Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

29 Mart 2009

PEKMEZLİ ,HAVUÇLU ,KURU MEYVELİ TEPSİ KEKİ ve YAMAN ETKİNLİK

.
IMG_2619

Özellikle kışın kahvaltıda tahin-pekmez karışımını çok seviyorum. Tabiii bu nefis karışımı hazırlarken ,pekmez oranı daha az olduğundan ,pekmez kavanozu kolay kolay boşalmıyor. Geçenlerde dolapta birşeyler ararken kavanozun dibinde kalmış ,son kullanma tarihi geçmek üzere olan pekmezi görünce ,uzun zamandır aklımda olan bu keki yapmaya karar verdim. Fırın tepsisinde pişen kekleri çok seviyorum. Çünkü kek kalıbında pişen keklere göre daha yumuşak oluyorlar. Bu tarifte ;pekmez keke harika bir renk veriyor. Havuçsa kekin kıvamını ıslak ,pastamsı hale getiriyor. İçeriği zengin çok lezzetli ve yiyenler tarafından çok beğenilen bir kek olduğunu söylemeliyim...
.

Sonrasında ,içinde kuru meyveler bulunduran bu lezzetli kekin ,Kurutulmuş meyveler konulu bu ayki Yaman Etkinliklere de güzel yakışacağını düşünüp yazmaya karar verdim.
.
Etkinliğe evsahipliğini ,sevgili Seher arkadaşımız yapıyor sayfasında. Kendisine evsahipliği için teşekkürlerimi ve kolay gelsin dileklerimi iletmek istiyorum :)

PEKMEZLİ HAVUÇLU KURU MEYVELİ TEPSİ KEKİ

Malzemeler :
4 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker
1/3 su bardağı pekmez
2/3 su bardağı süt
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ince rendelenmiş havuç
2,5 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta
1 tatlı kaşığı kabatma tozu
1 çay kaşığı yemek sodası
2/3 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
6-7 adet kuru incir
1/2 su bardağı kuru üzüm
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı zencefil
1 tutam tuz
glazür için ;
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı şekerli vanilin
1 yemek kaşığı su

IMG_2634

Yapılışı :
İncirleri yıkayıp fındık büyüklüğünde doğrayalım. Üzümleri ayıklayıp yıkayalım. Havuçları rendenin ince tarafıyla rendeleyelim. Yumurta ve şekeri mikser yardımyla 7-8 dakika kadar çırpalım. Süt ,pekmez ve yağı ilave edip 2-3 dakika kadar daha çırpalım. Rendelediğimiz havucu ilave edip tekrar karıştıralım. Ayrı bir kapta eleyerek karıştırdığımız un ,nişasta ,kabartma tozu ,yemek sodası ,tuz ,tarçın ve zencefili ilave ederek kaşık yardımıyla karıştıralım. Pürüzsüz ve akıcı kıvamlı bir kek hamuru elde etmeliyiz. Kuru üzüm ,ceviz ve kuru inciri ekleyerek yine kaşıkla karıştıralım. Hamuru teryağı ile yağladığımız mini fırın tepsisine dökerek ,önceden 175 derecede ısıttığımız fırında üzeri kızarana ( yaklaşık 40-50 dakika kadar ) kadar pişirelim. Bıçak ile pişip pişmediğini kontrol ettikten sonra fırından çıkarıp soğuması için bekletelim.
Glazür için tüm malzemeyi çukur bir kapta karıştıralım. Yaklaşık 1 saat kadar sonra soğuyan kekin üzerine gezdirelim. Bunun için pişirme kağıdından hazırlayacağımız bir külah kullanabilirsiniz. 10 dakika kadar glazürün donmasını bekledikten sonra dilimleyip servis yapalım.


IMG_2608


Afiyet olsun...



.

7 yorum:

Seda dedi ki...

nefis görünüyor ellerine sağlık,sevgiler.....

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Harika görünüyor... Pekmez keke ayrı bir lezzet veriyor... Ben de daha önce elmalı kek de kullanmıştım pekmezi.. Ellerinize sağlık... Sevgiler... İyi haftalar...

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

ne kadar da zengin bir kek bu böyle...
görüntüler insanı mest ediyor :)
ellerinize sağlık

mujdenin denemeleri dedi ki...

Harika olmuş.Ellerine sağlık.Sevgiler...

bahar dedi ki...

Merhabalar, “hediyeleşme” üzerine güzel bir etkinliğimiz var, katılmanızı arzu ederim. Ayrıntılar sayfamda, sevgiler.

gamze dedi ki...

sevgili nilay
tariflerine,resimlerine bayıldıım gerçekten harika...çok teşekkürler bunu mutlaka denicem....

yemek oyunları dedi ki...

Bayıldım inanın...elleriniz dert görmesin..