Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

18 Mayıs 2007

İNCİRLİ KURABİYE


Bu ayki etkinliğin konusu kurabiye... Etkinliğe evsahipliği yapan arkadaşımız Yemek Şenliği nden Hülya. Kendisine teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Kurabiye Ye # 22 etkinliği için İzmir’imin meşhur inciriyle farklı bir kurabiye hazırladım. Nefis bir lezzet... Mutlaka denemenizi öneriyorum :)

Malzemeler :
incirli hamur için ;
1 yumurta sarısı
2/3 su bardağı toz şeker
100 gr tereyağı ya da margarin
Yarım paket kabartma tozu
12 adet kuru incir
1,5 su bardağı un
1 çay kaşığı tarçın
Yarım su bardağı ceviz
vanilyalı hamur için ;
1 yumurta akı
150 gr. tereyağı ya da margarin
½ su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
2 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
arasına serpmek için ;
kakao
üzerine ;
1 paket bitter çikolata ( 80 gr.)
1/2 çay bardağı krema

Yapılışı :
İncirli hamur için ;
İncirleri açıp içlerini bıçak yardımıyla çıkarıp bir kapta biriktiriyoruz. İncirlerin kabuklarını kullanmıyoruz.... Ayrı bir kapta yumuşamış tereyağı ,toz şeker ve yumurta sarısını mikser yardımıyla çırpıyoruz. Çıkardığımız incir çekirdeklerini bu karışıma ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz. Çekirdekler iyice dağılıp karışana dek çırpıyoruz. Ayrı bir kapta eleyerek ; un ,kabartma tozu ,tarçın ve elimizle iri parçalara böldüğümüz cevizleri harmanlıyoruz. Bu karışımı yumurtalı karışıma katarak elimizle yoğurup yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlıyoruz. Hamuru streç filme sarıp buzdolabına koyuyoruz.
Vanilyalı hamur için ;
Bir kapta yumurta akı ,toz şeker ve tereyağını mikserle çırpıyoruz. Ayrı bir kapta eleyerek karıştırdığımız ; vanilya ,kabartma tozu ve unu yumurtalı karışıma ilave ederek elimizle yoğurup yumuşak bir hamur elde ediyoruz ve yine streç filme sarıp buzdolabında dinlendiriyoruz.
Yarım saat sonra hamurları dolabtan çıkarıp iki parçaya ayırıyoruz. Öncelikle vanilyalı hamuru ,un sreptiğimiz bir zeminde 8-10 cm. eninde ,yaklaşık 30 cm boyunda ve 1 cm kalınlığında açıyoruz. Açtığımız hamurun üzerine tel süzgü yardımıyla kakao serpiyoruz. İncirli hamuru elimizle uzatarak kalın bir ip gibi yuvarlayıp vanilyalı hamurun üzerine koyuyoruz. Kakaonun bulaşmamasına özen göstererek vanilyalı hamuru kıvırıp incirli hamur ortasında kalacak şekilde iki ucu birleştiriyoruz. Bir tepsiye alıp buzdolabında 20-25 dakika kadar bekletikten sonra ,6-7 cm kalınlığında keserek yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Önceden 175 derecede ısıttığımız fırında ,beyaz kalacak şekilde ,yaklaşık 20 dakika kadar pişirip fırından çıkarıyoruz. Kurabiyeler soğuduktan sonra ,benmari usulü eritip krema ile karıştırdığımız çikolatayı ,yağlı kağıttan hazırlayıp ucunu minicik kestiğimiz huni yardımıyla kurabiyelerin üzerine dekoratif bir şekilde sıkıyoruz. Çikolatanın donmasını bekleyip servis yapıyoruz.


Afiyet olsun...



19 yorum:

Adsız dedi ki...

cok farkli bir tarif ve evde biriken kuru incirleri degerlendirmek icin harika bir tarif..

Cok tesekkurler canim ellerine saglik..

*Ra dedi ki...

Nilaycığım çok hoş bu kurabiyeler. Ellerine sağlık. Kayısılısı da olabilir aslında değil mi? Görüntü nefis.Sevgilerimle.

