Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

25 Aralık 2006

YE # ÖZEL YILBAŞI ve BAYRAM MÖNÜSÜ


Yılbaşı-Bayram Mönüsü
Kereviz Çorbası
Rostolanmış Hindi Göğsü
( Mantar Soslu )
Mantarlı Pilav
Kış Güneşi Pastası

Bu etkinliğin rastladığı tarih benim için mükemmeldi... 24 Aralık benim doğum günüm :) Etkinlik için hazırladığım yemekler doğumgünü ziyafetine vesile oldu...Bir taşla iki kuş vurmuş oldum :) Akşama kadar vaktimi mutfakta geçirdim ama değdi doğrusu. Ailece lezzetli ve hoş bir akşam geçirdik...

KEREVİZ ÇORBASI

Malzemeler : ( 4 kişilik )
2 adet kereviz
4 su bardağı tavuk suyu ( yada 1 tablet etsu )
1 su bardağı süt
Yarım paket krema ( 100 ml.)
6 yemek kaşığı un
1 limon suyu
1 ortaboy soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
karabiber

Yapılışı :
Öncelikle kerevizin baş kısımlarını soyup rendenin iri tarafıyla rendeledikten sonra 2 yemek kaşığı yağ ve 1 çay bardağı su ile tencereye alıp iyice pişiriyoruz. Pişen kerevizleri rondoda püre haline getiriyoruz. Soğanı rendenin ince tarafıyla rendeledikten sonra 1 yemek kaşığı zeytinyağında kavurup kereviz püresine ilave ediyoruz. Unu kısık ateşte kavurduktan sonra 1 su bardağı süt ile karıştırarak pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar iyice karıştırıyoruz. Kereviz püresini tencereye alıp etsuyunu ve sulandırdığımız unu da ekleyip ocağa alıyoruz. 4-5 sap kerevizin yapraklı kısmını ince ince kıyıp çorbaya ilave ediyoruz. Tuz karabiber ve limon suyunu da katıp kaynayana kadar karıştıra karıştıra pişiriyoruz. Çorbamız kaynamaya başlayınca 3-4 dakika kaynatıp sıcak sıcak servis yapıyoruz.

ROSTOLANMIŞ HİNDİ GÖĞSÜ ( Mantar soslu )
Tarif Sofra dergisinden... Yine üç beş değişiklil yaptım tabiii :)
Malzemeler :
1 kg. hindi göğsü
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı soya sosu
tuz
karabiber
1 ortaboy soğan
2 diş sarımsak
2 baş kereviz
2 adet havuç
2 adet defne yaprağı
2 adet fırın poşeti

Yapılışı :
Öncelikle bir kapta yağ ,soya sosu ,dövülmüş sarımsak ,ince rendelenmiş soğan ve karabiberi karıştırıp hindi etlerini bu karışımla iyice ovup 4-5 saat bu karışımda dinlendiriyoruz.
Havuç ve kerevizleri küp küp doğradıktan sonra ,dinlendirdiğimiz etleri fotoğraftaki gibi bir ip yardımıyla sıkıca bağlıyoruz. Fırın poşetini 1 çay kaşığı un ile unladıktan sonra silkeleyip bağladığımız eti poşete koyup parçaladığımız defne yaprağını ,doğradığımız kereviz ve havuçları da poşete alıp ,poşetin ağzını bağlıyoruz. Poşetin iki uç kenarına çatalla 2 delik açtıktan sonra fırın tepsisine koyup önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 1 saat 20 dakika kadar pişirip etler kızardığında fırından çıkarıp dilimleyerek servis yapıyoruz.
Ben et için ayrıca mantar sosu hazırladım. Sos için 14-15 adet mantarı ince ince doğradıktan sonra 2 yemek kaşığı zeytinyağında kavurdum. Pişen mantarları rondoda püre haline getirip ,1 adet küçük soğanı incecik rendeleyip 1 yemek kaşığı zeytinyağında pembeleştirdim. Püre haline getirdiğim mantarları soğan ile karıştırıp pişirmeye devam ettim. Yarım paket kremayı ocaktan indirmeye yakın sosa karıştırıp tuz ve karabiberle tadlandırdıktan sonra dilimlediğim etlerin üzerine dökerek servis yaptım. Etin yanında ayrıca ;haşlayıp ezdiğim patatesleri ,süt ve 1 yemek kaşığı tereyağı ile karıştırarak patates püresi de hazırladım. Servis tabağına alırken dilimlenmiş et ,pişen sebzeler ,mantar sosu ve patates püresi ile lezzetli bir tabak oldu. Beyaz şarap eşliğinde tavsiye ediyorum...

