Ye#27 Karadeniz Yemekleri konulu bu ayki etkinliğin evsahibesi Yeşimli Tarifler’den sevgili Yeşim. Etkinlik konusunu görünce ,eski işyerimden Karadeniz’li arkadaşım Gonca’ya başvurdum hemen... Bir bilene danışmakta fayda olduğunu düşünürüm daima... Gonca’cım 2 güzel tarif birden verince ,aralarında seçim yapamayarak her ikisini de uyguladım tariflerin... Ardından bu güzel yemeklerin yanına bir de mısır ekmeği pişirdim hızımı alamayarak :)
Etkinlik vesilesiyle hazırladığım Karadeniz Yemeklerinden oluşan mönüden ev halkı oldukça memnun kaldı...
Gonca'ya güzel tarifleri ,Yeşim’e evsahipliği için teşekkürlerimi ileterek ,bu güzel lezzetlerin hazırlanışından söz etmek istiyorum ;
İlk tarif PEZİK MÜCVERİ... Karadeniz’de pazının yöresel ismiymiş Pezik. İşte tarifimiz ;
Malzemeler :
1 demet pezik (pazı)
1 adet soğan
1 Türk kahvesi fincanı pirinç
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı un ( silme )
nane
karabiber
tuz
karabiber
tuz
1 çay bardağı sıvıyağ
Yaplışı:
Pezikleri yıkadıktan sonra , ince ince doğrayıp haşlıyoruz. Pazıların sapları yumuşadığında süzgeç yardımıyla sudan çıkarıp süzgece alıyoruz. Pazıların suyu iyice süzülünce ,pazıları derince bir kaba alıp un, yumurta, tuz, karabiber, ince doğranmış soğan ve nane ilave ederek karıştırıyoruz. Pirinci haşlayıp suyu çektirdikten sonra pazılı karışıma ilave ediyoruz. Teflon tavaya bir miktar sıvayağ koyuyoruz. Yağ kızınca hazırladığımız karışımdan tavaya kaşıkla düzelterek ,yaklaşık bir cm. kalınlığında yayıyoruz. Mücveri kızartırken tavayı yavaş yavaş sallayarak mücverin tavaya yapışmasını önlüyoruz.. Mücverin bir yüzü kızarınca bir tabak yardımı ile diğer yüzünü çevirerek her iki yüzünü de kızartıyoruz. ( Dilerseniz mücveri tavaya birer kaşık koyup üzerini kaşığın tersiyle düzelterek yuvarlak şekillerde de pişirebilirsiniz ) Kızaran mücveri tavadan alıp dilimleyerek servis yapıyoruz.
Pezikleri yıkadıktan sonra , ince ince doğrayıp haşlıyoruz. Pazıların sapları yumuşadığında süzgeç yardımıyla sudan çıkarıp süzgece alıyoruz. Pazıların suyu iyice süzülünce ,pazıları derince bir kaba alıp un, yumurta, tuz, karabiber, ince doğranmış soğan ve nane ilave ederek karıştırıyoruz. Pirinci haşlayıp suyu çektirdikten sonra pazılı karışıma ilave ediyoruz. Teflon tavaya bir miktar sıvayağ koyuyoruz. Yağ kızınca hazırladığımız karışımdan tavaya kaşıkla düzelterek ,yaklaşık bir cm. kalınlığında yayıyoruz. Mücveri kızartırken tavayı yavaş yavaş sallayarak mücverin tavaya yapışmasını önlüyoruz.. Mücverin bir yüzü kızarınca bir tabak yardımı ile diğer yüzünü çevirerek her iki yüzünü de kızartıyoruz. ( Dilerseniz mücveri tavaya birer kaşık koyup üzerini kaşığın tersiyle düzelterek yuvarlak şekillerde de pişirebilirsiniz ) Kızaran mücveri tavadan alıp dilimleyerek servis yapıyoruz.
.
İkinci tarif PATATES PAÇASI... Kastamonu mutfağından ,özellikle içki sofralarına yakışacağını düşündüğüm lezzetli bir meze tarifi ;
İkinci tarif PATATES PAÇASI... Kastamonu mutfağından ,özellikle içki sofralarına yakışacağını düşündüğüm lezzetli bir meze tarifi ;
Malzemeler :
Yarım kg. patates
1 çorba kasesi yoğurt
2 yumurta
1 çorba kaşığı nişasta
3 diş sarmısak
tuz
tuz
üzerine ;
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
Yapılışı :
Patateslerin kabuklarını soyup haşlıyoruz. Haşladığımız patatesleri rendeleyip, derin bir kaba alıyoruz. Bir çay bardağı suda 1 çorba kaşığı buğday nişastasını sulandırıyoruz. Çırptığımız 2 yumurtayı ,ezdiğimiz 3 diş sarımsağı yoğurtla karıştırıp tuz ilave ediyoruz. Bu karışımı patateslerin üzerine döküp iyice karıştırıyoruz. Tüm bu karışımı bir teflon tencerede ,kapağı kapalı vaziyette iyice pişiriyoruz. Paçayı servis tabağına alıp ,üzerine erittiğimiz tereyağında kavurduğumuz salçayı dökerek servis yapıyoruz.
Bu lezzetlerin yanında olmazsa olmaz olarak düşündüğüm MISIR EKMEĞİ'ni ise doğaçlama hazırladım ;
Malzemeler :
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı mısır unu
1,5 su bardağı beyaz un
Yarım paket kabartma tozu
Tuz
Yapılışı :
Tüm malzemeyi karıştırıp yumuşak bir hamur elde ettim. Hamuru yağladığım baton kek kalıbına koyup önceden 170 derecede ısıttığım fırında üzeri kızarana dek pişirdim. Fırından çıkarıp ekmek ılınınca dilimleyip servis yaptım...
Afiyet olsun...
9 yorum:
canim nefis mamalar cikmis ortaya ellerine saglik
Nilay'cigim,
Ellerine saglik, ne kadr guzel gorunuyor her biri, sizlere de afiyet olsun, sevgiler.
merhaba sitenizi devamlı takip ediyorum.ellerinize sağlık yine güzel yemekler çıkmış ortaya.ayrıca
sunum da harika :))))
mrb nilay birbirinden harika tarifler için katılımın için çok teşekkür ediyourm
kocaman sevgilerrr
Nilaycım, Sivas'ta da turşusu yapılır peziğin ve sonra da turşu kavurması. Çok da güzel olur. Tariflerinin ikisi de çok değişik. Hem tarif sahibine hem sana teşekkürler. Eline sağlık:) Çok öpüyorum seni. En kısa zamanda da programımızı yapacağız kısmetse.
Sevgilerimle...
Merhaba Nilay hepsi çok güzel olmuş ama ben ençok patates paçasına bayıldım çünkü ben bir resmen bir patates canavarıyımda. Ellerine sağlık sevgilerimle.
MERHABA BENDE BU YEMEKLE KATILMAYI DÜŞÜNÜYORDUM AMA NASİP OLMADI PAZI BULAMADIM BU YEMEĞİ ÇOK SEVERİM ARKADAŞIMIN KARADENİZLİ ANNESİ YAĞMIŞTI BENDE EVDE KENDİM DENEMİŞTİM ÇOK GÜZELDİ ELLERİNİZE SAĞLIK BENDE TAM KİMSE YAPMAMAIŞ DİYORDUM SİZİNKİNİ GÖRDÜM SEVGİLER
Ne kadar harika olmus hepsi.Nefis görünüyor.Ellerine saglik.
Çok güzel tariflere katılmışsın etkinliğe,eline sağlık canım....Selam ve sevgiler.....
Yorum Gönder