Yılbaşı akşamı için hazırladığım Çikolatalı Vişneli ve Peynir kremalı Pasta. Akşamı evde geçirme kararı alınca ,mutfak faaliyetleri görevini ben üstlendim hemen... Özel günler için davet sofrası hazırlamak bana çok keyif veriyor çünkü :) Aslında çok şey hazırladım ama ,gecenin telaşından ve biraz da keyfinden fotoğraflamaya fırsatım olmadı. Yılbaşı pastası hariç tabiii... Gerçi yılbaşı telaşında masaya getirirken üzerindeki süslemeler bozulmuştu biraz :( Bunun dışında çikolata ,vişne ve tarçının muhteşem uyumundan oluşan pasta ,tadabilme fırsatına nail olanlardan tam not aldı. İşte yılbaşı akşamı için hazırladığım ve misafilerimizi uğurladıktan sonra yazmaya henüz fırsat bulabildiğim pastanın tarifi ;
Malzemeler :
Pasta keki için ;
5 yumurta
5 Türk kahvesi fincanı toz şeker
3 Türk kahvesi fincanı un
1 Türk kahvesi fincanı mısır nişastası
1 Türk kahvesi fincanı kakao
1 çay kaşığı tarçın ( doludolu )
Ara kreması için ;
300 gr. Labne peyniri
Pudra şekeri
1 yemek kaşığı limon suyu
1 su bardağı dondurulmuş vişne
2/3 su bardağı iri kıyılmış ceviz
Islatmak için ;
1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı kakao
Üzerine ;
1 paket kakaolu krem şanti
3 yemek kaşığı kakao
2 çay bardağı soğuk süt
Yapılışı :
Yumurta ve şekeri 8-10 dakika kadar mikserin yüksek devrinde çalıştırıp çırpalım. Kuru malzemeleri eleyerek karışıma ilave edettikten sonra bir tahta kaşık yardımıyla yavaş yavaş havasını almadan karıştırıp ,hamuru alüminyum folyo ile kapladığımız kek kalıbına dökelim. Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında fırınınızın pişirme süresine göre pişirip fırından çıkaralım. Benim fırınım yaklaşık 45-50 dakikada keki pişiriyor. Bıçak batırarak hamurun pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Minimum 3-4 saat kekin soğumasını bekledikten sonra keki 3 kat şeklinde keselim.
Keki ıslatmak için 1 su bardağı sütü ocakta ısıtalım. İçerisine kakaoyu ilave ederek karıştıralım. Derin bir kapta labne peynirini ( suyunu iyice süzdürüp döktükten sonra ) limon suyunu ve damak tadımıza göre pudra şekerini ( ben 1 su bardağı pudra şekeri ilave ettim ) ekleyip mikserle pürüzsüz bir şekilde çırpalım. Vişneler ekşi olduğundan kremanın tadını biraz fazla yaparsanız lezzet dengelenecektir.
Şimdi kremadan pastamızın üzerini süslemek için ½ su bardağı kadar ayırdıktan sonra ,kalan kremayı 2 eşit parçaya ayıralım. Kekin birinci katını alıp hazırladığımız kakaolu sütle bir kaşık yardımyla ıslatalım. Üzerine peynirli kremanın yarısını sürelim. Üzerine çekirdekleri alınmış ve ikiye bölünmüş vişnelerin yarısını dizip ,cevizin yarısını serpelim. 2. kat kekin hem altını ,hem üstünü kakaolu sütle ıslatıp üzerine koyalım. Tekrar aynı işlemi uyguladıktan sonra son katı pastamızın üzerine kapatalım. Üzerini kakaolu sütle ıslattıktan sonra ,kakao ilave edip soğuk sütle çırptığımız krem şantiyle pastamızın üzerini kaplayalım. Ayırdığımız peynir kremasını ,yağlı kağıttan hazırladığımız bir külah yardımıyla pastamızın üzerine sıkarak süslemeler yapalım. Buzdolabında 7-8 saat dinlendirdikten sonra servis yapalım.
Afiyet olsun...
.
.
