Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

31 Ocak 2007

SEVİMLİ KURABİYELER


İkinci tarif benim sevimli kurabiyelerim... Hamuru merdane ile açıp kalıpla şekilli kurabiyeler hazırlıyoruz ve üzerlerini glazür ve çikolata ile süslüyoruz. Görüntüleri çok sevimli bir o kadar da leziz kurabiyelerimiz oluyor ;

Malzemeler :
125 gr tereyağı
1 su bardağı toz şeker
1 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
1 tutam tuz
Dilerseniz ;
fındık
1 çay kaşığı zencefil
1 Türk kahvesi fincanı dövülmüş fındık
Üzerleri için ;
2-3 tatlı kaşığı vişne suyu
2-3 tatlı kaşığı portakal suyu
1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
2-3 tatlı kaşığı süt
pudra şekeri


Yapılışı :
Yumuşatılmış tereyağı ve şekeri iyice çırptıktan sonra yumurtayı ve vanilyayı ilave edip 2-3 dakika daha çırpıyoruz. Ayrı bir kapta elenmiş unu ve kabartma tozunu karıştırarak bunu tereyağlı karışımımıza ilave ediyoruz ve yoğurarak elimize yapışmayacak yumuşaklıkta bir hamur elde ediyoruz. Ben farklı kurabiyeler hazırlayabilmek için hamuru 3 parçaya ayırdım. 1. parçayı sade kullandım ,2. parçaya zencefil kattım ,3. parçaya da dövümüş fındık karıştırdım. Siz de dilediğiniz malzemelerle kurabiyelerinizde çeşitlilik elde edebilirsiniz. Daha sonra hamurları yarım saat kadar buzdolabında dinlendiriyoruz.
Dinlenmiş ve biraz sertleşmiş hamurumuzu alıp merdane ile yarım cm kalınlığında açıyoruz. Hamur fırında biraz kabarıyor çünkü...Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine birer cm. aralıklarla diziyoruz ,kurabiyeler pişerken yayılmıyor. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirip üzerleri kızarmadan fırından çıkarıp soğumaları için hemen başka bir kaba alıyoruz.
Kurabiyeler soğurken 3 ayrı renkte glazür hazırlıyoruz. Tabii yine gıda boyası yerine doğal renk verici malzemeler kullanıyoruz :) Ayrıca çikolatayı bir kaba koyup sıcak su dolu bir kabın içerisine oturtarak ( benmari usulü ) eritiyoruz. Glazürler için ;3 ayrı kaba yaklaşık birer fincan pudra şekeri döküyoruz ve birine portakal suyu ile portakal kabuğu rendesini ,diğerine vişne ,bir diğerine ise süt ilave ederek karıştırdıktan sonra krem kıvamında beyaz ,pembe ve turuncu rekte glazürler elde ediyoruz. Ben zencefilli olanların üzerine beyaz renkli ,sade olanların üzerine pembe ve turuncu renkli ,fındıklı olanlara ise benmari usulü eritilmiş çikolata sürerek süsledim. Çiçek şeklinde olanların ortalarına da birer damla çikolata damlattım. Çikolatalı olanları donmaları için 15-20 dakika buzdolabında bekletiyoruz. Glazürlü olanları ise yaklaşık 20-25 dakika glazürün sertleşmesi için beklettikten sonra servis yapıyoruz.


Afiyet olsun...


16 yorum:

Nihal Isiklar dedi ki...

Merhaba, ellerine saglik. Ne kadar guzel kurabiyeler bunlar boyle... Musadenle blogunu blogum Corekotu'nun linklerine ekledim... Sen de beni linklerine eklersen cok mutlu olurum. Sevgiler.
www.corekotu.blogspot.com

nilay dedi ki...

Hoşgelmişsin Çörekotu :)
teşekkür ederim canım...çok sevindim ,bende seni ekledim

sevgiler

Tuba dedi ki...

Sevgililer gunu de geliyor degil mi? Simdi bir de onun hazirliklari var. Ellerine saglik Nilay'cigim kurabiyeler cok hos gorunuyor. Sevgilerle,

Adsız dedi ki...

iadeyi ziyarette bulayım dedim nefis kurabiyelerle karşılaştım senin kurabiyelerde renk renk iştah açıcı olmuş ellerine sağlık gülüm

Unknown dedi ki...

