Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

15 Aralık 2006

KAYMAKLI BALKABAĞI LOKUMU


Ye#17 için hazırladığım tarif... Balkabağı ile kaymak birbirine çok ama çok yakışıyor bence :) Oldukça hafif bir tatlı olduğunu söyleyebilirim ayrıca...

Malzemeler :
1 kg. temizlenmiş balkabağı
1,5 su bardağı toz şeker
26 adet pötibör büsküvi
1 yemek kaşığı tereyağı
1paket vanilya
1 su bardağı ince kıyılmış ceviz
100 gr. kaymak
2 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı :
Kabuklarını ve çekirdeklerini temizlediğimiz balkabaklarını dilimleyip bir tenecereye koyuyoruz ve üzerine 1.5 bardak toz şekeri ve vanilyayı ilave ederek orta ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Yumuşayan kabakları ocaktan alıp şerbetini makarna süzgüsüyle süzüyoruz. Süzülen şerbeti 7-8 dakika daha kaynatarak kıvamının biraz koyulaşmasını sağlıyoruz. Koyulaşan şerbeti bir kaba alıp soğutuyoruz.
Süzülen kabakları derince bir kaba alarak ezip püre haline getiriyoruz. Bisküvileri rondoda ezip un haline getirdikten sonra ,kabakların üzerine dökerek ,erittiğimiz tereyağı ve 2 yemek kaşığı pudra şekerini ilave ederek iyice karıştırıp 1 saat kadar sertleşmesi için buzdolabında bekletiyoruz. Bu aşamada kaymaktan kesmeşeker büyüklüğünde parçalar kesiyoruz. Sertleşen kabak ezmesini dolaptan çıkarıyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarladıktan sonra ,bastırıp ortasına kaymak koyup kapatarak tekrar yuvarlıyoruz. Tüm hamuru bu şekilde yuvarladıktan sonra dolapta 5-6 saat dinlendiriyoruz. Ardından iri kıyılmış cevize bulayıp servis tabağına alıyoruz. Dilerseniz şerbetini üzerine dökebilirsiniz. Ben yağlı kağıttan hazırladığım minik külah ile tabağın kenarına şerbetle dekoratif bir süsleme yaptım...Oldukça şık bir sunum oldu :)

Afiyet olsun...

23 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba kabak mevsimi gecmeden farkli tarifler denemek istiyorum ben de bu tarif elma ya da havucla da denenebilir belki
yalniz kaymak kismini anlamadim benim bildigim kaymak sut kaymagi ki o da akici kivamlidir ve kupseker formunda kesilmesi ve ic malzemesi olarak kullanilmasi biraz zor acaba siz farkli birsey mi kullandiniz
sevgiler aysemine

Pınarın Klubesi dedi ki...

çok güzel bir sunum olmuş
ve tarifte çok güzel
içinde krema ile çok iyi bir fikir
aklına ve de ellerine sağlık

NİLAY dedi ki...

merhaba Ayşemine :)
hoşgelmişsin...kaymak süt ürünleri üreten birçok markanın ürettiği ve büyük marketlerde raflarda rahatlıkla bulabileceğin bir süt ürünü..İzmir deki büyük marketlerin hepsinde olduğunu biliyorum...muhakkak bulunduğunuz ildeki alışveriş merkezlerinde de bulabilirsiniz diye düşünüyorum...hatta restoranlarda da balkabağı tatlısının üzerine dilim şeklinde koyarlar bütün olarak...bıçakla da rahatlıkla kesilebiyor çünkü kıvamı tereyağı gibi...
havuç ve elma ile kaymaklı olanı denemedim hiç...denersen sonucu bana yaz ,çok sevinirim...

sevgiler

NİLAY dedi ki...

Pınar'cım ;)
teşekkür ederim...

sevgiler

serinmavi dedi ki...

Ellerine sağlık,çok nefis görünüyor.
Selam ve sevgiler...

