Hayal meyal bir cafe burası... Taş duvarları, küçük ahşap pencereleri, kahverengi ahşap masa ve sandalyeleriyle... Pencere önünde; kırmızı, pembe ve beyaz sardunya çiçekleri ile fesleğen saksıları... Ardında orman manzarası, çam kokulu yemyeşil bir orman... Farklı lezzetler ve hayata dair herşey var mönüde... Çam ağaçlarının kokusu, içeride nefis yemek kokularıyla karışıp sohbetimize eşlik edecek Cafe Sardunya'da... Hoşgeldiniz :)

03 Şubat 2007

DAMALI / BATON KURABİYE


Dördüncü ve son tarif damalı / baton kurabiye... Sevgili Şule'nin ve Hatice'nin daha önce uyguladıkları ancak benim ölçülerinde değişiklik yaptığım tarif...Çünkü orjinal tarifle ilk uygulamamda un o kadar az geldi ki kurabiyeler çok yağlı oldu ve tepsiye yayıldılar... İkinci uygulamamda ölçüleri değiştirdim bu yüzden...Sonuç başarılı oldu :)

Malzemeler :
125 gr tereyağı
1 su bardağı tozşeker
1 yumurta
1 paket vanilya
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
3 çorba kaşığı kakao
Yarım portakalın rendelenmiş kabuğu
1 yumurta akı

Yapılışı :
Yumuşatılmış tereyağı ve şekeri 2-3 dakika çırpıyoruz öncelikle... Ardından yumurta ve vanilyayı ekleyip 1-2 dakika daha çırpıyoruz. Ayrı bir kapta eleyerek kabartma tozuyla karıştırdığımız unu da ilave ederek yoğurup yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamuru ikiye bölüp yarısına kakaoyu ,yarısına da portakal kabuğunu ekliyoruz. Biraz daha yoğurduktan sonra donup sertleşmesi için streç filme sarıp buzdolabına koyuyoruz. 1 saat buzdolabında beklettikten sonra çıkarıp merdane ile ayrı ayrı 1-1,5 cm kalınlığında açıyoruz ve her iki hamurdan da uzun şeritler kesiyoruz. Kestiğimiz hamurları streç film üzerinde fırça ile yumurta akı sürerek portakallı ,yanına kakaolu ,yanına tekrar portakallı hamur gelecek şekilde yanayana diziyoruz. Tekrar yumurta akı sürerek bu kez portakallının üzerine kakaolu ,kakaolunun üzerine portakallı hamur gelecek şekilde bir kata daha diziyoruz ve aynı şekilde bir kat daha dizdikten sonra streç filme sarıp tekrar buzdolabına koyuyoruz.

Bu kez iki saat kadar beklettikten sonra sertleşen batonu dolaptan çıkarıp fotoğraftaki gibi 2-2,5 cm. kalınlığında kestikten sonra ,yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 4-5 cm. aralıklarla diziyoruz. Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında 20-25 dakika pişirerek biraz soğuttuktan sonra servis yapıyoruz.


Hamurdan biraz arttırıp irili ufaklı toplar yuvarlayıp , farklı renkteki topları birleştirdikten sonra tekrar yuvarlayarak fotoğraftaki desenli kurabiyeleri de hazırladım... Görüntüleri çok şık oldu :)


Afiyet olsun...


5 yorum:

LaMa dedi ki...

Seni kurabiye kralicesi ilan ediyorum! Cafe'nin adini da Cafe Kurabiye olarak degistirebiliriz:)
ellerine saglik

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Arkadaşınız için hazırladığınız kurabiye kutusu çok güzel görünüyor. Tüm kurabiyeleri sevgiyle yaptığınız belli, ellerinize sağlık.
Ben de en çok soyut desenli kurabiyeleri beğendim.
Sevgilerle

munevver dedi ki...

Nilaycığım,taziye mesajın için çok teşekkür ederim.Sağol..

Kurabiyelerin çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık.
Sevgiyle,nanelimon

nilay dedi ki...

Sevgili Lama ;
bu aralar çok fazla kurabiye tarifi oldu değil mi :)) kurabiye şenliği dedim ama başta... kurabiyeleri çok seviyorummm :) teşekkür ederim arkadaşım

Sevgili Ayşe ;
sevgi en temel malzeme aslında değil mi :) sevgiyle yapılan herşey daha güzel oluyor... Soyut desenli kurabiyeler sanatçı kimliğimi yansıttılar biraz sanırım :) postmodern kurabiyelerim yazacaktım ama sonra vazgeçtim... Sende farketmişsin soyut desenleri :) teşekkürler canım

Münevver'ciğim ;
teşekkür ederim...Sende sağol arkadaşım

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Nilay,
Kurabiyeleri bir ressam gibi islemissiniz, ellerinize saglik. Yaninda mis gibi bir kahve.
Sevgiler