TAVUKLU MANTARLI PİLAV
Malzemeler :
2 su bardağı pirinç
10 adet mantar
8 dilim kurutulmuş domates
1 diş ezilmiş sarımsak
1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen
1 tablet tavuksu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı su
tuz ,karabiber
Yapılışı :
Öncelikle tuzladığımız pirinçleri 3-4 saat önceden kaynar su ile ıslatıyoruz. Mantarları ince ince dilimleyip zeytinyağında kavurduktan sonra küçük parçalara ayırdığımız kuru domatesleri ve ezilmiş sarımsağı da ilave edip bir miktar daha kavuruyoruz. Pirinci ekleyip 3-4 dakika kavurma işlemine devam ediyoruz. Fesleğen ,tuz ve karabiberi de ilave ettikten sonra 2 su bardağı sıcak suyu ve tavuksu tabletini ekleyip kısık ateşte suyunu çekene dek pişirip servis yapıyoruz.

KIŞ GÜNEŞİ PASTASI

Malzemeler :
Kek için ;
3 yumurta
2,5 su bardağı un
1 su bardağı tozşeker
1 adet havuç
1 parça balkabağı
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz

Kabaklı krema için ;
1 kg balkabağı
2 su bardağı toz şeker
1 paket kremşanti
1 su bardağı süt

Cevizli krema için ;
1,5 su bardağı süt
6 yemek kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
1 yemek kaşığı margarin
Islatmak için ;
1 çay fincanı süt
Süslemek için ;
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
1 paket bitter çikolata ( 80 gr. )
4 yemek kaşığı krema

Yapılışı :
Öncelikle pastamızın kekini hazırlıyoruz. Yumurta ve şekeri 10 dakika mikserle çırpıyoruz. Havucu ve balkabağını yarım yarım bir su bardağını dolduracak miktarda rendenin ince tarafıyla rendeleyip yumurtalı karışıma ekliyoruz. Unu ,kabartma tozunu ve yarım su bardağı cevizi de ilave ettikten sonra karıştırıp yağladığımız 28 cm.lik kelepçeli kek kalıbına dökerek önceden 170 derecede ısıttığımız fırında 45-50 dakika pişiriyoruz. Fırının kapağını aralayarak kekin fırının içinde soğumasını sağladıktan sonra ,soğuyan keki bir ip yardımyla 3 kat şeklinde kesiyoruz. Kekimiz hazır.
Balkabaklarını ufak parçalar halinde kesip 2 su bardağı şekeri üzerine döktükten sonra orta ateşte kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Şerbetini süzüp kabakları ezerek püre haline getiriyoruz. Krem şantiyi paketin üzerindeki gibi hazırladıktan sonra 1 çaybardağı kadarını ayırıp kalan miktarı balkabağı püresiyle karıştırıp iyice çırptıktan sonra buzdolabında yarım saat kadar bekletiyoruz.
Cevizli krema için ,yarım bardak süt ile unu bir kapta iyice karıştırarak pürüzsüz bir kıvam elde ettikten sonra ,1 bardak süte karıştırıp şekeri ve vanilyayı ilave ederek ,karıştıra karıştıra ocakta koyulaşana dek pişiriyoruz. 1-2 dakika kaynatıp ocaktan alıyoruz. Margarini ilave ederek soğuttuktan sonra mikserle çırpıp dövülmüş cevizi karıştırıyoruz.
Kekin birinci katını soğuk süt ile ıslattıktan sonra ortaya cevizli kremanın yarısını ,yanlara kabaklı kremadan döşeyip 2. kat keki koyuyoruz. Aynı işlemi tekrarlayıp 3. kat keki üzerine kapatıyoruz. Pastanın üzerini ve yanlarını kabaklı krema ile kaplayarak buzdolabında 2-3 saat bekletiyoruz. Dolaptan çıkarıp yanlarını dövülmüş ceviz ile sıvayıp ,benmari usulü eritip krema ile karıştırdığımız çikolata ile süsledikten sonra tekrar dolaba koyuyoruz. Minimum 3 saat daha dolapta bekletip dilimleyerek servis yapıyoruz.

