Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

05 Mart 2007

İrem ,Mişka Bebek ,FESLEĞEN SOSLU MANTARLI KREP BÖREĞİ ve Keyifli Bir Haftasonu...


Cumartesi akşamı 10 yaşındaki yeğenim İrem’le akşam televizyondaki 2001 yılı yapımı ‘Don’t Say a Word’ ( Sakın Konuşma ) isimli filmi izledik. Ben filmi gösterimdeyken sinemada izlemiştim. Gizemli bir konusu ,sürükleyici ,gerilimli bir akışı var filmin. Üzerine Michael Douglas’ın oyunculuğu da eklenince... Daha iyi bir alternatif olmadığından ve konuyu tam olarak anımsayamadığımdan filmi bende tekrar izlemeye karar verdim. Birlikte keyifle filmi izledik.
Filmde İrem en çok ,filmin kahramanlarından fotoğrafta gördüğünüz Elisabeth ‘in
elindeki ,filmin akışında önem taşıyan bez bebek Mişka’ dan etkilenmiş olmalı ki ,Pazar günü kendine bez bebek yapmaya karar verdi :) Ancak hayalindeki bebek ile kendi imalatıyla ortaya çıkacak bebek arasında düş kırıklığı yaşayabileceğini düşünerek teyzesi olarak İrem’ciğime bez bebeğini ben yaptım. İrem de bana yardım etti...
İşte İrem’in yeni uyku arkadaşı Mişka... Bizim bebeğimiz esmer güzeli oldu :)
Evdeki beyaz bir bez parçası ,eskimiş tişörtüm ,kullanılmayan bir yastığın içinden çıkan silikon pamuk ve artık iplerden kullanarak yaptığım bebeği yeğenim çok beğendi. Üstelik bebek bana benzeyince bebeğin adını Mişka Nilay koydu :)

Ve Pazar günü öğle yemeği olarak hazırladığım FESLEĞEN SOSLU MANTARLI KREP BÖREĞİ...
Bu nefis börekleri hazırlarken yeğenim İrem yine yardımcımdı :) Çok hafif fakat yoğun lezzetli bir Akdeniz esintisi diyebilirim bu tarif için. Biz çok sevdik...


Malzemeler :
Krep için ;
2 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 yumurta
1 çay kaşığı toz maya
Yarım çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tutam tuz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
içi için ;
750 gr mantar
100-150 gr kaşar peyniri
1 fincan krema
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz karabiber
sos için ;
5-6 adet domates
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
yarım çay kaşığı kuru fesleğen
tuz
karabiber


Yapılışı :
Mantarları tavla zarı şeklinde doğrayarak sıvıyağ ile tavada kavuruyoruz. Soğuttuktan sonra rendelenmiş kaşar peyniri ,krema ,tuz ve karabiber ilave ederek iç malzemeyi hazırlıyoruz.
Sos için ;domateslerin kabuklarını soyduktan sonra yemeklik doğruyoruz. Ezilmiş sarımsağı sıvı yağda çevirip domatesi ilave ederek pişiriyoruz. Tuz karabiber ve fesleğeni de kattıktan sonra hemen ocaktan alıyoruz. Sosumuz hazır ,ancak böreğimizi hazırlama sürecinde sos soğuyacağından kreplerin üzerine dökerken sosu tekrar ısıtmayı ihmal etmeyin. Sos sıcak servis yapılmalı...
Krepler için yumuşatılmış tereyağı ve yumurtayı mikserle iyice çırparak ,sütü ve suyu ilave ediyoruz. Ardından mayayı ve tuzu ekliyoruz. Elenmiş ve karbonatla kırıştırılmış unu da katıp iyice karıştırıyoruz. Teflon tavaya bir tatlı kaşığı sıvıyağı döküp tavayı kızdırdıktan sonra ,bir kepçenin ¾ ünü krep hamuruyla doldurup özenle tavaya döküyoruz. Her iki tarafını da kızarttıktan sonra tüm hamur bitecek şekilde krepleri pişiriyoruz. Benim tavam ve kepçemle 12 adet krep oldu... Krep sayısı kreplerini kalınlığına ve tavanın büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebilir.
Krepleri teker teker içlerine hazırladığımız mantarlı içten koyarak rulo şeklinde sıkı sıkı sarıyoruz. Fırın tepsisine sıralayarak önceden 200 derecede ısıtılmış fırında peynirler eriyene kadar 7-8 dakika tutup çıkarıyoruz.
Börekleri verev şekilde keserek sıcak sıcak servis tabağına alıp üzerine hazırladığımız sostan gezdirerek servis yapıyoruz.


Afiyet olsun...

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Nilay'cim, Ne kadar zarif ve lezzetli gorunuyorlar, ellerine saglik. Sevgiler

Safran dedi ki...

Nilaycım ellerine sağlık, krepten yapılan börekleri çok seviyorum, bunun içi de çok güzel olmuştur... Mişka Nilay da çok şirin olmuş, çok beceriklisin :) Sevgiler...

LaMa dedi ki...

Ne guzel sen de yegen keyfi yasiyorsun :) Bu yaziyi 10 gun once okusam cok kiskanirdim dogrusu :P
Size de tu tu tu masAllah :)

Tuba dedi ki...

Nilay'cigim, nedense krebi hep tatli dusunurum ben. Bu da cok guzel bir alternatif gorunuyor, ellerine saglik.
Bebegi ise biran pasta sandim ve komalara girmek uzereydim:)), neyseki degilmis:)) cok sevgilerimle,

nilay dedi ki...

Aybike'cim ;
teşekkür ederim :) görüntü hoş değil mi...en kısa zamanda yine yapıcaam

sevgiler


Sevgili Safran ;
hoşgelmişsin :) teşekkür ederim canım...krep börekleri hafif ve lezzetli oluyor...bende çok seviyorum...iltifatın içinde teşekkür ederim :)


Lama'cıııım ;
yeğen çok tatlı oluyor değil mi :)bende çocukta olmayınca...teyze yarı anne demekmiş...onlarla vakit geçirmeyi çok seviyorum :) seninkilerde çok şekerler...tu tu maşallah diyelim ammannn :))
keşke İzmir ya da yakınlarına gelseydin...görüşürdük ne güzel...uzaktaymışsın be güzeliiiim

nilay dedi ki...

Tuba'cım ;
yazdıklarını okuyunca epey güldüm :)) çünkü İrem yemek zannederlerse Mişka'yı demişti :)) yemek bloğu olunca böyle olası da normal oldu tabiii :) şimdilik bezden yaptım ,ileride pastasını da yaparım belki :p
Teşekkür ederim canım...

sevgiler

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Nilay
Mişka Nilay çok güzel olmuş. Gözleri, gülümsemesi, saçları çok güzel. Kırmızı tişörtü ve üstündeki çiçeği de çok yakışmış. Akpak bir kız olmuş.
Krep böreğine ise diyecek sözüm yok. Fesleğen sosu çok severim zaten. Çok özel bir yemek olmuş.
Ellerine sağlık
sevgiler

nilay dedi ki...

Pınar'cım;
güzel yorumların için çok teşekkür ederim arkadaşım :)

öpüyorum