Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

17 Ocak 2009

BİTKİ ÇAYLARINA DİKKAT !

.
.
Kış mevsiminin gelişiyle genelde evlerde geçen uzun kış gecelerinde ,gündüzleri ofislerde çalışma aralarında ,sıcak birşeyler tüketme ihtiyacı artış göstermekte...
Bu doğrultuda özellikle sağlığına düşkün olanlar bitki çaylarına yönelmekteler. Farklı bitkilerle hazırlanan bu içeceklerin herbirinin ,vücudumuza birçok fayda sağladığı herkes tarafından bilinmektedir.
Geçenlerde yüksek tansiyon problemi olduğunu bildiğim ve sürekli ilaç kullanan bir arkadaşımla telefonda görüşüyordum. Çay kahve içmek yerine daha sağlıklı olarak nitelendirdiği adaçayı bitkisinden hazırladığı çaydan günde 6-7 fincan tükettiğini dile getirince ,sağlıklı beslenme konusunda sürekli birşeyler okuduğumdan ,günde 2-3 fincandan fazla tüketilen adaçayının kanbasıncını ve tansiyonu yükseltici etkisinden söz ettim kendisine. Epeydir ilaç kullanmasına rağmen ,yaptığı ölçümlerde tansiyonunun yüksek çıkma sebebinin bu olabileceğini düşündük sonra… Şu an adaçayı içmeye ara verdi biraz ve durumu gözlemliyor.
.
Bu diyalog üzerine bende biraz araştırma yaparak ,araştırdıklarımı paylaşmayı düşündüm;
Genelde sürekli yararlarından söz edilen ve aslında bilinçsizce tüketilen bu şifalı çayları bir ilaç gibi düşünüp ,doz aşımında vücudumuza zararları olabilceğini göz ardı etmemeliyiz. Kontrolsüz olarak uzun süre ve yüksek miktarda tüketilen bu çaylar karaciğeri yıpratarak, enzimlerinin yükselmesine , kişinin bazı kan değerlerinde değişimlere ,hatta kronik rahatsızlığı olan veya sürekli ilaç kullanan kişilerde tedavinin olumsuz yönde etkilenmesine sebep olabiliyormuş. Yaptığım araştırma sonucu uzmanların günde maksimum 3 fincan içilmesini uygun gördüğü bitki çaylarının doz aşımında ne gibi etkileri olabileceğine bir göz atalım isterseniz ;

.
ADAÇAYI : Dozaşımında adaçayı bazı bünyelerde kan basıncını yükseltici etkiye sahip olduğu için tansiyonun yükselmesine sebep olabiliyor, rahim kaslarını uyardığı için, gebelik sürecinde kullanılması önerilmiyor ayrıca annelerin süt üretimini durdurabiliyor.

.
BİBERİYE :Dozaşımında biberiye çayı kan basıncını hafifçe yükseltebilir. Gebelik sürecinde kullanılması önerilmiyor.







SİNAMEKİ :Sürekli olarak 2 haftadan fazla kullanıldığında vücuttaki potasyum azalabiliyor, potasyumun azalması kalp kaslarına olumsuz etki edebiliyor.

.
.
MELİSA : Melisa, tansiyon düşürücü bir etkiye sahip olduğundan doz aşımında tasiyonu düşük seyreden kişilere tavsiye edilmiyor. Ayrıca uyku verici özelliğinden ötürü sabah saatlerinde tüketilmesi önerilmiyor.


ZENCEFİL : Doz aşımında sürekli olarak tüketildiğinde tansiyonu yükseltici etkisi olabiliyor.









REZENE:Doz aşımında karın kaslarında gerilme yapabiliyor ve özellikle regl zamanlarında kullanmak fazla kanamalara sebebiyet verebiliyor..Hamilelere önerilmiyor.









TARÇIN:Doz aşımında tansiyonu yükseltici etkisi olabiliyor.









MEYAN KÖKÜ : Doz aşımında böbrek üstü bezlerini uyararak tansiyonun yükselmesine neden olabileceğinden yüksek tansiyonu olanlara önerilmiyor.









KEKİK : Doz aşımında karaciğeri rahatsız edebiliyor ,mide salgıları arttırıcı etkisi nedeniyle ülser ve gastiriti olanlara olumsuz etki yapabiliyor. Ayrıca hamilelere ve guatr olanlara önerilmiyor.











NANE : Doz aşımında gastritli ve ülserli hastaları olumsuz etkileyebiliyor..Fazlası bulantı yapabiliyor.









MERCAN KÖŞK: Doz aşımında kan basıncını yükseltici etkisi nedeniyle, yüksek tansiyondan şikayeti olanlara ve ayrıca gebelere önerilmiyor.









