Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

23 Mart 2009

LİMONLU CHEESECAKE

.
IMG_2086

IMG_2068

Cheesecake bizim evde çok seviliyor herkes tarafından. Özel istek alıyorum hatta bu konuda ,özellikle de sevgili babamdan... Bol bol farklı tarifler deneme fırsatı doğuyor banada bu sayede ,çünkü sadece bana kalsa yaptıklarım bayatlar ,küflenir dolapta :) Yemekle çok aram yok anlayacağınız ,ben pişirmeyi ve yedirmeyi sevenlerdenim.
.
Bu kez ,aslında belki en çok pişirilen limonlusundan yaptım cheesecake i... Tarif , çapı 18 cm. olan küçük boy kelepçeli kalıp için. Siz büyük kalıp kullanacaksanız ,ölçüleri iki katına çıkarabilirsiniz.
.
Limon cheesecake e gerçekten çok yakışıyor ,ama yine de benim favorim vişneli yada böğürtlenli olanı...
.
Malzemeler :
Taban için ;
1 paket yulaflı- kepekli bisküvi
50 gr tereyağı
Peynir dolgusu için ;
400 gr. krem peynir
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta
2 yemek kaşığı un
1 limon kabuğu rendesi
4/5 su bardağı toz şeker
Limon sosu için;
50 gram tereyağı
1 çay bardağı toz şeker
1 yumurta
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı limon suyu
.
IMG_2087
.
Yapılışı :
Bisküvileri rondoda çekip un haline getirelim. Tereyağını ocakta eritip bisküvilerle karıştıralım. Kelepçeli kalıbın içini alüminyum folyo ile kaplayarak bisküvi kırıntılarını elimizle bastırarak kalıbın tabanına döşeyelim. Buzdolabında 30 dakika kadar bekletelim.
.
Bu sırada peyniri ve yoğurdu derince bir kaba alalım. Şekeri ekleyerek mikserle çırpalım. Pürüzsüz bir kıvam olmalı. Çok fazla çırpmayalım ,aksi taktirde kekimiz pişerken çatlayabilir. Teker teker yumurtaları ekleyelim. Yavaşça çırpalım. Limon kabuğu rendesi ve unuda ilave ettikten sonra buzdolabından çıkardığımız kalıba ,bisküvi tereyağı karışımının üzerine dökelim.
.
Fırını önceden 250 derecede ısıtalım. Keki fırına koyup 10 dakika bu ısıda pişirelim. Sonra fırının ısısını 150 dereceye getirelim. Bu şekilde yaklaşık 40 dakika daha pişirelim. Fırının fişini çekelim ,kapağını azıcık aralayalım ve bu şekilde yaklaşık 2 saat kadar soğuması için fırının içinde bekletelim. Soğuyan cheesecake i buzdolabına alalım ,minimum 5-6 saat kadar soğutalım.
.
Sos için ;erittiğimiz tereyağı ile yumurtayı mikser yardımıyla iyice çırpalım. Limon kabuğu rendesi ve şekeri ilave ettikten sonra ısıya dayanıklı bir kaba alıp sürekli karıştırarak benmari usulü ( ocaktaki kaynar suyun üzerine oturtarak ) pişirelim. Sos koyulaşınca ocaktan alıp soğutalım.
.
Soğuyan sosu buzdolabından çıkardığımız cheesecake in üzerine dökelim. Nane yapraklarıyla süsleyerek dilimleyip servis yapalım.

.

Afiyet olsun...

.

27 yorum:

Adsız dedi ki...

Nefis görünüyor tatlım.Fotoğraflarına bayılıyorum.Sevgiler...

Eya dedi ki...

Sevgili NIlay...bende cok severim cheesecake´i. Hemde her türlüsünü. Ama bence de en cok mayhos tadlar yakisiyor.Nefis görünüyor, ellerine saglik.

Sevgilerimle

zehra

Seda dedi ki...

şahane görünüyor ellerine sağlık sevgiler...

Narince dedi ki...

Sanki uzansam, o bir dilimi alıverecekmişim gibi.

sevgiler...

Adsız dedi ki...

Cheesecake harika olmuş. En kısa zamanda denemek istiyorum ama krem peynir konusunda takıldım. Bildiğimiz herhangi bir marka olabilirmi? myoksa özel bir seçenek varmı? genelde hep labne kullanılıyor ya, krem peynir çok tuzlu olmuyormu acaba?

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Aman allahım şimdi bayılacağım... En sevdiğim lezzetler peşpeşe sıralanmış ekrandan bana göz kırpıyor... Cheesecake, incir tatlısı,elmalı tart hepsine de bayılırım... Ellerinize sağlık...Sevgiler...

nilay dedi ki...

Sevgili Yasemin ;
teşekkür ederim öncelikle :) Ben Pınar Beyaz kullanıyorum.Krem peynir tercih etmemin nedeni labneye göre içindeki su oranının düşük olması ve piştiğinde sıkılaşıp cheesecake in peynirden oluşan kısmına çok güzel bir kıvam vermesi.Tuzlu krem peynir değil yani kullandığım...

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik, Nilay'cigim.
Ben hic denemedim, senin ki tam manasiyla harikaaaa
Sevgilerimi gonderiyorum...

HADİYE dedi ki...

Merhaba Nilay,

Görüntüye bayıldımmmmm.
Ellerine sağlık.

