Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

07 Mart 2007

SARDALYALI YAPRAK SARMA


3-4 yıl önce bir balık restoranında yiyip de ,tadı damağımda kalan ,unutmadığım bir meze tarifi... Haftasonu ana yemek olarak fırında pişirdiğim somon öncesinde arasıcak olarak hazırladım bu tarifi. Somonu alırken az miktarda sardalya da almıştım bu sarmaları hazırlamak için... Benim poşetime 25 adet balık denk gelmiş... Adedi dilediğiniz gibi arttırıp azaltabilirsiniz. Asma yaprağı ve sardalyanın bir arada böylesine bir lezzet oluşturabileceği aklıma gelmezdi... İşte tarifimiz ;

Malzemeler: ( 5 kişilik )
25 adet küçük boy sardalya balığı
25 adet asma yaprağı
½ Türk kahvesi fincanı pirinç
1 adet taze soğan
2-3 dal maydanoz
1 ortaboy kurusoğan
Yarım limon suyu
½ çay bardağı zeytinyağı
karabiber
tuz


Yapılışı :
Öncelikle balıkları ayıklayarak kılçıklarını çıkarıp yıkıyoruz. Asma yapraklarını kaynar suda 2-3 dakika bekleterek suyunu süzüyoruz. Kurusoğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağının tümünü ilave ederek bir kapta kavurduktan sonra ,pirinci ,doğranmış tazesoğan ve maydanozu ,limon suyunu ,tuz ve karabiberi de ekleyip iç malzememizi hazırlıyoruz.



















Yaprak içine fotoğraftaki gibi önce balığı ,balığın içine az miktarda pirinci koyup sarıyoruz. Dibine asma yaprağı serdiğimiz bir tencereye dizdikten sonra üzerini kapatacak kadar su doldurup kısık ateşte yarım saat kadar pişiriyoruz. Dilerseniz sardığınız yaprakların üzerine de pişirmeden önce 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ilave edebilirsiniz. Sarmalar bu şekilde daha parlak olacaktır. Pişen sarmaları sıcak sıcak servis yapıyoruz.



Afiyet olsun...

8 yorum:

pecete dedi ki...

Tam küçük, deniz kenarındaki balıkçı kasabasındaki tarzında bir yemek olmuş. Akşam üzeri, denizden dönüp tatlı bir rehavetle teker teker bu sarmaları yiyorsu. Nilay kardeşim, Bir daha yapmayalım böyle şeyler. bak ne hayaller kurdum iki dakikada...Yazık bana yazık...

nilay dedi ki...

Sevgili Peçete'cim :)
ama temiz kalplisin sen...ondan böyle oluyor :) aynen anlattığın gibi bir yerde yemiştim bu yemeği...Yeni Foça'ya giderken yol üzerinde sağda deniz kenarında taş duvarlarıyla ,salaş dekoruyla ,küçük samimi bir balık restoranıydı :) sende oradamıydın yoksa :)) nereden bildin kiiii...Hayal değil ki canım...gerçek anlattıkların :)
teşekkür ederim

sevgilerimle

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Nilay'cim,

Hic boylesini denememistim, cok merak ettim tadiniz. Ellerine saglik.
Sevgiler

kuzine dedi ki...

Offf ellerine sağlık. Asma yaprağında sardalyanın tadı benim de damağımda.
Buna benzer bir tarif, salamura asma yaprağına sarılan sardalyalar ızgara yapılıyor, denemeliyim.

Safran dedi ki...

Bu çok lezzetli bir tarif olmuştur, yaprağın hafif ekşimsiliğine balık yakışmıştır... Ellerine sağlık :)

Tuba dedi ki...

Nilay'cigim, nasil yorum birakmamisim ben bu yemege. Muhtesem olmus, ellerine saglik, mutlaka denenecek. sevgilerle,

nilay dedi ki...

Aybike'cim ;
denemeni tavsiye ederim o halde...özellikle rakı mezesi olarak sunulur bazı restoranlarda İzmir'de bu yemek...teşekkür ederim :)

Sevgili Kuzine ;
o dediğini biliyorum bende...o da çok lezzetli olur...asma yaprağı ve belık çok yakışıyor birbirine...bu da farklı bir versiyonu işte...teşekkür ederim :)

Safran'cım ;
aynen dediğin gibi...hafif ekşimsi bir lezzet oluyor...teşekkür ederim :)

Sevgili Tuba ;
umarım bir gün dener ve beğenirsin :) teşekkür ederim canım

Adsız dedi ki...

Nilay, bir kac gun ortalarda yoktum, az kalsin bu guzel tarifi kaciriyormusum. Dolma delisi ben bunun karideslisinin hayalini kuruyordum, nasil yaparim da lastik gibi etmeden pisiririm diye..Bana cok hitap eden bir tarif oldu simdi... Tesekkurler :)