SARI KANTARON : Hafif depresyon tedavisinde tavsiye edilen ve rahatlatıcı özelliği olan sarı kantaron özellikle antidepresanlarla etkileşime girebiliyor ve birarada kullanılması önerilmiyor.







PAPATYA : Doz aşımında alerjik bünyelerde cilt döküntüsü yapabiliyor.Ayrıca bazı papatya cinsleri zehirli olabildiğinden güvenilir yerlerden almak önem taşıyor.







KUŞBURNU : Bitki çaylarının en masumu... Zararına rastlayamadım.
.
.
.
Bunların dışında asıl en yaygın ve toplumumuzda en çok tüketilen çay ve kahve ile ilgili birşeyler yazmamak eksik olur...



SİYAH ÇAY : 1 bardak çay 50 mg kafein içeriyor. Uzmanlar günde 200-225 mg’dan
fazla kafein tüketimi önermiyorlar. Yani günde maksimum 2-3 fincan içmemiz önerilen çayın yararları içerdiği kafein nedeniyle bir hayli fazla...
Ama doz aşımında içilen çayın çarpıntı, göğüs anjini, sinir bozukluğu, baş ağrısı, sıkıntı, mide bulantısı, el titremesi ve uykusuzluğa neden olabileceği belirtiliyor.Şişmanlar, kalp, sinir, mide ve karaciğer hastaları, romatizması olanlar , böbreklerinde kum veya taş olanlar, yüksek tansiyondan yakınanların mümkün olduğu kadar az çay içmeleri öneriliyor. Ayrıca yemekten hemen sonra içilen çay, demir içeren besin tüketildiyse, yemekle birlikte alınan Demir mineralinin vücut tarafından kullanımını sınırlıyor. Çünkü çayda bulunan ‘tanen’, demir’le bağlanarak demir emilimini azaltıcı etki gösteriyor. Demir eksikliğinde anemi dediğimiz kansızlık hastalığı oluşabiliyor. Özellikle de eğer vejeteryansanız, demir içeren yiyeceklerle birlikte kesinlikle çay içmemeniz öneriliyor. Çayı yemekten en az 1 saat sonra tüketmemiz bu durumu ortadan kaldırıyor.
.
.
KAHVE : Uzmanlar günde 200-225 mg’dan fazla kafein tüketimi önermemekteler. Bir fincan Türk kahvesi 60 mg , bir fincan filtre kahve 150-200 mg , Espresso 100 mg kafein içermekte. Doz aşımında kahve içerdiği kafein nedeniyle , kalbi daha hızlı çarpmaya zorluyor ve tansiyonun yükselmesinde neden olabiliyor ,uykusuzluğa yol açabiliyor. Ayrıca düşük riskini arttırdığından hamilelere önerilmiyor.
.
Makul dozlarda tüketildiğinde içimizi ısıtan ,keyif veren ,sohbetimizi koyulaştıran ,sağlığımıza destek niteliğindeki sıcak içecekleri bilinçli tüketmekte fayda var... Ne demiş atalarımız ; azı karar çoğu zarar...

Herkese keyifli ve sağlıklı günler dilerim :)
.

Kaynak : Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi - İnternet



8 yorum:

zinnur dedi ki...

Nilay, ne kadar faydali bilgiler vermissin! Ilgiyle okudum ve cok sey ogrendim. Sagolasin.

Özlem dedi ki...

Merhabalar,
Ne demişler "çoğu zarar azı karar" değil mi? Bu faydalı bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler, arkadaşlarımın sayfalarını gezerken buldum sizi ve hemen linklerime ekledim, sık sık uğramak için,
tekrar görüşmek üzere,
sevgiler,

Adsız dedi ki...

Ne güzel düşünmüşsün bunları bizimle paylaşmakla.Sağol.Sevgiler...

Seda dedi ki...

faydalı bilgiler verdiğiniz için çok teşekkürler sevgiler....

Adsız dedi ki...

Evet, büyüklerimiz herşeyin fazlası zarar diye boşuna söylememiş.
Sağol bizimle bu bilgileri paylaştığın için

nilay dedi ki...

yazdıklarım faydalı olabildiyse ne mutlu bana sevgili Zinnur ,Özlem ,Müjde ,Seda ve Yasemin :) Hepiniz sağolun...


sevgilerimle

Adsız dedi ki...

slm..
guzel bilgileri paylasimindan dolayi tesekkur ederim
bilmedigim cok sey varmis..

www.yenitadlar.blogcu.com

Bocuruk dedi ki...

Canım ne kadar güzel özet bir bilgi vermişsin. Bitki çaylarını abartmıyorum ama sürekli çay servisi yapıldığı için siyah çayın ölçüsünü kaçırdığım oluyor. Dikkat edeceğim. Sağol:)
Sevgilerimle...