Türk mutfağından sonra ,en sevdiğim mutfak İtalyan mutfağı... Sevgili Tuba' nın düzenlediği bu ayki ye#30 etkinliğinin konusu Dünya Mutfakları olunca en çok denemeler yaptığım İtalyan Mutfağına ait bir tarifle katılmak istedim etkinliğe... Polpetta İtalyancada köfte anlamına geliyor. Televizyonda İtalyan bir baronesin hazırladığı bu nefis köfteleri izledikten sonra ,denemiş olmaktan oldukça memnun oldum... Yoğun domatesle hazırlanan bu yemeği annemin yazdan hazırlamış olduğu eritilmiş domateslerle pişirdim. Yemeğin sera domatesleriyle pişirilmesi lezzet kaybına neden olabilir... Kış mevsiminde hazır satılan doğranmış domateslerden de kullanabilirsiniz. Bu uyarıdan sonra işte nefis Polpetta Napolitano' nın tarifi ;
Malzemeler : ( 5 kişilik )
400 gr. köftelik dana kıyma
1 diş sarımsak
1/2 demet maydanoz
2 adet yumurta
1 + 1/2 top mozorella peyniri
2 dilim ekmek
1 su bardağı süt
galeta unu
karabiber
tuz
zeytinyağı
400 gr. köftelik dana kıyma
1 diş sarımsak
1/2 demet maydanoz
2 adet yumurta
1 + 1/2 top mozorella peyniri
2 dilim ekmek
1 su bardağı süt
galeta unu
karabiber
tuz
zeytinyağı
Yapılışı :
Kıymayı derin bir kaba aldıktan sonra ince kıyılmış maydanoz ,dövülmüş sarımsak ,yumurta ve süte yatırıp sonrasında elimizle iyice sıkarak sütünü akıttığımız ekmekleri ,tuz ve karabiberi ilave ettikten sonra elimizle karıştırarak iyice yoğuruyoruz. Mozorella peynirlerini zeytin büyüklüğünde kesiyoruz. Kıymadan cevizden biraz daha büyük bir parça koparıp avcumuzda bastırarak açıyoruz. Ortasına bir parça mozorella peyniri koyuduktan sonra kıymayı kese gibi ağzını büzüp yuvarlıyoruz. Bu malzemelerle kişi başı 3'er adet köfte olmak kaydıla 15 adet köfte hazırlanabiliyor... Bir tepsiye galeta ununu döküp elimizle yaydırıyoruz. Yuvarladığımız köfteleri galeta ununa bulayıp tepside bırakıyoruz.
Kıymayı derin bir kaba aldıktan sonra ince kıyılmış maydanoz ,dövülmüş sarımsak ,yumurta ve süte yatırıp sonrasında elimizle iyice sıkarak sütünü akıttığımız ekmekleri ,tuz ve karabiberi ilave ettikten sonra elimizle karıştırarak iyice yoğuruyoruz. Mozorella peynirlerini zeytin büyüklüğünde kesiyoruz. Kıymadan cevizden biraz daha büyük bir parça koparıp avcumuzda bastırarak açıyoruz. Ortasına bir parça mozorella peyniri koyuduktan sonra kıymayı kese gibi ağzını büzüp yuvarlıyoruz. Bu malzemelerle kişi başı 3'er adet köfte olmak kaydıla 15 adet köfte hazırlanabiliyor... Bir tepsiye galeta ununu döküp elimizle yaydırıyoruz. Yuvarladığımız köfteleri galeta ununa bulayıp tepside bırakıyoruz.
Tümünü bu şekilde hazırladıktan sonra bir tavaya sızma zeytinyağı koyup köfteleri çevire çevire kızartıyoruz. Kızaran köfteleri kağıt havlı serdiğimiz bir tabağa çıkarıyoruz. Domateslerin kabuklarını soyup yemeklik doğruyoruz. Bir tavaya 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup domatesleri ilave ederek 7-8 dakika kadar pişirip ocaktan alıyoruz. Köfteleri derin bir tencereye dizerek ,pişirdiğimiz domatesleri üzerine döküyoruz. Tencereyi ocağa koyup kısık ateşte kapağı kapalı olarak ,domatesler yarıya gelene kadar yaklaşık 30 dakika kadar pişirdikten sonra tencereyi ocaktan alıp sıcak servis yapıyoruz.
Afiyet olsun...
14 yorum:
Nilaycığım...
Harika bir tarif.Paylaşımın için teşekkürler.İnan en kısa zamanda deneyeceğim.Ellerine sağlık.
Sevgiler
zehra
super olmus ellerine saglik
Sevgili Nilay; Çok güzel görünüyor ellerine sağlık.
Sevgiler...
ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor köfteler. bir de içinin görüntüsü çok hoşuma gitti. sevgiler..
Nilaycığım
Ne kadar iştah açıcı bir görüntü bu böyle.. :)
Köfteleri kızartmak (ben genelde yaktığım için) tam bir maharet; hele içindeki peynirlerin erimesi bir şahane! Ellerine sağlık.En kısa zamanda deneyeceğim, ancak seninki kadar güzel olur mu, onu bilemeyeceğim.
Sevgiler.. :)
Nasil guzel gorunuyor bu kofteler! Ellerinize saglik.
gaye
Nilay'cigim,
Masallah ne marifetlisin. Insan bunu yemege kiyamaz ki, manzara nefis..
Ellerine saglik, sevgilerimi gonderiyorum.
Sevgili Zehra ,Nino ,Almula ,Sevda mavisi ,Tombuk ,Philosophique ,Aybike ;
güzel düşünceleriniz veziyaretiniz için çok teşekkür ediyorum ,sevgilerimi gönderiyorum :)
Çok lezzetli olduğu resimden bile belli oluyor. Eline sağlık, sevgiler..
iade-i ziyarete geldiim :))
ve harika köftelerle karşılaştım , içinden süzülen mozzerallaya bayıldım ve gidiyorum :))
sevgiler..
Nilay wallaha senden guzel bir tarif cikar diyordum kii oyle olmus.Ellerine saglik canim.
Nilay, denedim ben bu kofteleri. Cok yaman bir yemek oldu, sagol tarif icin!
gaye
Merhaba, Cumartesi aksami misafirime koftelerden yaptim, harika oldular!Kofteleri bir gece onceden yapip dinlendirdim. domates sosunda tuzu fazla kacirmama ragmen cok begenildi. Cok tesekkurler bu guzel tarif icin..
merhaba, dün akşam denedim tarifinizi, eşimle çok beğendik, bol domates ile hakikaten çok lezzetli olmuşlardı. sadece bazı köftelerin içindeki peynir dışa akmıştı, acaba köfte harcindaki ekmeği az veya çok koymuş olmaktan midir ?
Yorum Gönder