Afiyet olsun...

16 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba
kış güneşi pastasına bayıldım çok güzel görünüyor.eline sağlık.

hesna
www.mordeniz.blogspot.com

Adsız dedi ki...

merhaba nilay doğum günün kutlu olsun,tüm günlerin doğum günü neşesi ile geçsin,hazırladığın harika yemekler içinde eline sağlık,bir de soru kerevizin pek hoş olmayan bir kokusu vardır ya acaba çorbada hissediliyor mu..selamlar..mutlu yıllar..hayırlı bayramlar..

nilay dedi ki...

Hoşgelmişsin Hesna :)
teşekkür ederim canım...

sevgiler

nilay dedi ki...

Merhaba Süheyla'cım :)
teşekkür ederim canım..Ben de ilk kez yaptım kereviz çorbasını...biz çok sevdik...içinde etsuyu ve soğan olmasından dolayı çok yoğun hissedilmiyor zaten kerevizin kokusu da tadı da...bir miktar yaprağı da bu yüzden ekledim zaten çorbaya...yapraklar eklenince limon ile beraber tadı daha güzel ve hissedilir oldu bence...
sana da iyi bayramlar ve mutlu yıllar diliyorum :)

sevgiler

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Merhabalar, Dogum gününü kutluyorum. Yorucu bir etkinlikten sonra ziyaretlerime ancak cikabildim. Güzel bir blog sayfasi ve cok hos tarifler var. Kutlarim. Sevgiler Sonia...

nilay dedi ki...

hoşgelmişsin Sonia :)
çok teşekkür ederim...ziyeretin beni mutlu etti...etkinliği yayınlarken yoruldun epey ,ellerine sağlık canım

sevgiler

Adsız dedi ki...

nilay harika bir menü hazırlamışsın,herşey mükemmel.ellerine sağlık.
2 gün geçmiş ama doğumgününü de kutluyorum ;)

seda
tarifname.blogspot.com

nilay dedi ki...

Seda'cım ;
hoşgelmişsin...teşekkür ederim arkadaşım :)

sevgiler

Adsız dedi ki...

Oncelikle nice yillara sevgili Nilay
Evet tum gunun gecmis mutfakta belli. Kolay tariflere kacmadan ugrasmissin guzel guzel. Bana da fikir verdi su hindi roston yilbasi aksami icin. Burada hindi bulamasam bile tavuklada yapabilirim sanirim. Ellerine kollarina saglik. Hepsi cok hguzel zaman zaman uygulamaya calisacagim tarifler. Sevgiler

nilay dedi ki...

Teşekkür ederim Nükhet'çim :)
tariflerimin sana ilham kaynağı olmasına sevindim...umarım sen daha güzellerini çıkarırsın ortaya :)
öpüyorum...

sevgiler

Adsız dedi ki...

sevgili nilay, bizim için çok güzel bir menü hazırlamışsın ellerine sağlık..iyi seneler,hayırlı bayramlar...

nilay dedi ki...

hoşelmişsin Hatice :)
teşekkür ederim...sana da iyi seneler ,hayırlı bayramlar diliyor ,sevgilerimi gönderiyorum :)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

çok güzel bir menü olmuş Nilay, ellerine sağlık.
Ama özellikle pasta çok güzel..
bu ara benide pasta yapma merakı sardı..

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Yeni yilinizi ve Bayraminizi kutlar, tüm dileklerinizin gerceklesmesini dilerim.
Sevgiler Sonia...

sevdamavisi dedi ki...

Döktürmüşsünüz çok güzel görünüyor tarifleriniz. ellerinize sağlık

nilay dedi ki...

hoşgelmişsin sevdamavisi :)
teşekkür ederim...hem yılbaşı hem bayram mönüsü olunca farklı ve özel birşeyler olsun istedim...

sevgiler