Evet cok ciciler:)

Adsız dedi ki...

Nilaycım merhaba, bu kurabiyeler harika olmuşlar, hemde gıda boyası kullanmadan bu renkleri meyve suyuyla yapmana hayran kalıyorum. Sevgiler.

Yesim dedi ki...

Ellerine sağlık Nilay, kurabiyelerini görünce aklıma eşime evlenmeden önce bir sevgililer gününde hazırladığım kalp kurabiyeler geldi. Seninkisi gibi kurabiyeleri hazırlayıp, üzerlerine eritilmiş beyaz çikolata ve kırmızı gıda boyası karıştırıp sürmüştüm, pek şık olmuşlardı. Ama o zamanlar gıda boyasının zararlarını bilmiyordum tabii, senin doğal renk vericiler çok çok daha iyi.

LaMa dedi ki...

Super Nilay:)
O cici cici renkleri gorunce acaba gida boyasi mi var diye dusunmusum ,bir baktim meyve sulari ,ellerine saglik;)
Bir Turk fincani pudra sekeri icin ne kadar meyve suyu kullandin,glazur olayinda yeniyim de ablasi:P

Deneyip kulagini cinlatacagim;)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Ne kadar guzel gorunumlu kurabiyeler, eminim tadlarida oyledir. Gorusmek uzere her zaman. Cok sevgi ve selamlar.

Adsız dedi ki...

Sevgili Nilay,
Bende sizi linklerime eklemistim, sizde beni eklerseniz mutluluk duyarim. tekrar soylemeden gecemeyecgim, cok leziz gorunuyorlar.
Sevgiler

nilay dedi ki...

Tuba'cim ;
hoşgelmişsin...13 gün kaldı sevgililer gününe :)sanırım kalpli kurabiyeler çağrışım yaptı sende...
teşekkür ederim canım

Güliz'cim :)
teşekkür ederim...bol bol kurabiye tarifim var bu aralar

sevgiler

Gülenay'cım ;
arakadaşım çok kıymetli bir arkadaştır ;)) onun için vakit yaratırım tabiii kiii...teşekkür ederim canım...öptüm

Sevgili Pembeli :)
bazen gıda boyası kullanmak kaçınılmaz olabiliyor ama doğal alternatifi mevcut olabiliyor ise daima doğal olandan yanayım...teşekkür ederim canım

Yeşim'cim ;
teşekkür ederim canım :) eskiye göre daha bilinçleniyoruz okudukça değil mi...sevgiler

Lama'cııım :)
hoşgelmişsin...Bir Türk kahvesi fincanı pudra şekerine 3-4 tatlı kaşığı meyve suyu katabilirsin...Yavaş yavaş eklersen krem kıvamına gelene kadar meyve suyu eklemeni öneriyorum canım...Ben ölçüyle yapmıyorum ,kıvamını göz kararı ayarlıyorum. Üstaaadım ,başarılı olacağına eminim ;)Teşekkür ederiiiim

öptüm

Sevgili Aybike :)
hoşgelmişsin...bende seni ekledim canım. Teşekkür ederiiim

sevgiler

pecete dedi ki...

ne iyi yapmışsın beni bulmuşsun. şirin kurabiyeler içimi açtı ve gıda boyası olmaması daha da mutlu etti. ellerine sağlık...sık sık görüşelim derim. sevgiler...

Adsız dedi ki...

ay ne seker sey bunlar boylee.. cok tatli gorunuyorlar,ellerine saglik.. Mim cevablarini yazdim canim ..

nilay dedi ki...

Hale'cim :)
teşekkür ederim...seni daha iyi tanımam adına iyi oldu bu mim oyunu :)

sevgiler

Adsız dedi ki...

Aslinca cok uzun yazardim fakat bu aralar gercekden cok mesguldum. Bende seninle ortak yanlarimizin cikacagini tahmin ediyordum..

Adsız dedi ki...

Nilay kurabiyelerinden yaptım valla tüm misafirler çok beğendi. Bende beğendim. İyi ki bu tarifi vermişsin. Yoksa ne yapacağımı bilmiyordum.
ÇOK TEŞEKKÜRLER VE ELLERİNE SAĞLIK.