Sevgilerimle*

sibel dedi ki...

süper, ellerine sağlık herşey muhteşem görünüyor kolay gelsin
sevgilerimle.

Ayşegül dedi ki...

merhaba,elinize sağlık çok güzel görünüyor,denemek istedim fakat şeker ölçüsünü anlayamadım.4/5bardak,4 bölü 5 olarak mı, yoksa yanlış mı yazılmış acaba?

nilay dedi ki...

Ayşegül Hanım merhaba :)
Bir su bardağından bir parmak eksik de diyebiliriz... Sonucu yazarsanız sevinirim ,şimdiden ellerinize sağlık

sevgilerimle

Ayşegül dedi ki...

teşekkürler, denedim harika oldu,özellikle lemon curd nefisti ama daha akışkan olmuştu benimki..hazır siz cevap veriyorken birşey daha sorayım:) diğer cheesecake tariflerinizi de denemeyi düşünüyorum fakat onlara kalıbın kaç cm olduğunu yazmamışsınız..gerçi limonlu 18 olduğuna göre ölçülere bakılırsa diğerleri de 23 falan olur heralde ama yine de yanıtlarsanız sevinirim..teşekkür ederim.

nilay dedi ki...

Merhaba Ayşegül ;
sonuçtan memnun kalman ve yazman beni mutlu etti :) Kullandığım kalıp 26 cm. Daha çok cheesecake tarifim var yapıp fotoğrafladığım. Yazmaya zaman bulamıyorum pek maalesef yoğun çalıştığım için... Farklı cheesecake ler denemek çok keyifli ,tümünü gönül rahatlığıyla dene ,bizim evde silip süpürdüler hepsini :)

sevgilerimle

Ayşegül dedi ki...

hazır siteye dadanmışken daha çok cheesecake olduğunu öğrenmem hiç hoş olmadı zira her gün yorum yazıp sizi daraltabilirim yayınlayın nooluuur diye :)kumpiri de denedim ben geçen gün,diyebilirim ki şöyle Güzelbahçe taraflarında 3 boyutlu bir cafe sardunya hiç fena olmazdı :) çok teşeşkkürler cevap için,kolaylıklar dilerim..

nilay dedi ki...

Ayşegül'cüm ;
senin için cheesecake leri yazıp yayınlıycaam ilk fırsat bulduğumda :) Daralmam asla ,denediklerini yazman ,fikirlerin benim için önemli... Değil mi yaaa... Bunu söyleyen çok kişi var etrafımda ,benimde hayalim o aslında ,otomotiv sektöründe harcıyoruz kendimizi işte :) Birgün Cafe Sardunya üç boyutlu olacak ,bende bunu çok arzu ediyorum... Güzel yorumların için ben çok teşekkür ediyorum ,ellerine sağlık

sevgilerimle

Ayşegül dedi ki...

umut ediyorum ki bu cheesecake tariflerinin gelişi muhteşem olacak..böyle 5i biryerde gelicek..:))

sayinbayan dedi ki...

sosunu yaparken limon yerine turunç kullandım rengi muhteşem oldu..tarif için cok tesekkürler..

Çiğdem dedi ki...

Tarif için çok teşekkürler, bugün yaptım muhteşem oldu. Birçok cheese cake tarifi mevcut piyasada fakat sizinkisi gerçekten çok güzel oldu herkese ısrarla yapmalarını öneririm. Bu arada tabanına dövüşmüş ceviz ya da fındık koyarsanız daha da güzel oluyor.

nilay dedi ki...

merhaba sayınbayan :)
turunç fikri orjinal...ama bizim buralarda turunçu bulabilmek biraz zor ,eminim güzel olmuştur. Elleriniz sağlık

nilay dedi ki...

Sevgili Çiğdem ;
rica ederim :) memnun kalman ve özellikle sonucu yazman beni mutlu etti... Ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Denedim tarif cok guzel oldu, fakat ben krem beynir yerine 150gr ricotta kullandım, krem peynirinin tadıyla kıyaslama imkanım olmadı ama kıvamı iyi oldu...

nilay dedi ki...

sevgili Medanşeri ;
cheesecake i uygulayıp böyle ayrıntılı bir mesaj bıraktığın için çok teşekkür ederim :) sonuçtan memnun kalmana çok sevindim... kalıbın büyükse 2 ölçü olarak uygula tarifi ,o zaman daha kabarık olacaktır ,sevgiler

Adsız dedi ki...

Dün denedim fotograftaki gibi bir görüntüsü ve muhtesem bir tadı vardı Ellerinize saglık

Adsız dedi ki...

merhaba! evet, ben de denedim ve gercekten, cok guzeldi, ve size yazip tesekkur etmeliyim diye dusundum. cok cok mersi, ellerinize saglik. simdi sitelerinizden baska tariflerden denemeye gidiyorum. haberiniz olacak :) -Sara

merve kilic dedi ki...

merhabalar,

Tarifinizi denedim şu anda fırında :) ilk kez cheesecake deniyorum,yapılışını çok sefer görmüştüm ama anca bugüne kısmetmiş.Yalnız ben yoğurt koymadım,yerine daha önceden gördüğüm gibi mikser ile koyulaştırıp krema koydum.bakalım sonuç nasıl olacak .

Paylaşım için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Denedik ve çok güzel oldu.. Teşekkürler tarif için.