Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

13 Aralık 2006

PORTAKALLI MUHALLEBİ


Tarif Sofra dergisinden... Oldukça hafif ve sunumu çok şık bir tatlı. Portakal kabuğundan yaptığım güller ve yeşil gül yapraklarıyla süsleyince görünümü de çok hoş oldu... Hatta dergideki sunumdan daha güzel olduğunu düşünüyorum :) Yemeği pişirmek kadar sunumu da önem taşıyor... Benimde en sevdiğim aşama bu süsleme ve sunum aşaması ;

Malzemeler :
4 su bardağı süt
3 yumurta
1 nescafe fincanı nişasta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı portakal suyu
5 yemek kaşığı toz jöle ( portakallı )
1 portakalın rendelenmiş kabuğu
çikolatalı sos için ;
100 gr krema
80 gr bitter çikolata ( 1 paket )


Yapılışı :
Soğuk sütü bir tencereye boşaltıp ;nişasta ,portakal suyu ,şeker ,ince rendelenmiş portakal kabuğu rendesi ve toz jöleyi de ekleyerek ocağa alıyoruz. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kaynadıktan 1-2 dakika sonra ocaktan indiriyoruz. Cam kabı 1 yemek kaşığı su ile ıslattıktan sonra muhallebiyi kalıba boşaltıyoruz. Tatlımızın kaba yapışmamaı ve daha kolay çıkabilmesi için cam kap kullanıyoruz. Portakallı muhallebi soğuyunca buzdolabına koyuyoruz.

Çikolatalı sos için ; çikolatayı parçalayarak bir kaba koyuyoruz. Bu kabı sıcak su dolu bir kabın içine oturtuyoruz ve ocağa alıyoruz. Kısık ateşte su kaynadıkça ,sıcaklığın etkisiyle çikolata eriyor ( benmari usulü ). Eriyen çikolatanın içine kremayı döküp iyice karıştırıyoruz. Tadı az gelirse 1 tatlı kaşığı toz şeker ekleyebilirsiniz. Ben eklemedim.

Portakallı muhallebiyi 1 gün buzdolabında beklettikten sonra üzerine soğuttuğumuz çikolata sosunu döküp ,dilimleyerek servis yapıyoruz. Dilerseniz servis yaparken dilimlerin üzerine de çikolata sos dökebilirsiniz.



Afiyet olsun...

7 yorum:

Unknown dedi ki...

Nilay resmi gordum ,dedim hafif bir tatli olmustur emin bu.Vede oyle yazmissin.Portakal aromasinin oldugu tatlilar sanki hep hafifi oluyorlar degilmi...birde yaz tatlisi olur sanki bunlar..Sunum icin cok mutevazi olusun anacimm:))sen eminsen bizde eminizkii senin sunum harika:)))

Operim cnm

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Yaşasın ilk yorum benden:)
bu güzel pastaya karşı ilk yorumu yazmış olmaktan dolayı çok mutlu ve de gururluyum. Gerçekten dergilerdekinden çok daha güzel bir sunum olmuş. Portakal kabuğundan gülleri ve yaprakları çok güzel düşünmüşsün, ellerine sağlık...
yanlardan muntazam şekilde akan çikolata da çok hoş
Ben tam puan veriyorum. Bu sunumu fotoğraflayabilmekte o kadar önemli.. Masa örtünde ayrıca çok şık..10 üzerinden 10..İnsan böyle güzel bir sunum ile pasta yapınca çok mutlu oluyor değil mi?

nilay dedi ki...

Pınar cım :)
hoşgelmişsin...ilk yorumu sen yazmışsın :) 10 puan için de teşekkür ederim...mutlu olmazmıyım hiçç...övünmemden belli değil mi benim ki daha güzel oldu diye :))Fotoğraflarım gece flaşlı çekim yapmamdan ötürü tam istediğim gibi olmuyor ama...20-30 çekim arasından eliyorum en iyisini...eldeki imkanlar doğrultusunda en iyi fotoğrafı koymaya çalışıyorum...fotoğraf kısmı da çok zevkli...

sevgiler

nilay dedi ki...

Gülenay cım :)
arkadaşına güvenmen konusunda beni yanıltmadın...benim sunumun daha iyi olduğu konusunda bana katılarak beni yanıltmadığın için teşekkür ederim sanaaa :)))Hemşeri dediğin böyle olur...tam destek :)Hafif bir ttlı kesinlikle...Ben ağır ,çok yağlı ,kızartma türü fazla kalorili yiyeceklerden çok hoşlanmıyorum...Dolayısıyla sağlıklı ama lezzetli yiyecekler hazırlamaya çalışıyorum...Geldiğinde senin için hazırladıklarımda kilo aldırmayan hafif ama lezzetli şeyler olacak arkadaşım ,söz ;)

sevgiler...

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor.yapraklar,gül harika olmuş.ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

nilay dedi ki...

Seda'cım teşekkür ederim :)
sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhaba Nilay´cim...ellerine saglik tariflerin cok güzel hepsi birbirinden nefis görünüyor...umarim lebkuchen icin yazdigim aciklama yazisini okudun...
sevgiler özlem