Sibel dedi ki...

Çook güzel görünüyorlar Nilay! Bilmez miyim incirli kurabiyelerin tadını.. Ellerine sağlık. Kurabiye budur yani, ne diyeyim başka?

Bocuruk dedi ki...

Çok değişik bir tarif. Sen çok güzel kurabiyeler yapıyorsun Nilaycım. Ellerine sağlık:)
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Ayy çok şık duruyorlar..Tatlarını da merak ettim şimdi.Ellerine sağlık..

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Nilay,
kurabiyeler çok güzel olmuş ellerine sağlık. etkinlik sonuçlarını merak ettiğim için geziniyorum ve bayıldım tariflere. sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba nilay, incir olayı böyle tatlılarda bana da çok cazip geliyor. Denemek için not alıyorum.

Ellerine sağlık.

(aintabsofrasi.blogcu.com)

Aybike Ceylan dedi ki...

Nilay'cigim,
Ellerine saglik, gene guzel bir kurabiye daha:)
Ve altta ki makrnada da gozum kaldi, simdi ondan tadmaya gidiyorum ve iyi pazarlar diliyorum.

anne ve cocuk dedi ki...

degisik ve harika gorunen bir kurabiye...ugrastirici biraz galiba...eline saglik

ayseyaman dedi ki...

İncir ile cevizin buluşması yine harika olmuş,
ellerine sağlık Nilay'cım...

Adsız dedi ki...

nilay çok güzel olmuş bu kurabiyeler,incirli kek duymuştum ama kurabiyeleri ilk kez görüyorum,zaten bu etkinlikte o kadar şahane kurabiye tarifleri ile karşılaştık ki.hangisini not alacağımı şaşırdım.selamlar..

Nalan Kaplan dedi ki...

Nilay eline sağlık tarifi çok beğendim hem kezzet hemde görüntü çok güzel ,belki kakaonun üzerine damla çikolatada serpilebilirdiye düşündüm şimdi, tadı dahada zengin olabilir .Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Bir İzmirli olarak önce merhaba arkadaşım. Ellerine sağlık, ne güzel olmuş kurabiyen. Mutlaka deniycem.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Nilay,
Harika bir tarif vermissin.Cok güzel bende denemeliyim. Stuttgart´tan Izmir´e selam olsun.
Sevgiler Sonja...

munevver dedi ki...

Nilay, senin yemeklerini çok beğeniyorum. Bu kurabiye de çok nefis olmuş.Mutlaka denemeliyim. İçi çok hoşuma gitti. Bu arada senden öğrendiğim,pancar yaprağı kavurmasını yaptım.Çok beğendik. Yaprak buldukça, her hafta yapıyorum. Teşekkür ederim, öğrettiğin için.
Sevgiyle, Nane Limon

Tuba dedi ki...

Nilay'cigim, kurabiyeleri cok sevdim. Incirli olmasi cok ilgimi cekti. Dolapta da kuru incirler var, rejimdeyim de. Kanima giriyon valla:)). Kizim nerelerdesin, ugramaz oldun artik. Yoksa bahar senide mi etkiledi? Guzel bir hafta sonu diliyorum, sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

ya bu ne mükemmel bişi sonunda hayalimdeki kurabiyeyi biri yazmış çok tşk ederim böle bişi düşünüodum ama cesaret edemiodum yapmaya.Hemen yapmaya başlıyorum mutfaktayım... :):) byby şeyma ben bu arada

nilay dedi ki...

Merhaba Şeyda :)
öncelikle hoşgelmişsin...Ortak bir hayal kurmuşuz seninle demek ki ,çünkü bu tarif bana ait bir lezzet...Herhangibie yerden bakarak yapmadım ,bu etkinlik için özel tasarlamıştım bu kurabiyeyi...umarım sonuçtan memnun kalırsın ,hatta bana da yazarsan sevinirim... Sık sık beklerim :)

Mutfaknotlari dedi ki...

arkadaşım tarifin çok güzel biz çok beğendik
ellerine sağlık
yaptım yedim bayıldım:))
bloğumda yayınladım
sevgiler