Ayşenur dedi ki...

Oldu mu simdi, deneyecegim tariflere bir tane daha eklendi! Bu ay kabakla bayagi bir hasir nesir olacagim galiba:) Cok guzel gorunuyor, ortasi kaymakli balkabagi lokumu... Himm, nefis birsey olmali. Ellerine saglik!

NİLAY dedi ki...

Hoşgelmişsin Serinmavi :)
teşekkür ederim...bende sevgilerimi gönderiyorum

NİLAY dedi ki...

merhaba Ayşenur :)
hoşgelmişsin...değil mi yaaa...bu etkinlikle yine nefis tarifler çıktı ortaya...hepsini deneyeceğim derken evdekileri de kabaktan bıktırmamak lazım aslında değil mi:)) teşekkür ederim canım

sevgiler...

serap dedi ki...

Tebrikler,
güzel bir tarif....Sunumda bir o kadar sik.Ellerine saglik.En kisa zamanda denemek isterim.

NİLAY dedi ki...

merhaba Serap :)
hoşgelmişsin...teşekkür ederim.Umarım dener ve beğenirsin

sevgiler

pastacı kız dedi ki...

Merhaba Nilay tarifin gerçekten çok güzel eline emeğine sağlık bu etkinlikler sayesinde yeni lezzetlerle tanışıyoruz çok iyi oluyor :) bende balkabaklı pasta hazırladım etkinlik için ve yeni sitemin yani 2. sitemin açılışını yaptım adı pastacı kız beklerim senide.sewvgiler gönderiyorum hoşcakal.

pastacı kız dedi ki...

Nilaycım sana yazdığım yorumlar gözükmüyor nedense hep bu sorunu yaşıyorum şimdi tekrar deniycem bu deneme yazım olsun bakalım düzelecekmi :)

NİLAY dedi ki...

hoşgelmişsin pastacı kız :)
yorumlarını alıyorum ben...blogun yorum ayarını böyle yapmayı uygun gördüm...önce ben okuyup sonra yayınlıyorum...çünkü arkadaş çevrem şaka olsun diye komik komik alakasız şeyler yazıyorlar yorum kısımlarına :))
teşekkür ederim canım...senin de ellerine sağlık

sevgiler

kirazdali dedi ki...

Ellerine sağlık Nilay'cım harika görünüyorlar bu arada bende yeni katıldım aranıza görüşmek üzere sevgilerimle
kirazdali.blogspot.com

süheyla dedi ki...

slm,kabak tatlısın çok severim ve kaymak ilavesi ile yemeyi tercih ederim ama siz ikisini birleştirmissiniz ellerinize sağlık nefis görünüyor...

NİLAY dedi ki...

Hoşgelmişsin Kirazdalı :)
iade-i ziyaret yapıcaam ;)
secgiler...

NİLAY dedi ki...

merhaba Süheyla :)
hoşgelmişsin...bende kabak tatlısını kaymaklı severim...bu fikirden yola çıkarak böyle birşey hazırladım ,lezzetli olduğunu söyleyebilirim

sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba,

pek güzel olmuş. Kaymak ilginç bir fikir. Keşke kabak bulabilsemde yapsam ...

Ellerinize sağlık

Http://misss.blogcu.com

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık :) farklı bir tarif olmuş

ayşegül

NİLAY dedi ki...

misss blogcu :)
hoşgelmişsin...umarım deneme şansı bulabilirsin tarifi

sevgiler

NİLAY dedi ki...

hoşgelmişsin Ayşegül :)
teşekkür ederim...

sevdamavisi dedi ki...

sevgili Nilay
tarifin çok güzel ellerine sağlık. diğer tariflerine de baktım da iştahım açıldı

NİLAY dedi ki...

hoşgelmişsin Sevda mavisi :)
teşekkür ederim...blog sayfalarına özellikle açken bakmak çok tehlikeli değil mi :))

sevgiler