Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

08 Ocak 2007

KARAMELLİ CEVİZLİ KEK


Bu kekin rengini çok seviyorum... Cevizle karamel lezzeti birbirine yakışıyor. Ayrıca hafifliğinden dolayıda yiyenler çok beğeniyor.

Malzemeler :
3 yumurta
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
100 gr. tereyağı
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 çay fincanı iri kıyılmış ceviz
1 paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığı karbonat
1 tutam tuz

Yapılışı :
Öncelikle şekeri tencereye döküp ocağa koyuyoruz. Orta ateşte karıştırarak ,şekerin eriyip karamelize olmasını sağlıyoruz. Bir tarafta sütü kaynatıyoruz. Şekerin yanmamasına dikkat etmeliyiz. Şeker karamelize olup kahverengini alınca ,kaynar sütü şekere ilave ederek ,iyice karıştırıp şekerin sütün içinde dağılıp erimesini sağlıyoruz. Tencereyi ocaktan alıp soğumasını sağlıyoruz. Yumurtaları kırıp sarılarını derin bir kaba alıyoruz ve soğumuş olan karamelli süt karışımını azar azar ilave ederek mikserle 10 dakika çırpıyoruz. Tereyağını eritip soğuttuktan sonra ,sıvıyağ ile karıştırarak kek hamuruna ilave edip 2-3 dakika daha çırpıyoruz. Elenmiş ,kabartma tozu ve karbonatla karıştırılmış unu ve cevizi de ekledikten sonra ,ayrı bir kapta bir tutam tuz ekleyerek mikserle çırpıp köpük haline getirdiğimiz yumurta aklarını da karışıma ilave edip ,yavaşça tahta kaşıkla karıştırarak ,yağlanmış kek kalıbına döküyoruz. Önceden 170 derecede ısıttığımız fırında kekimiz kızarana kadar ,yaklaşık 50 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkarıp ,kek soğuduktan sonra yanında krem şanti ile servis yapıyoruz. Kekin tamamını tüketecekseniz ,krem şantiyi üzerine de sürebilirsiniz. Aksi takdirde üzerine sürülen krem şanti 2-3 gün bekleyince pek hoş olmuyor.

Afiyet olsun...

8 yorum:

ArMeda dedi ki...

Caramel tadına bayılıyorum keke de nede güzel yakışmıştır mis gibi kokusunu duyabiliyorum ellerine sağlık canım sevgiler...

Adsız dedi ki...

Cevizim bitti :) brde su kek kalibindan almak istiyorum, cok lezzetli gorunuyor. ellerine saglik canim...

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık Nilaycım çok güzel gözüküyor.

munevver dedi ki...

Nilay,eline sağlık.Çok lezzetli olmalı..
Sana rengarenk sardunyalar....
Sevgiyle,nanelimon..

Adsız dedi ki...

Görüntüşü muhteşem olmuş ben kekleri çok seviyorum bunuda mutlaka deniyeceğim eminim tadıda muhteşemdir ellerine sağlık
kirazdali.blogspot.com

nilay dedi ki...

sevgili Arzu :)
karameli bende çok seviyorum...teşekkür ederim canım

Hale'cim ;
teşekkür ederim arkadaşım :)kalıplar ne kadar önemli değil mi...bende her gördüğüm kalıptan almak istiyorum :)) ama tariflerde gördüğüm çoğu malzemeyi bulamıyorum İzmir'de...mesela şu küçük kelepçeli muffin kalıpları.Neler neler yapıyorlar onlarla ,özellikle tek kişilik pastalar harika oluyor...ama satıldığını görmedim hiçbiryerde...

sevgiler

nilay dedi ki...

sevgili Pembeli :)
hoşgelmişsin...teşekkür ederim

Münevver'cim ;
teşekkür ederim arkadaşım :) özellikle sardunyalar için...

Kirazdalı :)
hoşgelmişsin...teşekkür ederim. Kekleri bende çok seviyorum...Hep evde bulunsun istiyorum...Ara sıra atıştırmak için harika oluyor değil mi :)

sevgiler

Adsız dedi ki...

Aaaa ugramayali tariflerin olusmus burada gene. Desene gene denenecekler listesinde bir kek oldu. Ilk kek yaptigimda yapacagim haberin olsun. ellerine saglik