Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

27 Kasım 2006

TAVUK FAJİTAS

Baharat ,soğan ,sarımsak gibi yoğun tadları sevmemden ötürü Meksika Mutfağı çok ilgimi çekiyor. İzmir de bir Meksika restoranında severek yediğim Fajitas ı ( okunuşu ;Fahita )tavuk etiyle yada kırmızı et ile evde de uyguluyorum. İştah açıcı ve çok lezzetli bir yemek :)

Malzemeler : ( 4 kişilik )
3 adet tavuk göğüs eti
3 adet kırmızı biber
6 adet yeşil biber
4 adet soğan
6 yemek kaşığı sıvı yağ
3 çay kaşığı pul biber
1 tutam karabiber
1 tatlı kaşığı fajita baharatı ,tuz
2 diş sarımsak
meksika fasulyesi ( konserve)
6 adet tortilla
2 yemek kaşığı süt
soslar için ;
yoğurtlu sos :
2 çaybardağı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez ,1 tatlı kaşığı limon suyu

guacomole sos :
1 adet avokado
yarım domates
yarım soğan
küçük bir diş sarımsak
2 sap maydanoz
tuz
salsa sos :
3 domates
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 diş sarımsak
1 tutam kişniş

Yapılışı :
Öncelikle tavuk etlerini uzun ince şeritler halinde kesiyoruz. 3 yemek kaşığı sıvı yağ ,süt ,1 adet soğan ,2 diş sarımsak ,1 çay kaşığı pulbiberi bir kapta karıştırıp etlerin üzerine dökerek marine ediyoruz. En az bir saat eti bu şekilde dinlenmeye bırakıyoruz.
Kırmızı ve yeşil biberleri uzun ince şeritler halinde keserek 2 yemek kaşığı sıvı yağda tavada soteliyoruz. Ocaktan alarak bir kaba alıyoruz.
3 adet soğanı piyazlık doğrayıp 1 yemek kaşığı sıvı yağda soteleyerek fasulye konservesinden ilave edip karıştırıyoruz. Meksika fasülyesi konserve olarak büyük marketlerde satılıyor. Bir küçük kutunun yarısını kullandım( 250 gr ) Ocaktan alıp bir kenarda bekletiyoruz.
Dinlendirdiğimiz etleri sosuyla beraber teflon tavaya alarak hızlı ateşte suyunu çekerek bişiriyoruz. Etler kavrulup kızardığında ,karabiberi ,2 yemek kaşığı pulbiberi ,fajita baharatını ve tuzunu ilave ederek karıştırdıktan sonra ,son olarak sotelediğimiz biberleride ilave ederek karıştırıp ocaktan alıyoruz.

Gelelim sosların hazırlanmasına... Sosları etlerden önce hazırlamanızı tavsiye ediyorum. Çünkü sıcak servis yapılması gereken bir yemek.
Yoğurtlu sos için ;yoğurt ile mayonezi karıştırıp sos kaplarına boşaltıyoruz.
Guacomole sos için ;( okunuşu ;guakamole )yine büyük marketlerden rahatlıkla bulabileceğiniz 1 adet avokadoyu kesip ,çekirdeğini çıkarıp kabuklarını soyuyoruz. Dilimlere ayırıp ,soğan ,sarımsak ,maydanoz ,çekirdekleri çıkarılmış domates ve tuzu ilave ederek robottan geçirip sos kaplarına alıyoruz. Sosumuz servise hazır...Salsa sos için ;domateslerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra tüm malzemeyi robottan geçirip sos kaplarına alıyoruz.

Tavuk Fajitas ı servis yaparken ;yine büyük marketlerden temin edebileceğimiz tortilla ekmeklerini ( lavaş ) teflon tavada ısıttıktan sonra dörde bölerek servis tabaklarına diziyoruz. Tabağın bir kenarına fajitas ,diğer kenarına soğanlı meksika fasulyesinden koyarak soslarımızla beraber servis yapıyoruz. Yanında bira ile ,tortillaların içine fajitas koyup üzerine soslardan dökerek dürüm gibi sarıp yemesi nefis oluyor.

Afiyet olsun...



9 yorum:

Adsız dedi ki...

Nilay, ne kadar guzel bir giris yazisi hazirlamissin. Fajita da cok guzel gorunuyor. Tipki benim San Diego'da meksikan restaurantlarinda yedigim gibi. Ellerine saglik..
Tuba

ArMeda dedi ki...

Nilaycım birkaçgün uğramadım döktürmüşsün yine,yemeğinede bayıldım gerçekten iştah açıcı duruyor,bende çok severim baharatlı yemekleri tam benlik,ellerine sağlık canım sevgiler....

nilay dedi ki...

merhaba Tuba cım :)
oralarda daha güzelini yapıyorlardır eminim...neyse ki artık her kültürden malzeme bulunabiliyor bizim marketlerimizde de...

sevgiler...

Nilay

nilay dedi ki...

Arzu cum :)
hoşgelmişsin...baharatsız olmaaaz ,aktara gittiğimde kendimi kaybediyorum bu yüzden her seferinde :)

sevgiler canım...

Nilay

Adsız dedi ki...

Nilaycigim, merhaba..

Meksika mutfagini cok severim, hem baharatlari hem taze sebzeleri ile yapilan yemekelrini. Ellerine saglik harika goruyorlar..

nilay dedi ki...

merhaba Halecim :)
teşekkür ederim ,farklı kültürlerin yemeklerini sende sık sık hazırlıyorsun sitende...yeni tadlar benimde çok hoşuma gidiyor

sevgiler :)

Adsız dedi ki...

sevgili Nilaycim, ziyaret ve yorumun icin cok tsk.ler..cok sevindim...FAJİTASa bayiliriz beyim ve ben Mexikan restorantinda favorimizdir zaten tam olarak fajitas de casa karisik oluyor hem tavuk hemde dana eti ile muhtesem ...ellerine saglik gercekten nefis görünüyor...
benim Lebkuchen´lara gelince blogumdada bir aciklama getirdim bu mükemmel Baharata ve tada...Lebkuchen´un icerdikleri ve icerisinde bulunan Baharatlar bunlar: kisnis, Anis, anason, zencefil, tarçın, karanfil, Muskat karışımi ama ayrintili olarak blogumda anlatmaya calistim..cok isterimki bulabilesiniz cok harika gercekten keklere ayri lezzet ve mis gibi koku veriyor..sevgiler öptüm

nilay dedi ki...

Özlem cim:)
bilgi için teşekkür ederim...ancak bu baharatı Türkiye de bulabileceğimizi pek sanmıyorum...Fajitas'ı karışık denememiştim ,beyaz eti tercih ettiğimden tabiii...ancak iyi bir fikir gibi geldi :) bir kez de öyle yapıyım bakalım...öptüm canım
sevgiler

Adsız dedi ki...

gerçekten süper görünüyor. ben bonfile ile denemiştim başka bir tariften. çok enfes bir yemek. tavsiye ediyorum herkese...
elinize sağlık:)