Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

02 Şubat 2007

LİMONLU ÇİKOLATALI BATON KURABİYE


Üçüncü tarif Women's Weekly kitabından esinlenerek yaptığım bir kurabiye... Malzemelerde ve ölçülerde değişiklikler yaparak farklı bir kurabiye hazırladım. Kekte ve kurabiyede limon tadını çok seviyorum... Ağızda dağılan mis kokulu kurabiyeleri yiyenler çok beğendiler :)

Malzemeler :
1 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
170 gr. tereyağı
2,5 su bardağı un

1 paket vanilya
1 tutam tuz
1 limon kabuğu rendesi

1 çay fincanı iri kıyılmış ceviz
40 gr bitter çikolata
üzerine sürmek için ;

yumurta akı
toz şeker

Yapılışı :
Öncelikle tereyağını sıcak su dolu bir kabın içine oturtarak biraz yumuşatıyoruz. Şekeri ilave ederek 2-3 dakika mikserle çırpıyoruz. Yumurtayı ,vanilyayı ve ince rendelenmiş limon kabuğunu ilave ederek 1-2 dakika daha çırpıyoruz. Eleyerek unu ,cevizi ,rendenin iri tarafıyla rendelenmiş çikolatayı ve tuzu da ekledikten sonra elimizle yavaş yavaş karıştırarak yumuşak kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. Hamurları 3,5-4 cm lik kenar ölçüleri olan ,uzun keskin köşeli sopalar haline getirerek streç filmle sardıktan sonra ,2-3 saat kadar buzdolabında dinlendirip ,kesilecek şekilde sertleşmesini sağlıyoruz. Hamuru buzdolabında bu şekliyle hazırlayıp 2-3 gün saklayabiliyoruz. Bu süre zarfında dilediğimiz zaman dilimleyip pişirme şansına sahip olabiliyoruz. Sertleşmiş hamurları dolaptan alıp üzerindeki streçi çıkarıyoruz ve bir fırça yardımı ile tüm yüzeylerine yumurta akı sürüyoruz.Ardından bir tepsiye serptiğimiz tozşekerlere buluyoruz. Şekere buladığımız hamurları bıçakla ikişer cm. kalınlığında keserek kestiğimiz yüzeylere şeker bulaştırmadan yatık vaziyette yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 4-5 cm. aralıklarla diziyoruz. Kurabiyeler pişerken biraz yayılıyorlar. Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında 25-30 dakika kadar üzerlerini kızartmadan pişirip fırından çıkarıyoruz ve soğuduktan sonra servis yapıyoruz.

Afiyet olsun...


7 yorum:

Unknown dedi ki...

himmmm sen anlasilann Bolulu Hasan Usta'ya gittiiinnn:))Baksana asure neyin yok:))poor Nilay'im benim:))geleyim beraer gidek hasan usteye ben ismarlarim ayipsin:))

pecete dedi ki...

yaw bunlar çok şeker...ellerine sağlık. sevgiler

nilay dedi ki...

Gülenya'cım ;
muradıma erdim bugün arkadaşım :) gittim Hasan Usta'ya...nefisti vallahi :) sen gele hele ,beraber de gideriz ;)

Sevgili Peçete :)
teşekkür ederiiim...

sevgiler

SEDA dedi ki...

Galiba tam aradığım gibi bir kurabiye tarifi bu.İlk fırsatta deneyeceğim.

Seda
tarifname.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Sevgili Nilay,
bu kurabiyelerin yanina birde kahve olmali. Ellerinize saglik.
Sevgiler

Tuba dedi ki...

Su kahve fincanin var ya, aynisindan benim de vardi, esimin halasi ev hediyesi etmisti. 9 sene once tum esyalarimi biraktigim gibi onlari da birakmistim. Bak beni eski gunlere dondurdun. Uzuntuden kurabiyelerine bakamadim bile:((

nilay dedi ki...

Sevgili Seda ;
hoşgelmişsin :)farklı kurabiyeler denemeyi bende çok seviyorum...umarım dener ve beğenirsin

sevgiler


Aybike'cim :)
teşekkür ederim...kahve var zaten fotoğraftaki fincanda :) kahvenin yanında nefis oluyor

Tuba'cım ;
güzel fincan değil mi ,bende çok beğeniyorum...Ama benimkiler de kırıla kırıla 2 adet kaldılar sadece :( üzülme ,günden güne çok daha güzellerini yapıyorlar canım :)

sevgiler