizim üzerimize fazla geliyorsun. Yakında senin yanında alacağız soluğu... Bu arada taratora tahin koymuyor musun? Sevgiler...
Sevgili Nilay.. malum Ankara da deniz yok Bursada vardı ama bizimkiler hamsiden başka bişey yemezler:) dolayısıyle ben bunuhiçbir zaman deneyemeyeceğim ama gördüğüm kadarı ile size afiyet olmuş:) ellerine sağlık...
Esra
Harika , ben ruhumu teslim ediyorum deniz ürünlerine...Ben de sizinle aynı tarifte pişiririm kalamarı...Ve hepsi de çok güzel olur.
Ellerinize sağlık.
Sevgiyle...
Canim ellerine saglik ben pek kalamar sevmem ama yaptigin talator'a bayildim, kalamar haricinde ekmek dilimlerinede yakisacagini dusunuyorum..cok lezzetli gorunuyor...
canim goruntu supoer benim midem pek almiyor deniz urunlerini ama desemmi acaba :D
Sevgili Nilay
Nihayet gönlüme göre bir kalamar tarifi buldum. Ellerine sağlık...
Sevgiler
Nilaycim
Oyle denizden cikan herseyi yemem ama balik cesitlerinin yaninda midye ve kalamara bayilirim. Hatta gecengun acemisefin tavsiyesiyle bir kalamar kizartma yaptim o da guzel oldu ama burada bulabildigim donmus kalamarlar cok minikti yeterinde zevkli olmadi. Bir dahakine de seninkini deneyeyim. Ellerine saglik Sevgiler
Ellerine sağlık Nilaycım, benim burda en çok özlediğim şeylerden biri denize karşı oturup şöyle güzel bir kalamar yemek valla...
Peçete'cim ;
buyur gel arkadaşım :))çok sevinirim...taratora tahin koymuyorum ,ama iyi oluyor diyorsan...deneyebilirim tahin koymayı...hiç yemedim tahinli olanını...teşekkür ederim canım :)
sevgiler
Sevgili Esra ;
hoşgelmişsin :)bize afiyet oldu dediğin gibi...belki birgün fırsatın olur denemek için canım...teşekkür ederim :)
Ayça'cım ;
sihirli formül bu değil mi :) denizden babam çıksa yerim derler ya...bende öyle diyorum aynen...teşekkür ederim canım :)
sevgilerimle
Hale'cim;
içinde ekmek var ya...ekmek dilimi değil de ,belki tavuk kızartması yada köfteyle falanda hazırlayabilirsin bu taratoru...teşekkür ederim arkadaşım :) öpüyorum
sevgili Nihan ;
deniz ürünlerinden uzak kalma derim...eskiden bende balık yemezdim...çocukken tabiii...sonra bir alıştım ,şimdi vazgeçemem asla...denersen belki sende seversin :) teşekkür ederim :)
Sevgili Sardunya ;
hoşgelmişsin...tarifin gönlüne göre olmasına sevindim :) dene bakalım...Sen de sardunyaları çok seviyor olmalısın sanırım ;)
Nükhet'çim ;
umarım denersin bu tarifle de bir gün :)teşekkür ederim canım
sevgiler
Sevgili Yeşim ;
umarım tez zamanda özlediklerine kavuşursun canım :) teşekkür ederim
sevgilerimle
Goncayla bayılırız kalamar kızartmasına, sırf yemek için soluğu balıkçıda alıyoruz. Evde yapabilmek harika ama pek cesaretim yok, geçen yaz midye tava maceramız olmuştu ve sosu ve midyeleri kızartma işini tutturamamıştık:) Midyeler pilav oldu sonradan:)
Ellerine sağlık, ev ahali çok şanslı bunu belirteyim:)
sevgiler
nilaycım ellerine ağzına sağlık bu akşamkalamar yiyeceğim hemde hayatım da ilk defa :) en içime sinen senin tarifin oldu.bide yedikten sonra bir yorum yollarım senin için :) paylaştığın için sağol.. ist.serdar...
hay diline kalemine sağlık Nilay.
ne zamandır tutturamıyordum ayarı
Nilay Hanım ayrıntılı yorumunuz ve tarifiniz çok hoşuma gitti. Bu güzel paylaşımınızdan dolayı teşekkür ederim. Elinize sağlık.
http://yemeksaati.net/forum/index.php?action=post;topic=54.0;num_replies=2
İzniniz olursa tarifinizi kaynağını belirterek sitemizde yayınlamak istiyorum Bu konu hakkında, burdan görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim. Teşekkürler
Aleyna-Dilara
Mehaba Aleyna ve Dilara :)
bu konudaki saygınızdan ötürü teşekkür ederim... Tabii ki iznim olur kaynağını belirterek. Bu hoşuma da gider ayrıca...Her zaman beklerim :)
sevgiler
Nilaycım lütfen sizde sitemize uğrayın hoşunuza gidebilir çok seviniriz. Tarifiniz için tekrar teşekkürler... Aleyna - Dilara
Merhaba, ilk defa bugün kalamar aldım ve satıcının dediği şekilde sadece una bulayarak kızarttım ama pek güzel olmadı.Sizin tarifinizi okudum, ilginç geldi. Tekrar alırsam deneyeceğim. Paylaşımınız için teşekkürler.
www.yemekdefterim.blogcu.com
Yorum Gönder