Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

21 Kasım 2006

TAVUK ETLİ ARAPSAÇI YEMEĞİ


Biz Ege'liler ot yemeklerine bayılırız. Herbiri kendine has aroması ile süsler sofralarımızı çeşit çeşit ot yemekleri. Arapsaçı da bunlardan biri ,hatta en bilinilir olanlarından. Anasona kokan bu ot çeşidi rezene ile aynı familyadan. Görünümü aynı dereotuna benziyor. Tabiii daha çok dallara sahip ve biraz daha uzun dereotundan. Kalın demetlerle yada kilo ile pazarlardan temin edilebiliyor.

Arapsaçının faydaları saymakla bitmiyor ; spazm giderici ,safra söktürücü ,iştah açıcı ,bağırsak yumuşatıcı ,süt arttırıcı ,idrar söktürücü ,gaz giderici...Kökü safra taşarına ve idrar azlığına iyi gelirken tohumu ise mide ve bağırsak gazları ve parazitlerine iyi geliyor. Ayrıca kandaki üreyi düşürüyor, burun tıkanıklığını açıyor ve cildi koruyor.
Tüm bu faydaları bir yana zeytinyağında kavurması ,yumurtalısı ve etlisi pişirme şekilleri arapsaçının. Ve herbiri birbirinden lezzetli :)

Malzemeler :

1 kg arapsaçı
200 gr tavuk eti
2 ortaboy soğan
yarım limon
1 tatlı kaşığı un
3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz

Yapılışı :
Arapsaçını yıkayıp iri iri doğruyoruz. Kuşbaşı kıydığımız tavuk etlerini zeytinyağında soteleyip ,etler suyunu çekince ,yemeklik doğranmış soğanı ilave ederek beraberce kavuruyoruz. Ardından arapsaçını da ekleyerek karıştırıyoruz. Kısık ateşte 5 dakika pişirip 1 su bardağı sıcak su kattıktan sonra pişirmeye devam ediyoruz. Otlar pişince ,bir kapta yarım limon suyu ile 1 yemek kaşığı unu karıştırarak hazırladığımız pürüzsüz karışımı birazda yemeğin suyu ile karıştırarak pişmekte olan yemeğimize ilave ediyoruz. 3-4 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alarak servis yapıyoruz.

Afiyet olsun...





8 yorum:

Adsız dedi ki...

Yine inanmiyorummmmm.. Arapsacini nerden buluyorsunnn ? Bende arapsacli birtarif ekledim, fakat burada arapsaclari kocaman ve kokleri ile.. tarifime bir bak kasar peynirli :) Aman seninki super , mutlaka yapacagim..Ellerine saglik canim Izmirli arkadasim ..

nilay dedi ki...

Hale cim ;
arapsaçını pazardan buluyorum :)İzmir civarındaki köylerden getirip satıyorlar köylüler pazarda...tazecik ,çıtır çıtır.Ot konusunda cennet Ege biliyorsun...Senin tarifine bakıyorum hemen canım ,merak ettim ;)

Adsız dedi ki...

Benim tarifimde ben sadece koklerini kullandim, tabi buradakilerin saclarida var :) Her ikisinide kullanabiliyorsun, tam resmini cekmistim. Senin e mailina gonderecegim. Annem rahmetli Arapsacini ve diger otlari karistirip kol boregi yapardi denemelisin...Izmirin herseyini ozledim, her kosesi bir ayri guzel .

Adsız dedi ki...

Benim tarifimde ben sadece koklerini kullandim, tabi buradakilerin saclarida var :) Her ikisinide kullanabiliyorsun, tam resmini cekmistim. Senin e mailina gonderecegim. Annem rahmetli Arapsacini ve diger otlari karistirip kol boregi yapardi denemelisin...Izmirin herseyini ozledim, her kosesi bir ayri guzel .

Adsız dedi ki...

Yeniden merhaba canim..

E mailimda bir problem yasadim, fakat resmi ayni sayfaya yerlestirdim bu adresden bakabilirsin..
http://www.soframiz.com/devam.asp?yid=77
Sevgiler..

nilay dedi ki...

merhaba Halecim :)
zahmetler etmişsin arkadaşım...ama farklı birşey öğretmiş oldun bana ,teşekkür ederim :)Dediğin gibi otlu böreği biz yapmazmıyızz hiçççç...olsada yesek değil mi ,nefis olur...

nilay dedi ki...

merhaba Halecim :)
zahmetler etmişsin arkadaşım...ama farklı birşey öğretmiş oldun bana ,teşekkür ederim :)Dediğin gibi otlu böreği biz yapmazmıyızz hiçççç...olsada yesek değil mi ,nefis olur...

Adsız dedi ki...

lezetli görünüyo bir deneyelim bakalım nasıl il yapışım ve il yemem olacak merk ettim şimdiden by