Bunlar da hediye olarak hazırladığım Yılbaşı Kurabiyeleri. Tarçın ,zencefil ve limon aromalı... Üzerlerindeki süslemeler Royal İcing kreması....Yılbaşı hediyesi olarak tasarladığım kurabiyeler gerek tadıyla ,gerek görüntüsüyle çok hoş oldular. Kurabiye tarifi annemin tarif defterinden. İçerisine baharatları ben ekledim. Siz dilerseniz muskat ,karanfil ,lavanta gibi baharatlar da kullanarak bu kurabiyeleri hazırlayabilirsiniz. Ağızda dağılan kıvamıyla bu kurabiye hamuru bence iyi bir tarif... Bir kenara not etmenizi öneririm. Royal icing kremasıyla süsleyince çok cici kurabiyeler çıktı ortaya ;
Malzemeler :
1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
150 gr. Tereyağı
2 su bardağı un
1 tutam tuz
1 çay bardağı mısır nişastası
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı tarçın
½ limonun ince rendelenmiş kabuğu
Royal icing krema için ;
1 yumurta akı
250 gr. pudra şekeri
1 tatlı kaşığı limon suyu
Dilerseniz toz veya sıvı gıda boyası
Yapılışı :
Kurabiye için ; tereyağı ,yumurta ve şekeri iyice karıştıralım. Diğer malzemeleri eleyerek ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim. Yoğurup yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru nişasta yardımıyla 1 cm. Kalınlığında açalım. Şekilli kalıplarla kesip pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizelim. Bu ölçülerle 2 fırın tepsisi kurabiye çıkıyor. Önceden ısıtlımış 180 derece frında üzerleri kızarmadan pişirelim ve fırından çıkarıp kurabiyelerin soğuması bekleyelim.
Kurabiyeler soğurken yumurta akını ve şekeri elimizle iyice çırpalım. Limon suyunu ilave edelim. Kek hamuru gibi akışkan bir kıvam elde etmemiz gerekiyor. Kıvam çok sıvı olmamalı. Aksi taktirde süsleme sırasında kurabiylerin üzerinden akar. Dilerseniz kremayı farklı kaplara alarak gıda boyasıyla renklendirebilirsiniz. Renklendirilmemiş krema beyaz renkte oluyor. Bu krema ile de çok şık süslemeler yapabilirsiniz. Hazırladığımız kremayı pişirme kağıdından yapacağımız külahların içerisine doldurup külahın ucunu minicik keselim. Külahı sıkarak kurabiyelerin üzerlerini süsleyelim. Royal icing çabuk kuruyan bir krema olduğundan ,çalışırken kremanın üzerini streç filmle örtülü tutmaya dikkat etmenizi öneririm. Süslediğimiz kurabiyeleri bir tepsiye dizip kremanın donmasını bekleyelim. Dilerseniz servis yapabilir ,dilerseniz şık bir kutuya dizip hediye olarak verebilirsiniz.
Afiyet olsun...
.
8 yorum:
Ben de sana mutlu yıllar diliyorum Nilay'cığım!
Mutlu yıllar sevgili Nilay.
Pastan enfes görünüyor.Tarifini sabırsızlıkla bekliyorum.Sevgiler...
Ellerine sağlık harika görünüyorlar...
müthiş görünüyorlar..ellerine sağlık
sevgiler
Nilay'cigim,
Ellerine saglik, cok ama cok guzel olmus.
Sevgiler ve guzel bir hafta dilegimle...
her tarif bu kadar güzel mi olur,bu kadar güzel mi görünür?:) ellerinize sağlık:) nerden başlamalı,hangisini öne koymalı ve denemeliyim bilemedim:) bildiğim gecenin bu saatinde burdan hemen çıkmam gerektiği zira karnım zil çalıyor,ağzımdan sular akıyor:))
Pasta da kurabiyeler de nefis görünüyor... ellerinize sağlık...
Sevgiyle...
Pasta nefis olmuş, kurabiyeler çok şık.
Ellerine sağlık
Sevgiler
Müge
Yorum Gönder