Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

05 Ocak 2007

SU MUHALLEBİSİ


Yıllar önce ,Manisa çarşısında bir sokak muhallebicisi vardı...Öğrenciydik o zamanlar. Önünden geçerken canımız çekerdi hep... Sokakta çabucak yediğimiz şeyler daha mı tatlı gelirdi artıkk :) Beyaz tekerlekli bir arabada gül kokulu pembe şerbetiyle ,bembeyaz bir muhallebi satardı muhallebici... Başka yerde de yoktu bu muhallebiden. Muhallebici yıllardır bu tatlıyı satarak sağlarmış geçimini... Bugünde aynı yerde muhallebi satmaya devam ediyormudur ,bilemiyorum... Geçenlerde bir akşam aklıma düştü bu tad. Yemeğin üzerine canımız tatlı birşeyler isteyince ,her evde rahatlıkla bulunabilecek malzemesiyle 10 dakikada pişirip bu eski lezzete kavuşmanın sevincini yaşadım :) Bildiğimiz nişasta ile hazırlanan su muhallebisi... Ama bu şekliyle denediniz mi bilmiyorum... Hazırlaması çok kolay ;

Malzemeler : ( 8 kişilik )
8 su bardağı su
10 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri için ;
1 çay fincanı su
5 yemek kaşığı toz şeker
bir çimdik şeker boyası
1 yemek kaşığı gülsuyu
pudra şekeri
8 Türk kahvesi fincanı süt

Yapılışı :
Derin bir tencerede soğuk su ,nişasta ve şekeri karıştırıp ocağa koyarak ,kaynayana dek karıştıra karıştıra pişiriyoruz. Benim bardağım ve kaşığımla tam geldi bu ölçü. Biraz sıvı olduğunu düşünüyorsanız nişasta ekleyebilirsiniz. Çünkü soğuduğunda kesilebilecek kıvamda olmalı. Kaynayınca 3-4 dakika kısık ateşte ocakta tuttuktan sonra ,muhallebiyi 1 yemek kaşığı su ile ıslattığımız tepsiye dökerek soğutup ,buzdolabında 1-2 saat bekletiyoruz. Muhallebinin üzerine dökeceğimiz şerbet için ;soğuk su ,şeker ve şeker boyasını karıştırıp ocakta 5-6 dakika kaynattıktan sonra soğumaya bırakıyoruz. Dolaptan çıkardığımız muhallebi bıçakla kesilecek kıvama gelmiş ise servis yapabiliriz. Tepsideki muhallebiyi dilimleyerek servis tabağına alarak ,üzerine herbir porsiyon için bir Türk kahvesi fincanı soğuk süt döküyoruz. Ardından her porsiyona iki yemek kaşığı şerbet ve dolu dolu 2-3 yemek kaşığı pudra şekeri ilave ederek servis yapıyoruz.

Afiyet olsun...




3 yorum:

Adsız dedi ki...

himmmm... bunu mutlaka denemeliyim, cok guzel gorunuyor..sutlu tatlilardan hic vazgecemem..

Adsız dedi ki...

Nilay
Biz de kalp kalbe karsi derler ya oyle durumlar oluyor. Su muhallebisi yemedim hic ama daha bir yerde su muhallaebisi ismini gorup tarifi olsa da denesem diye aklimdan gecirdim iyi mi? Ve bu sabah senin tarif karsimda. Allah iyiligini versin emi. Mutlaka deneyecegim. Ellerine saglik

nilay dedi ki...

sevgili Hale ;
hoşgelmişsin...umarım dener ve beğenirsin :)

sevgili Nükhet :)
sen aklından geçir ,ben yaparım şekerim ;) keşke ikram edebilme şansımda olsaydı.Umarım beğenirsin

sevgiler